Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

H «καραντίνα» για την ελονοσία σε Αχαΐα και Ηλεία μειώνει το αίμα – Σε ισχύ ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία μέχρι το τέλος του χρόνου

H «καραντίνα» για την ελονοσία σε Αχαΐα ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δύσκολη εποχή το καλοκαίρι για την επάρκεια αίματος

Το καλοκαίρι είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη περίοδος για την επάρκεια αίματος με αποτέλεσμα κέντρα αιμοδοσίας, σύλλογοι και φορείς να μας υπενθυμίζουν να δώσουμε λίγα λεπτά από τον χρόνο μας, που μπορεί να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο το πρόβλημα εντείνεται με τον αποκλεισμό τακτικών σε μεγάλο βαθμό εθελοντών αιμοδοτών από τη Δυτική Αχαΐα και περιοχές της Ηλείας, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για τη μη διάδοση της ελονοσίας. Ο αποκλεισμός είναι σε ισχύ και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου όπως αναφέρει στο thebest.gr  η αιματολόγος , Επιμελήττρια Β’  του Κέντρου Αιμοδοσίας  του ΓΠΝΠ Ειρήνη Κωνσταντινίδη.

Αυτή την περίοδο εντείνουμε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση αίματος  καθώς ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία κατοίκων περιοχών της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας δημιουργεί έλλειμμα, δεδομένου ότι διοργανώναμε εθελοντικές αιμοδοσίες σε αυτές τις περιοχές, από τις οποίες κάθε χρόνο κατά προσέγγιση συγκεντρώναμε περίπου 250 μονάδες αίματος. Δεν είναι μικρό το νούμερο. Έχουμε και μεγαλύτερες προσφορές αλλά κάπως έτσι συγκεντρώνεις το αίμα» εξηγεί η κ. Κωνσταντινίδη.

Οι ανάγκες του Νοσοκομείου κάθε μήνα υπολογίζονται σε 1.200 μονάδες τον μήνα ενώ οι περίπου 500 χρειάζονται για τα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Ετησίως απαιτούνται 12.000 με 13.000 μονάδες, οι οποίες καλύπτονται οριακά. «Ποτέ δεν περισσεύουν».

Σε ποσοστό 65% η προσφορά του αίματος προέρχεται από εθελοντές και το υπόλοιπο από το περιβάλλον ατόμων  που το χρειάζονται. Τελευταία διαπιστώνεται αύξηση της εθελοντικής προσφοράς αίματος, τονίζει η κ. Κωνσταντινίδη, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους, ενώ τον δρόμο που έχει διανυθεί τα τελευταία χρόνια στην προσφορά αίματος από εθελοντές έχει υπογραμμίσει στο thebest.gr η Παρθενόπη Τσέλιου, Διευθύντρια Βιοπαθολόγος, στην Αιμοδοσία του ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας.

Στο τμήμα αιμοδοσίας του ΓΚΝΠ αιμοδοτούν πάνω από 10.000 άτομα και το νοσοκομείο σε συνεργασία με Συλλόγους, Κέντρα Υγείας, Πολιτιστικές Ομάδες, Ιερούς ναούς, χώρους δουλειάς, διοργανώνουν αιμοδοσίες με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων αίματος, ώστε να προσφερθεί σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, εξηγεί η κ. Τσέλιου. Κατά προσέγγιση, το 70% των αιμοδοτών είναι εθελοντές και η πλειονότητα αυτών είναι τακτικοί αιμοδότες και αιμοδοτούν από 1 έως 3 φορές τον χρόνο.

Η αιμοδοσία του ΓΠΝΠ λειτουργεί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 8.30 το πρωί ως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5  το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.

H αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας λειτουργεί για τους εθελοντές αιμοδότες καθημερινά και αργίες από τις 8.30 το πρωί ως τη 1.30 το μεησμέρι και από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being