Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να θέσει σε τροχ...

Με τον πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής Space X

Έτοιμος για εκτόξευση στο διάστημα είναι ο πρώτος βουλγαρικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος BulgariaSat-1. Τον πύραυλο θα θέσει σε τροχιά ένας "μεταχειρισμένος" (επαναχρησιμοποιημένος) πύραυλος Falcon 9 (Γεράκι) της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X του Έλον Μασκ.

Η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, αλλά η Space X ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια ολιγοήμερη καθυστέρηση τουλάχιστον έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Ο βουλγαρικός δορυφόρος, βάρους περίπου τεσσάρων τόνων, κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Space Systems Loral (SSL) με έδρα την Καλιφόρνια. Θα παρέχει σταθερές και ευρυζωνικές υπηρεσίες δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και εκπομπής τηλεοπτικών προγραμμάτων απευθείας στους καταναλωτές (Direct-to-Home Television-DTH), με προγραμματισμένη διάρκεια ζωής 15 ετών.

Περίπου η μισή χωρητικότητα (46%) του δορυφόρου θα χρησιμοποιηθεί από τη βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Bulsatcom (μητρική της Bulgaria Sat) στη Βουλγαρία και στη Σερβία. Η υπόλοιπη χωρητικότητα του δορυφόρου θα αξιοποιηθεί για δορυφορική εξυπηρέτηση των υπολοίπων Βαλκανίων, άλλων περιοχών της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Η χρηματοδότηση του κόστους της κατασκευής και εκτόξευσης του δορυφόρου -περίπου 250 εκατ. δολάρια- έγινε με τη στήριξη της κρατικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (Export-Import Bank) των ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας στις ΗΠΑ, επειδή χωρίς αυτούς θα ήταν απολύτως αδύνατο να τα καταφέρουμε. Το διάστημα διαφέρει από κάθε τι άλλο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgaria Sat Μαξίμ Ζαγιάκοφ.

Η χρησιμοποίηση επαναχρησιμοποιημένου και όχι καινούριου πυραύλου Falcon της Space X ενέχει έναν κάπως αυξημένο κίνδυνο, αλλά ο Ζαγιάκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το Space.com, ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην απόδοσή του». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, όταν τεθεί σε λειτουργία, ο βουλγαρικός δορυφόρος θα δημιουργεί έσοδα 24 έως 25 εκατ. δολ. κάθε χρόνο.

H Bulsatcom εδρεύει στη Σόφια, απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί σχεδόν ένα εκατομμύρια νοικοκυριά ως πάροχος επικοινωνιών, διαδικτύου και τηλεόρασης. Χάρη στο δορυφόρο, αναμένει να διπλασιάσει την πελατειακή βάση της μέσα σε μια πενταετία.

amna.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις