Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης

Τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης

Του Δημήτρη Αβραμίδη

Ώστε λοιπόν μας πνίξαν τα σκουπίδια, η κατάσταση είναι αφόρητη, κινδυνεύει η υγεία μας, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών σαπίζουν τους δρόμους της πόλης και ούτω καθεξής. Ας παραμείνουμε όμως κατ’ ελάχιστον ειλικρινείς.

Οι λίγο μεγαλύτεροι στην ηλικία και οι σκέτα μεγαλύτεροι αυτό το έργο το έχουμε δει ένα σωρό φορές. Κάθε δύο-τρία χρόνια είτε τοπικά, είτε πανελλήνια τα σκουπίδια μένουν στους δρόμους επειδή απεργούν οι οδηγοί και εργάτες καθαριότητας.

Η τωρινή απεργία έχει κλασικό αίτημα. Πριν μερικούς μήνες προσλήφθηκε στις υπηρεσίες καθαριότητας, και όχι μόνο, προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα εργαστείς για όσο χρόνο προβλέπει η σύμβασή σου και μετά τέλος. Αυτό το ήξεραν όλοι. Οι προσληφθέντες, οι δήμαρχοι, η κυβέρνηση. Τι έκαναν για όταν θα έληγαν οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων; Απολύτως τίποτα, άφηναν τον καιρό να κυλάει.

Κι όταν οι συμβάσεις έληξαν μας προέκυψε το πρόβλημα. Απεργία με αίτημα να προσληφθούν ως μόνιμοι οι συμβασιούχοι. Έλα όμως που το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Και τι μ’ αυτό; Πάντα υπάρχει μια κυβέρνηση έτοιμη κι ένας υπουργός πρόθυμος να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα. Ένας από αυτούς μάλιστα ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος που έγινε και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα τη δουλειά φαίνεται πως θα την κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τι θα μπορούσε να έχει γίνει: Να είχαν εγκαίρως προκηρυχθεί, μέσω ΑΣΕΠ, οι αναγκαίες προσλήψεις στην καθαριότητα. Τι μπορεί να γίνει τώρα; Να παραταθούν για ένα τρίμηνο οι συμβάσεις που έληξαν, εντός του οποίου θα ολοκληρωθούν οι κανονικές, μέσω ΑΣΕΠ, προσλήψεις. Ουδείς όμως σκέπτεται αυτήν την προφανώς λογική διέξοδο.

Αλλά αν θέλουμε να παραμείνουμε ειλικρινείς προς εαυτούς και αλλήλους, υπάρχει και κάτι ακόμα. Η περισυλλογή, μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων ανήκει στα ανταποδοτικά τέλη που πάει να πει ότι το κόστος πηγαίνει στις άδειες ή μισοάδειες τσέπες των δημοτών. Εμείς πληρώνουμε άρα μας πέφτει, ή θα έπρεπε να μας πέφτει, λόγος για τις προσλήψεις στην καθαριότητα.

Εδώ ακριβώς λοιπόν είναι καιρός να μιλήσουμε φωναχτά και δημόσια για το κοινό μυστικό μας. Πόσες ώρες την ημέρα δουλεύουν οι οδηγοί και οι εργάτες καθαριότητας στο Δήμο Πατρέων; Μήπως τρεις-τέσσερις ώρες κι αυτό είναι όλο; Ποιος εργοδότης θα πλήρωνε και θα ασφάλιζε για πλήρες οχτάωρο εργαζόμενο που δουλεύει τρεις-τέσσερις ώρες; Οι δήμαρχοί μας κι όλοι εμείς. Και για τούτο το διαχρονικό σκάνδαλο, που αφορά όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές μαζί και την τωρινή, δεν μιλάει κανείς.

Ο Καράβολας, ο Φλωράτος, ο Φούρας, ο Δημαράς, ο Πελετίδης, συμβιβάστηκαν με αυτό το καθεστώς. Αλλά κι εμείς που το πληρώνουμε έχουμε εξίσου συμβιβαστεί.

Απλώς που και που μας ενοχλούν, ή κάνουμε πως μας ενοχλούν, τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης. Αλλά γιατί παραπονιόμαστε; Αφού, στην τελική, δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις