Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα:Aντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νέο ωράριο – «Καμπανάκι» για τη λήξη συμβάσεων επικουρικών γιατρών - ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα:Aντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί...

Γενική συνέλευση και συνέντευξη τύπου χθες από την ΕΙΝΑ

«Καμπανάκι» χτυπά για μια ακόμα φορά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας για τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στην προώθηση του νέου ωραρίου εργασίας και στον νόμο για την ιατρική εκπαίδευση, που αφορά τους ειδικευόμενους. Χθες πραγματοποίησε γενική συνέλευση, ενώ παραχώρησε συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δημήτρης  Ζιαζιάς στάθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων και στην έλλειψη προσωπικού, που θα επιδεινωθεί τον Σεπτέμβριο, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, οι οποίες λήγουν. Όπως έχει  ήδη γράψει το thebest.gr αφορά 24 γιατρούς στα νοσοκομεία της Πάτρας και το πρώην ΙΚΑ.

Επιπρόσθετα τόνισε το πρόβλημα της μετανάστευσης γιατρών στο εξωτερικό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ενστάσεις καταγράφονται επίσης στο θέμα του νέου ωραρίου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑ με το νέο νομοσχέδιο , που έρχεται προς ψήφιση, αυξάνεται ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ως τις 60 ώρες. Μειώνεται ο συνολικός χρόνος για αντισταθμιστική ανάπαυση. Εντατικοποιείται η εργασία και ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο.

Για το νομοσχέδιο που αφορά στην ιατρική εκπαίδευση  υπογραμμίζει ότι θα οδηγήσει στην ερήμωση των δημόσιων νοσοκομείων από ειδικευόμενους και το κλείσιμο/υποβάθμιση νοσοκομείων μέσω της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σε νοσοκομεία τύπου Α και τύπου Β.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑ

Απ’ ό τι φαίνεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών που επιταχύνουν την κατάρρευση του ΕΣΥ, διαλύουν στην κυριολεξία  τις ζωές των γιατρών εις βάρος της περίθαλψης των ασθενών. Παρά τις αντιδράσεις της ΟΕΝΓΕ, των μεγάλων Ενώσεων της χώρας και των συνελεύσεων σε αρκετά νοσοκομεία προχωρούν μέσα στο κατακαλόκαιρο την ψήφιση του νόμου για το ωράριο και πιθανά και του νόμου για την ιατρική εκπαίδευση.

Οι ενημερωτικές  συνελεύσεις της ΕΙΝΑ στα νοσοκομεία της Πάτρας που είχαν αξιοπρεπή συμμετοχή, δείχνουν ότι υπάρχει μια καταρχήν πλειοψηφική απόρριψη του νόμου για το ωράριο. Αρκετοί συνάδελφοι όμως δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί επαρκώς. Τόσο στις συνελεύσεις αυτές όσο και στη συνεδρίαση του Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ υπήρξε επιμονή στη στάση για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου  για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε σοβαρός διάλογος με το Υπουργείο. Οι επικίνδυνες και διασπαστικές προτάσεις για τοπικές συμβάσεις και διασταλτική ερμηνεία στην εφαρμογή του νόμου αφού αυτός ψηφιστεί μας βρίσκουν αντίθετους.

ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το «Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ» αποτελεί την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε στο χώρο της Υγείας, που ενσωματώνοντας αυτούσια τη σχετική κοινοτική οδηγία, οδηγεί σε κυκλικό ωράριο την ιατρική υπηρεσία και εντατικοποιεί κι άλλο την εργασία μας. Με πρόσχημα την αποφυγή του προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια επικοινωνιακά σαθρή προσπάθεια να «διαχειριστεί» το χρόνο εργασίας των γιατρών. Αντίστοιχα επικοινωνιακές ήταν και οι «αυξήσεις» που δόθηκαν μέσω της αναπροσαρμογής του μισθολογίου των γιατρών, μιας και με την οριακή αύξηση του βασικού μισθού και τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης αυξάνονται οι φόροι και οι ασφ. κρατήσεις τόσο που τελικά προκύπτει μείωση των αποδοχών σε βάθος έτους.

Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ως τις 60 ώρες. Μειώνεται ο συνολικός χρόνος για αντισταθμιστική ανάπαυση.  Εντατικοποιείται η εργασία και ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο. Κατακερματίζεται ο εργάσιμος και ο μη εργάσιμος (ελεύθερος) χρόνος. Αυξάνει άτυπα ο εργάσιμος χρόνος, λόγω παραμονής μετά τη λήξη της βάρδιας. Μειώνονται οι ανάγκες προσλήψεων γιατρών, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας των ήδη υπηρετούντων. Ανατρέπεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των κλινικών, των ιατρείων, των τμημάτων και ο προγραμματισμός των εργασιών μέσα στο 24ωρο. Διαλύεται η συνοχή των κλινικών. Δεν θα υπάρχει χρονικό διάστημα που θα συναντιούνται όλοι οι γιατροί του τμήματος. Στην Π.Φ.Υ. μειώνονται ριζικά οι εφημερίες και κατά συνέπεια οι συνολικές αποδοχές των γιατρών. Στο απογευματινό ωράριο θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες, λόγω μη λειτουργίας των εργαστηρίων και της έλλειψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Καθιερώνει την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Είναι έωλο το επιχείρημα πως αυτό θα ισχύει για 3 χρόνια «ΜΕΧΡΙ» να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Νομιμοποιείται δηλαδή ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία (πράγμα που ήδη γίνεται σε πολλά τμήματα), ενώ ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η ευθύνη ιατρικού λάθους λόγω υπερεργασίας στο γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση. Δίνεται στην εργοδοσία το απόλυτο δικαίωμα να μετατρέπει τις ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας κατά το δοκούν. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θα λογίζονται ως χρόνος εργασίας (άρθρο 2, παρ. στ) παρά μόνο κατά τις ώρες που ο γιατρός θα «απασχολείται εντός του χώρου εργασίας όταν καλείται» (άρθρο 6, παρ. 5αγ).

Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ έχει δείξει ότι παρατηρήθηκε επιδείνωση στην ποιότητα φροντίδας των ασθενών λόγω των χρονικών περιορισμών στις διαδικασίας παραλαβής-παράδοσης ασθενών, μείωση του χρόνου και της ποιότητας εκπαίδευσης των γιατρών, χρησιμοποίηση γιατρών εκτός ιατρικής ομάδας (αυτοαπασχολούμενων) με ελαστικές σχέσεις εργασίας για κάλυψη των προγραμμάτων και ευρεία εφαρμογή συστήματος εφημεριών τομέα (Ι. Μαστρογιάννης, Η εφαρμογή της οδηγίας 2003/88/ΕΚ περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας στον τομέα της υγείας, 2016).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχέδιο κυκλικού ωραρίου, που στόχο έχει τη μείωση των γιατρών που χρειάζονται για να καλύπτονται τα προγράμματα εφημεριών. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση της συνοχής της ιατρικής ομάδας και τα αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στην (ήδη ελλειμματική) εκπαίδευση των ειδικευόμενων θα είναι καταστροφικά.

Τα χρήματα  του ευρωπαϊκού προστίμου θα επαρκούσαν για την πρόσληψη  χιλιάδων μόνιμων επιμελητών Β. Ας τα  διαθέσει λοιπόν  η κυβέρνηση  για να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε και να μην διαλύονται οι ζωές των γιατρών και να βελτιωθεί άμεσα η περίθαλψη των ασθενών και να μην πληρώνει η χώρα πρόστιμο.

Το «σχέδιο νόμου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Οι νοσοκομειακοί θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και συντονισμό του αγώνα τους.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Το ΚΕΣΥ παρά τις γνωστές από καιρό διαφωνίες των ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, συλλόγων φοιτητών ιατρικής  και όλων των μεγάλων Ενώσεων της χώρας κατέληξε σε ένα απαράδεκτο σχέδιο-πρόταση, με ελάχιστες διαφορές από το αρχικό κείμενο των 11 σημείων. Το κάλεσμα σε διάλογο και διαβούλευση από το ΚΕΣΥ ήταν προσχηματικό καθώς ο μόνος “διάλογος” που έγινε τελικά ήταν με την τρόικα. Δυστυχώς η ΕΙΝΑ πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη και πανελλαδικοποίηση του ζητήματος, επιβεβαιώνεται σήμερα. Οι “προσωπικές προτάσεις-σκέψεις” Προέδρου του ΚΕΣΥ όπως είχαν διατυπωθεί στη συνέλευση της ΕΙΝΑ γίνονται επίσημη πρόταση. Εάν το Υπουργείο και η κυβέρνηση τις υιοθετήσει και ως σχέδιο-νόμου θα έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την ερήμωση των δημόσιων νοσοκομείων από ειδικευόμενους και το κλείσιμο/υποβάθμιση νοσοκομείων μέσω της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σε νοσοκομεία τύπου Α και τύπου Β. Εάν ένα τέτοιο σχέδιο εκπαίδευσης εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το νέο ωράριο, οι συνθήκες γαλέρας, ειδικά για τους ειδικευόμενους, θα είναι κυριολεκτικές. Καλούμε τον Υπουργό να κρατήσει τουλάχιστον τη δέσμευσή του και να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση και αυτού του σχεδίου μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η ΕΙΝΑ θα επιμείνει με όλες της τις δυνάμεις στη θέση της όπως αυτή είχε διατυπωθεί στη μαζικότατη συνέλευση της 15/03/17.

Διεκδικούμε:

Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους υγειονομικούς. Επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας

5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία (1) ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς – Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία- Να προσμετρούνται οι εφημερίες ως συντάξιμος χρόνος. Δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον απαράδεκτο εφημεριακό καθεστώς με τον εξαναγκασμό σε 24ωρη και συχνά 36ωρη συνεχή εργασία. Διεκδικούμε επαρκή ανάπαυση εντός του εφημεριακού χρόνου.

Πραγματοποίηση των τουλάχιστον 8000 αναγκαίων προσλήψεων μόνιμων επιμελητών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ. Αποκατάσταση των μισθών με επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010.

Επιστημονική δημοκρατία και σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Να μην περάσει το απαράδεκτο σχέδιο του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση

Απευθυνόμαστε στα επιστημονικά συμβούλια των δομών υγείας του Νομού και στους συναδέλφους που τα απαρτίζουν, να ασχοληθούν στις συνεδριάσεις τους με τις επικείμενες αλλαγές στο ωράριο εργασίας των γιατρών και να πάρουν θέση».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις