Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβή η μέτρηση στην παραλία Προαστείου της Πάτρας

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβή η μέτρ...

ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΝΤΟΥΚΑ

Δεν φτάνουν οι μέδουσες, η κρίση, τα σκουπίδια, ο καύσωνας που αναμένεται νωρίς νωρίς φέτος, ήρθαν και οι αντικρουόμενες μέρα παρά μέρα μετρήσεις καταλληλότητας των υδάτων σε παραλίες της Πάτρας, να ταράξουν τα μπάνια του λαού που τα τελευταία χρόνια τα χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ.

Στις 23 Ιουνίου 2017 η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η κολύμβηση στην παραλία Προαστίου της Πάτρας (Πάτρα: Προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης στην Παραλία Προαστίου). Τρεις μέρες αργότερα, δηλαδή σήμερα 26 Ιουνίου εξέδωσε νέα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ανακοινώθηκε η καταλληλότητά τους (Κατάλληλα προς κολύμβηση τα νερά στην ακτή της Παραλίας Προαστείου – Άρθηκε η απαγόρευση).

Έχουμε συνηθίσει σε ιστορίες καθημερινής τρέλας, ειδικά όπου εμπλέκεται δημόσιος φορέας στην χώρα μας, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνάμε κάθε προηγούμενο.

1. Η κολυμβητική περίοδος για την Ελλάδα ξεκινάει στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου. Η λογική λοιπόν θα έλεγε ότι πριν τις 15 Μαΐου, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει να έχουν αναρτήσει τους πίνακες με τις μετρήσεις που επίσης θα όφειλαν να είχαν κάνει στην αρχή της σεζόν και όχι στο μέσο ή προς το τέλος της. Το γεγονός ότι οι μετρήσεις δημοσιοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου, όταν ήδη ο κόσμος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τα μπάνια του επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το διαφορετικό παράλληλο σύμπαν στο οποίο κινούνται οι πολυδάπανες δημόσιες υπηρεσίες στην χώρα μας σε σχέση με την πραγματική κοινωνία και κυρίως την αδιαφορία με την οποία προσεγγίζουν τους πολίτες, τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετούν. Μας θυμίζει την προκήρυξη θέσεων για ναυαγοσώστες που είχε δημοσιοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στην περιοχή μας πριν κάποια καλοκαιρία. Σκεφθείτε πώς θα νοιώθει ένας γονιός ο οποίος επισκέπτεται ήδη τον τελευταίο μήνα την συγκεκριμένη παραλία με τα παιδιά του για να μάθει στα τέλη Ιουνίου ότι δεν είναι κατάλληλη προς κολύμβηση;

2. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες και κάποια στάνταρ που καθιστούν μια τέτοιου είδους έρευνα έγκυρη και τα αποτελέσματά της ασφαλή. Π.χ. σταθερές επαναλαμβανόμενες μετρήσεις. Καλό θα ήταν η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια να ανακοινώσει άμεσα από ποιον έγιναν οι μετρήσεις και οι δειγματοληψίες και πότε, καθώς και εάν υπάρχουν σταθερές επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Για να μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να γίνουν τρεις δειγματοληψίες σε αραιά μεταξύ τους χρονικά διαστήματα, λένε οι ειδικοί. Συνέβη αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση;

3. Είναι ένδειξη επιπόλαιας προσέγγισης, αδιαφορίας ή και προχειρότητας το να ανακοινώνεις εν μέσω καλοκαιριού πως απαγορεύεται η κολύμβηση σε μια συγκεκριμένη παραλία και τρεις μέρες μετά να το παίρνεις πίσω. Όχι μόνο για το προφανές, καθώς ή είναι κατάλληλη για κολύμβηση ή δεν είναι. Δεν γίνεται να εναλλάσσεται η καταλληλότητά της από μέρα σε μέρα και από μέτρηση σε μέτρηση. Κυρίως όμως διότι τα ευρήματα της μέτρησης επηρεάζουν πέραν από τους λουόμενους, τους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι έχουν επενδύσει τις περιουσίες τους στην περιοχή, αλλά και τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε καταστήματα (εστιατόρια, beach bar κ.λπ). Για τους τελευταίους ειδικά μετά τις τσούχτρες οι αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις ήρθαν να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα.

Δεν φθάνει που η κίνηση πλέον είναι περιορισμένη λόγω της κρίσης, δεν φθάνει που οι περισσότερες επιχειρήσεις φυτοζωούν, δεν φθάνει που οι καλοκαιρινές επιχειρήσεις του είδους πρέπει από μια σεζόν 50 ημερών να βγάλουν τα έξοδα ολόκληρης της χρονιάς, έρχονται ανά τρεις μέρες και  διαφορετικές μετρήσεις.

4. Το γεγονός ότι υπάρχουν άλλοι δύο φορείς που πραγματοποιούν έρευνες για την καταλληλότητα των υδάτων της περιοχής, χωρίς να συνεργάζονται απλά προς επισήμανση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις