Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ "ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ" ΜΕ ΚΙΝΤΜΑΝ, ΦΑΡΕΛ, ΝΤΑΣΤ ΚΑΙ ΦΑΝΙΝΓΚ

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ "Α...

Το φιλμ της Σοφίας Κόπολα τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας φέτος στις Κάννες

Η ταινία που κέρδισε φέτος το βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών «The Beguiled – Η Αποπλάνηση» καταφθάνει στις 6 Ιουλίου στους ελληνικούς κινηματογράφους, σε διανομή της UIP και αναμένεται να την δούμε και στην Πάτρα.

Στην ταινία που αναμένεται να ακουστεί και στα βραβεία Όσκαρ, πρωταγωνιστούν οι: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ.

Σκηνοθεσία: Σοφία Κόπολα

Διάρκεια: 94 λεπτά.

ΥΠΟΘΕΣΗ

«Η Αποπλάνηση» (The Beguiled) είναι η νέα ταινία της Σοφίας Κόπολα, κόρης του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η οποία έχει υπογράψει και το εξαιρετικό φιλμ «Χαμένοι στη μετάφραση» του 2003, με τον Μπιλ Μάρει και την Σκάρλετ Γιόχανσον.

Η ατμοσφαιρική ταινία «Η Αποπλάνηση» που ήδη ξεκίνησε να προβάλλεται με επιτυχία στις ΗΠΑ σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών την Παρασκευή 23/6/2017, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, και αφηγείται, μέσα από τη γυναικεία ματιά, την ιστορία ενός πληγωμένου στρατιώτη (Κόλιν Φάρελ) που, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου, και συγκεκριμένα το 1864, βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα σχολείο θηλέων οικότροφων στη Βιρτζίνια, όπου τον περιθάλπουν ως ηθικό τους χρέος.

Η παρουσία του εκεί, όμως, ξυπνά στα κορίτσια και τις μοναχικές γυναίκες του σχολείου (Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ), καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες, προκαλώντας μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις που φτάνουν ακόμα και στα άκρα.

*Η Σοφία Κόπολα στην ταινία αυτή μάς ταξιδεύει στο 19ο αιώνα, λίγα χρόνια αφότου ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, σκηνοθετώντας και υπογράφοντας το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Τόμας Κάλιναν, υιοθετώντας τη γυναικεία αφηγηματική ματιά.

Η Κόπολα συνεργάζεται και πάλι με την Κίρστεν Ντανστ και την Ελ Φάνινγκ, ενώ συμπράττει για πρώτη φορά με τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Κόλιν Φάρελ και τη βραβευμένη με Όσκαρ Νικόλ Κίντμαν. Όπως ανέφερε η Κόπολα «πάντοτε με ενδιέφερε ο τρόπος που οι γυναίκες αλληλεπιδρούν. Έχω δει πώς μπορεί να αλλάξει η μεταξύ τους δυναμική όταν εμφανίζεται ένας άντρας. Κι αυτή τη φορά πρόκειται για γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που αντιδρούν διαφορετικά στην παρουσία του άντρα».

Η Κίρστεν Ντανστ είπε με τη σειρά της ότι «η ιστορία ανήκει στο είδος της αμερικανικής, γοτθικής λογοτεχνίας του Νότου. Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου, αν και υφέρπει ο τρόμος. Είναι γεμάτη ένταση και καταστροφή. Κι όλα γίνονται μεταξύ γυναικών, πράγμα που τη κάνει ακόμα πιο επιβλητικά σαγηνευτική. Όταν μου είπε την ιδέα της η Σοφία, δύο χρόνια πριν, κατάλαβα πως αυτό που την τράβηξε στην ιστορία ήταν ο εγκλεισμός και η απομόνωση όλων αυτών των γυναικών.

Υπάρχει θάνατος στην ταινία, αλλά η ταινία πραγματεύεται και τον τρόπο που κάποιος πεθαίνει μέσα του».

Η Ελ Φάνινγκ τόνισε ότι «αυτό που με τράβηξε στην ιστορία είναι πως τη δύναμη την έχουν οι γυναίκες, παρόλο που η ιστορία λαμβάνει χώρα στον Αμερικανικό Εμφύλιο» ενώ αναφερόμενη στην τελετουργική ρουτίνα των γυναικών επισήμανε τα εξής: «Σηκώνονται το πρωί, ασχολούνται λίγη ώρα με τον κήπο. Μετά ακολουθούν η προσευχή, τα μαθήματα μουσικής και γαλλικών, το δείπνο και στη συνέχεια πάνε για ύπνο. Ώσπου κάποια στιγμή όλο αυτό αρχίζει να καταρρέει. Περιθάλπουν τον πληγωμένο στρατιώτη και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει και εμφανίζεται ο εγωισμός τους».

Από καιρό ήθελε ο Κόλιν Φάρελ να συνεργαστεί με την Κόπολα, όπως επίσης και να ενσαρκώσει κάποιον χαρακτήρα εκείνης της εποχής. Όταν, λοιπόν, τον προσέγγισε για αυτήν την ταινία, ο Φάρελ είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας (του Γιώργου Λάνθιμου) όπου πάλι συμπρωταγωνιστούσε με την Νικόλ Κίντμαν.

Συμπτωματικά το νέο φιλμ του Λάνθιμου «The Killing of a sacred deer» προβλήθηκε και βραβεύτηκε επίσης φέτος στις Κάννες.

Τέλος η ταινία γυρίστηκε στη Λουϊζιάνα και για άλλη μια φορά η Κόπολα ήθελε να κάνει τα γυρίσματα σε πραγματικό περιβάλλον. Έτσι προκειμένου να «στεγαστεί» κινηματογραφικά το οικοτροφείο επιλέχτηκε η ιδιόκτητη έπαυλη που δεσπόζει στη φυτεία Madewood, που βρίσκεται δύο ώρες, οδικώς, έξω από τη Νέα Ορλεάνη.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture