Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/6 ΣΤΟ KING GEORGE ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΖΑΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/6 ΣΤΟ KING GEOR...

«Η Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και ο Στρατάρχης Μαιζών»

Οι Εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου «Η Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και ο Στρατάρχης Μαιζών» την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, ώρα 8.30, στον αίθουσα King George (Πλατεία Γεωργίου Α΄ και Γεροκωστοπούλου, κάτω μέρος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Φρέρης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης «Γέφυρα Α.Ε.», Ευγενία Πιερρή, π. Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και π. Σχολική Σύμβουλος και Χρήστος Μούλιας, δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής.

Ο Νίκος Τζανάκος, με αφορμή την οδό Μαιζώνος, παρουσιάζει την έρευνά του που εκκίνησε από την πινακίδα με το όνομα του γάλλου στρατηγού που ήρθε στην περιοχή το 1828 για να διώξει τους Αιγύπτιους και να απελευθερώσει τον Μοριά. Το πόνημά του διευρύνεται σε μελέτη για την ευρύτερη συμμετοχή των Γάλλων στο ελληνικό ζήτημα, τη σχέση τους με την εποχή της Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση.

Εν τέλει, η έκδοση συνιστά γενικότερη μελέτη για τη γαλλική παρουσία στα ελληνικά τεκταινόμενα της εποχής, με πλούσια και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Οι πρώιμες υπερβολές παραλείπονται, τα ιστορικά γεγονότα ανασύρονται από επίσημα κι ανεπίσημα έγγραφα, η αλληλογραφία ξεσκονίζεται, η μυθική διάσταση αποσύρεται.

Πίσω από τον γάλλο στρατάρχη εμφανίζονται στρατιωτικοί, επιστήμονες, περιηγητές, φιλέλληνες αλλά και τυχοδιώκτες. Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή προσφέρει καίριες πληροφορίες για τις καθημερινές συνθήκες ζωής, την κοινωνία της εποχής, τη διαχείριση και την τύχη των αρχαιοελληνικών μνημείων και του ελληνικού πολιτισμικού πλούτου από τους ξένους.

Καποδίστριας, Μαιζών, Μανζάρ, Ιγκονέ, Ρεμπώ, Κολοκοτρώνης, Ιμπραήμ, Φαβιέρος, Μπόρι ντε Σεντ-Βισέντ: πρόσωπα που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην τοπική ιστορία. Η πραγματικότητα αναδεικνύεται διαπερνώντας τον μύθο μέσα από ζωντανές αφηγήσεις της εποχής.

Το βιβλίο εντάσσεται στο πολυετές εκδοτικό εγχείρημα «Συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας της Πάτρας» των εκδόσεων Πικραμένος. Σε αυτό, ο αναγνώστης αποκτά πρόσβαση, χάρη στην απλή και αβίαστη πραγμάτευση των θεμάτων, σε ζητήματα κρίσιμα και αλληλένδετα σχετικά με τις διεθνείς και τοπικές συνθήκες της εποχής δράσεως του Μαιζών. Η ιστορία της Πάτρας και της Ελλάδας εγγράφεται εκ νέου με κάθε γνήσια ανάγνωση.

Ο Νίκος Τζανάκος είναι πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων-Εκπαίδευση από Απόσταση, Τηλεκπαίδευση. Έχει επίσης σπουδάσει Μαθηματικά, καθώς και Διοίκηση και Τηλεπικοινωνίες. Εργάστηκε στον ΟΤΕ ως Διοικητικό Διευθυντικό Στέλεχος. Είναι Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πατρέων, μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτ. Ελλάδος. Έχει διατελέσει Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος, Αναπληρωτής Δημάρχου. Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για τη διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Παιδικών Αγώνων (I.C.G.) υπό την αιγίδα της Δ.Ο.Ε. Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Ο ΜΑΡΣΥΑΣ», ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση, την ανάδειξη και τον επαναπατρισμό μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture