Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα capital control οδήγησαν την Ελληνική κοινωνία στη σημερινή περιπέτεια

Τα capital control οδήγησαν την Ελληνική...

Του Γιώργου Κουτρουμάνη

Δύο χρόνια πριν σαν τη χθεσινή μέρα, οι Έλληνες πολίτες ζούσαν τις τελευταίες πράξεις ελεύθερων συναλλαγών με τις τράπεζες . Το κλείσιμο των τραπεζών πρώτη φορά μετά την μεταπολεμική περίοδο για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και η επιβολή των capital controls ήταν η φυσιολογική κατάληξη και το επιστέγασμα μιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής του πρώτου εξαμήνου 2015 της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μιας πολιτικής, όπου προσπαθούσε δια του τότε υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει πράξεις τις προεκλογικές και ουτοπικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για πλήρη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναζήτηση άλλων σκοτεινών και επικίνδυνων δρόμων, έχοντας ως παράδειγμα τις χρεοκοπημένες χώρες της Βενεζουέλας και της Αργεντινής, που μας οδήγησαν φυσικά στο αδιέξοδο και την καταστροφή. Η χώρα μας στέγνωσε από ρευστότητα έχοντας μείνει για επτά ολόκληρους μήνες εκτός προγράμματος, η αβεβαιότητα επλανάτο πάνω από την Ελληνική Οικονομία, οι καταθέτες  έχασαν την εμπιστοσύνη και 40 περίπου δις έκαναν φτερά από τις τράπεζές μας.

Προ αυτού του αδιεξόδου που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε, ήταν πλέον μονόδρομος να κλείσει τις τράπεζες και να οδηγηθούμε στα capital controls. Αναλήψεις καταθέσεων με το σταγονόμετρο, όπου μόνο σε Σοβιετικού τύπου οικονομίες συναντούσαμε στο μακρινό παρελθόν. Ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην Ελληνική Οικονομία, η απαρχή μιας καταστροφικής πορείας που θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Αποτέλεσμα των capital controls ήταν η δυσχερής θέση στην οποία περιήλθαν οι Ελληνικές μικρομεσαίες εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχοντας εξασφαλίσει πιστώσεις και χρηματοδότηση από το εξωτερικό ενίσχυσαν σημαντικά την θέση τους στην αγορά σε βάρος των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με τα capital controls και την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, οδηγηθήκαμε ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική χρεοκοπία. Οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2060, σε δυσβάσταχτη αύξηση των φόρων εισοδήματος, κατανάλωσης και των ασφαλιστικών εισφορών, στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην δραματική μείωση των συντάξεων, στον ολοκληρωτικό έλεγχο και διαχείριση του Δημοσίου πλούτου της χώρας μας για 99 χρόνια από τους δανειστές και στο ξεπούλημα στα ξένα οικονομικά συμφέροντα του τραπεζικού μας συστήματος μέσω της 3ης ανακεφαλαιοποίησης.

Δυστυχώς, οδηγηθήκαμε σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα και εκτροχιασμό της Ελληνικής Οικονομίας. Οι όποιες θετικές προοπτικές υπήρχαν στο τέλος του 2014 εξανεμίστηκαν και σήμερα προσπαθούμε να βγούμε στις αγορές την στιγμή που το 2014 το είχαμε ήδη πετύχει δύο φορές με ιδιαίτερη επιτυχία.

ΣΣ: Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είναι Ορκωτός ελεγκτής και πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις