Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Περισσότεροι από 100 χορωδοί από Πάτρα, Αίγιο και Ήλιδα στην μεγάλη, συγκινητική συναυλία του Μ. Θεοδωράκη

Περισσότεροι από 100 χορωδοί από Πάτρα, ...

Η μαέστρος Λένα Σουρμελή που συμμετείχε, χαρακτήρισε τη βραδιά, όχι απλά μία συναυλία αλλά ένα κίνημα!

Συγκινητικές πραγματικά ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2017 στη μεγάλη μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» που παρουσιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναικό στάδιο που είχε γεμίσει από κόσμο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση του κόσμου έφτασε τον απίστευτο αριθμό των 40.000. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης στα 92 του χρόνια παρέστη και μάλιστα διηύθυνε στο τέλος την «Άρνηση» και το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (το ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος) ενώ η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση του σπουδαίου μας συνθέτη ήταν τέτοια που ο ίδιος λύγισε και διπλώθηκε στα δύο.

Η Πατρινή μαέστρος Λένα Σουρμελή είχε την τύχη και το προνόμιο να είναι στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου και όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, «αυτή η βραδιά δεν ήταν απλώς μία συναυλία, ήταν ένα κίνημα. Ένας άνθρωπος σαν τον Μίκη Θεοδωράκη που πάνω απ’ όλα, είναι ένας άνθρωπος της τέχνης κατάφερε να ενώσει τόσες χιλιάδες κόσμου ενώ το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είδε από κοντά όλη αυτή την ανταπόκριση και αγάπη του κόσμου, την αναγνώριση του έργου του. Η βραδιά ήταν μία απόδειξη του μεγάλου παλμού και του πόσο συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει η μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη».

Η Λένα Σουρμελή ήταν η μαέστρος της χορωδίας των Επτανησίων καθώς και της χορωδίας Μυρτουντίων από την Αρχαία Ήλιδα του γειτονικού νομού Ηλείας που έλαβαν μέρος μαζί με χορωδούς από 28 ακόμη πόλεις και περιοχές της Ελλάδας στη μεγάλη αυτή συναυλία. Επίσης από την Αχαΐα έλαβαν μέρος μεταξύ των πλέον των 1000 χορωδών της συναυλίας, η Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών με μαέστρο τη Λίνα Γερονίκου, η χορωδία Cantelena με μαέστρο την Ελένη Παπαδοπούλου καθώς και μία χορωδία από το γειτονικό Αίγιο.

Τους χορωδούς συνόδευσε Συμφωνική Μαντολινάτα ενώ τον συνολικό συντονισμό είχε ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, που είχε αναλάβει την ευθύνη της ενορχήστρωσης και την μουσική διεύθυνση του όλου εγχειρήματος.

Στο ερώτημα τι κρατάει ως ανάμνηση η Λένα Σουρμελή από την μεγάλη αυτή συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας, μας είπε ότι «αυτό που μένει είναι η συγκίνηση αλλά και το γεγονός ότι είχα την τύχη να σφίξω το χέρι του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν σαν μία προσκυνηματική παρουσία».

Όλοι οι μαέστροι των χορωδιακών σχημάτων που συμμετείχαν βγήκαν στο τέλος της βραδιάς μπροστά και έκαναν υπόκλιση. Επίσης όπως μας περιέγραψε η Λένα Σουρμελή, στη διάρκεια της συναυλίας ήσαν πολλά και τα συνθήματα που φώναξε ο κόσμος όπως «Άξιος», «Σ’ ευχαριστούμε», ακόμη και το εμβληματικό σύνθημα άλλων εποχών «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Όπως τέλος μας ενημέρωσε η Λένα Σουρμελή, η ίδια συναυλία αναμένεται να παρουσιαστεί στις 11 Ιουλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, στην Πάτρα, στις 12/7 στην Τρίπολη αλλά και τον Αύγουστο στην Αρχαία Ολυμπία και στις 16/8 στην Καλαμάτα.

Στις συναυλίες αυτές αναμένεται να λάβουν μέρος μάλλον και όλα τα χορωδιακά σχήματα της Αχαΐας και Ηλείας που συμμετείχαν και στο Καλλιμάρμαρο.

Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν της Σοφία Σπυράτου ενώ συμμετείχαν και οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννα Παππά, εκλεκτοί λυρικοί καλλιτέχνες όπως οι Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

*Η συγκλονιστική φωτ. του Μίκη Θεοδωράκη από τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, είναι από την σελίδα στο facebook, Mikis Τheodorakis friends /Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. που δείχνει τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο είναι από eurokinissi/ ΑΠΕ.

Η φωτ. που δείχνει τον Μίκη Θεοδωράκη με...

Η φωτ. που δείχνει τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο είναι από eurokinissi/ ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight