Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΠΗΓΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ -ΧΕΙΡΟΥΒΕΙΜ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ, ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΗΓΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ -ΧΕΙΡ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Όταν η νεορεαλιστική ζωγραφική αφυπνίζει

Μικρή προσέλευση (περίπου 35 άτομα), μηδέν κλιματισμός αλλά εξαιρετική ζωγραφική και υπέροχο περιβάλλον: Σε χαμηλούς «οικογενειακούς» τόνους εγκαινιάστηκε Παρασκευή βράδυ η έκθεση του διακεκριμένου ελληνοκύπριου εικαστικού Ανδρέα Νικολάου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της εθνικής οδού αλλά τα συγχαρητήρια ήταν ολόθερμα και σας συστήνουμε να περάσετε οπωσδήποτε να δείτε τα έργα ως τις 31 Αυγούστου. Παρουσιάζεται μια επιλογή παλιότερων και νεώτερων πινάκων του χαρισματικού δημιουργού του παραδοσιακού, ρεαλιστικού χρωστήρα σαν μια ενιαία εγκατάσταση  που θίγει το δυσμενές και αγωνιώδες κοινωνικό τοπίο της εποχής μας.

Ένα κοριτσάκι με αγγελική μορφή φιλοτεχνημένο δεξιοτεχνικά εκ του φυσικού σε διάφορες «βερσιόν», δηλαδή σε σειρά πορτρέτων που φωνάζουν, φοβούνται, σκέφτονται, ξαφνιάζονται αλλά και  παραδομένο αφοπλιστικά στον ύπνο ή το θάνατο. Μια «Πιετά» όπου μια σύγχρονη Μήδεια κρατάει ένα νεκρό, συνθέσεις με γυμνά μυθικών αναφορών αλλά και η ελληνική σημαία ως κορυφαίο σύμβολο και μοτίβο «υπενθύμισης» του τι συμβαίνει γύρω μας. Η έκθεση «Επί τον τύπον των ήλων» υπαινίσσεται την πληγωμένη Ελλάδα των ημερών μας, τον ταραγμένο κόσμο μέσα κι έξω μας αλλά και την λαβωμένη νέα γενιά που άλλοτε αφυπνίζεται άλλοτε υπομένει παθητικά. Τα κορμιά και τα πρόσωπα φτιαγμένα με μοναδική χρήση του φωτός και της σκιάς και υποδειγματική πλαστικότητα, μοιάζουν να «αναπνέουν» όπως έχουμε δει σε κλασικούς πίνακες μεγάλων μουσείων. Το κοινό των εγκαινίων μαγεύτηκε από τις λεπτομέρειες των μυών, της κίνησης, της έκφρασης των μορφών αλλά και την αμεσότητα των μηνυμάτων της σημαίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο ζωγράφος, η έκθεση μεταφέρθηκε εδώ με περισσότερα έργα μετά την επιτυχία της στην Art Athina  και θα συνεχίσει να περιοδεύει και σε άλλα μέρη. Επιπλέον μίλησαν ο συμπολίτης διευθυντής του γραφείου του υπουργείου Πολιτισμού Βαγγέλης Πολίτης, οι εκπρόσωποι του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και η Λιάνα Ζωζά επιμελήτρια του όλου concept αλλά και υπεύθυνη της δραστήριας γκαλερί Cube, η οποία συνεργάζεται για τρίτη φορά με το μουσείο.  Δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι, ο πρώην υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημήτρης Παπανικολάου, ο συντηρητής –μουσειολόγος Ξενοφώντας Παπαυθυμίου κ.α. ήταν εκεί. Θυμίζουμε πως ο ζωγράφος ήταν μαθητής του Τέτση στην ΑΣΚΤ, έχει πραγματοποιήσει 38 ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας, Αγγλίας, Ολλανδίας , Ιταλίας, Ελβετίας αλλά και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε Τορίνο, Ελσλίνκι, Αμστερνταμ κ.α Το 2003 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης παρουσίασε μια ιδιαίτερα τιμητική, αναδρομική έκθεση της δουλειάς του ενώ το 2005 το Μουσείο Πιερίδη της Κύπρου φιλοξένησε την έκθεσή του με θέμα «Το πορτραίτο του Μινώταυρου».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View