Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια πόλη πράσινη, όμορφη κι ανθρώπινη όπως τη φαντάστηκαν φοιτητές της Πάτρας

Μια πόλη πράσινη, όμορφη κι ανθρώπινη όπ...

Πράσινο πάρκο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και οι σκάλες της Αγιου Νικολάου...αλλιώς

Έναν πρωτότυπο φοιτητικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής  διοργάνωσε προ καιρού το WWF Ελλάς με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF-Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού απέδειξαν ότι οι φοιτητές της χώρας είναι γεμάτοι με φαντασία και φρέσκες ιδέες και ότι η δημιουργία ή η ανάπλαση των δημόσιων πράσινων χώρων μπορεί να γίνει με ευρηματικότητα και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Φοιτητές από Αρχιτεκτονικές Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέθεσαν συνολικά 27 προτάσεις - συμμετοχές.

Ειδική κριτική επιτροπή βράβευσε τις τρεις καλύτερες προτάσεις με χρηματικά έπαθλα, ενώ απένειμε τιμητικό έπαινο σε άλλες εφτά συμμετοχές.

Απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι οι προτάσεις των φοιτητών να μη μείνουν «στα χαρτιά», αλλά να αποσταλούν σε όλες τις δημοτικές αρχές με την προτροπή υλοποίησης κάποιων από αυτών.

Οι αρχιτεκτονικές σχολές της Αθήνας και της Πάτρας - και αντίστοιχα, οι χώροι που επιλέχθηκαν στις δύο πόλεις - πρωτοστάτησαν στις διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, το 1ο βραβείο είχε δοθεί στην πρόταση για τον επανασχεδιασμό δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης και του μεταξύ τους πεζόδρομου κοντά στην πλατεία Βάθη.

Το 2ο βραβείο, με ονομασία «Green Carpet Park», έχει ως θέμα του τον σχεδιασμό του ελεύθερου χώρου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Η πρόταση εντάσσει το φυσικό στοιχείο στον χώρο, όπως και εναλλακτικές λειτουργίες του και δραστηριότητες για τη γειτονιά.

Η φοιτήτρια του πανεπιστήμιου Πατρών Χριστίνα Μαρία Διαμαντοπούλου που είχε κερδίσει το 2ο βραβειο τόνισε:

"Είναι πολύ αισιόδοξο ότι υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων για πράσινους χώρους. Παρόλο που το εξωστρεφές κλίμα της Ελληνικής πόλης ενδείκνυται για τέτοιες παρεμβάσεις , τα πάρκα είναι δυσανάλογα λίγα για τον πληθυσμό της ή συχνά δεν αποτελούν ένα πραγματικά δημόσιο χώρο. Από το πώς ένα πάρκο μπορεί να επιδράσει με το βέλτιστο τρόπο στο μικροκλίμα, μέχρι τη δημιουργία συνθηκών που θα αποτελέσουν κίνητρο για τον επισκέπτη, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός μιας «πράσινης όασης» είναι μια πραγματική πρόκληση."

Το 3ο βραβείο είχε δοθεί στην πρόταση ανάπλασης των σκαλιών της Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται, επίσης, για μια ευρηματική λύση, που πραγματεύεται την κίνηση και τη στάση στις σκάλες από τους πεζούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια "πράσινη όαση" στην πόλη.

Ο γ’ βραβείο κέρδισαν οι φοιτητές της Πατρας Ευφροσύνη Μαστρογιαννοπούλου, Ισμήνη Λίντχορστ & Χρυσάνθη Χατζηκωτούλα που σημείωσαν:

«Παρόλο που υπάρχουν πολλοί πράσινοι χώροι στις ελληνικές πόλεις, η έλλειψη συντήρησης και η εγκατάλειψη τους καθιστούν αόρατους μέσα σε αυτές. Αυτός ο διαγωνισμός στάθηκε αφορμή να κοιτάξουμε αυτούς τους χώρους και τα προβλήματα τους και να προτείνουμε λύσεις για να τους μεταμορφώσουμε σε πράσινες οάσεις. Η συλλογή των προτάσεων που δημιουργήθηκε μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την αξιοποίηση όλων αυτών των χώρων από τις τοπικές αρχές.

*Το WWF GreenSpaces είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για το πράσινο των ελληνικών πόλεων. Μέσα από την εφαρμογή κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη. Ήδη έχουν καταγραφεί 1700 χώροι σε 126 ελληνικές πόλεις. Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν για iOS και Android.

Οι δράσεις για το πράσινο στις πόλεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή» μεγάλος δωρητής του οποίου είναι Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις