Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: "Κόκκινος συναγερμός" στην Πολιτική Προστασία λόγω καύσωνα- Ποιες μέρες θα είναι οι πιο δύσκολες- Πώς να προστατευτείτε

Δυτική Ελλάδα: "Κόκκινος συναγερμός...

Από τη Δευτέρα θα δροσίσει

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Ελλάδος, η οποία είναι σε απόλυτη συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπτώσεις που καύσωνα που πλήττει από σήμερα την περιοχή. Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το οποίο έχει τεθεί ήδη σε ισχύ και θα παραμείνει ενεργό τουλάχιστον με την προσεχή Κυριακή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Ελλάδος η θερμοκρασία στη νησιωτική και παράκτια ζώνη θα φθάσει τους 40 βαθμούς ενώ στις ηπειρωτικές περιοχές, τοπικά, θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη. Μάλιστα το θερμόμετρο θα έχει ανοδική τάση από σήμερα οπότε το Σάββατο και η Κυριακή αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες ημέρες. Αποκλιμάκωση του φαινομένου αναμένεται από τη Δευτέρα.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα, η Περιφέρεια, οι συνεργαζόμενοι φορείς όπως είναι οι Δήμοι που θα καλύψουν και το μεγαλύτερο βάρος με αίθουσες που θα είναι κλιματιζόμενες, για τους πολίτες που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα στα σπίτια τους. Τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, τα δασαρχεία κι όλες οι κρατικές υπηρεσίες θα είναι επίσης σε ετοιμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιών από αυτανάφλεξη ή άλλες αιτίες κι έχουν δυσκολία κατάσβεσης.

Όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, υπάρχει συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο το οποίο από τη Δευτέρα θα αρχίσει να υποχωρεί», σημειώνει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκος Γυφτάκης.

Τα σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμους λόγω της απεργίας των εργαζομένων στους Δήμους επιδεινώνουν την κατάσταση ενώ ακόμα πιο δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας και των άλλων πόλεων της Δυτικής Ελλάδος (Πύργος, Αγρίνιο, Αίγιο κ.α.) καθώς οι πολυκατοικίες «ρουφούν» την θερμότητα και την βγάζουν το βράδυ στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να μην πέφτει εύκολα η αίσθηση του καύσωνα.

«Υπάρχουν γενικές οδηγίες οι πολίτες ν’ αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, η ηλιοθεραπεία μπορεί και να είναι απαγορευτική σε αυτές τις θερμοκρασίες. Να αποφεύγουν οι πολίτες την βαριά εργασία, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, να λαμβάνουν ελαφριά γεύματα και  να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά.

Οι ευπαθείς ομάδες όπως  τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό όπως θερμοπληξία, εγκαύματα, οπότε είναι απαραίτητα τα προσωπικά μέτρα προστασίας. Παράλληλα εμείς είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για πυρκαγιές οπότε ότι και να προκύψει θέλουμε να επέμβουμε σε πρώτο χρόνο», τονίζει μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Ελλάδος.

 

Συναγερμός για το επικείμενο κύμα καύσωνα – Διαβεβαιώσεις ΑΔΜΗΕ ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος – Πότε η κατανάλωση θα πιάσει «κόκκινο»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις