Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρώτη επιλογή για τα...εξοχικά η Δυτική Ελλάδα με τους νέους αυτοκινητόδρομους; Η ώθηση που αναμένεται να δώσουν στον τουρισμό

Πρώτη επιλογή για τα...εξοχικά η Δυτική ...

Tα παράλια αποκτούν άλλη ...αίγλη

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων αλλά και στον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρουν οι αυτοκινητόδρομοι της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού. Τα δεδομένα με την παράδοση των δρόμων αλλάζουν και πολλοί μιλούν για τη δημιουργία των… νέων προαστίων της Αττικής αφού οι αποστάσεις μειώνονται σημαντικά και πόλεις όπως το Αίγιο, η Πάτρα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο έρχονται πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα.

Οι συγκεκριμένες περιοχές αλλά και άλλες κοντά σε αυτές τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν υπό μια έννοια «αποκλεισμένες» λόγω των κινδύνων που έκρυβαν οι παλιοί αυτοκινητόδρομοι αλλά τώρα φαίνεται ότι ξαναβγαίνουν στον… αφρό και πως αναγεννιέται το ενδιαφέρον για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων κυρίως εξοχικών κατοικιών.

Πλέον, όσοι κάνουν την διαδρομή Αθήνα – Πάτρα, εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ζει στην πρωτεύουσα και να έχει εξοχικό στο Αίγιο ή στην Πάτρα και στις παραλιακές ή τις ορεινές περιοχές πέριξ αυτών.

H διεθνής εμπειρία, αλλά και τα ελληνικά δεδομένα δείχνουν ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος μικραίνει τις αποστάσεις, τα οφέλη είναι τεράστια.

Κυρίως στο real estate και στον τουρισμό παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Ετσι, παράγοντες της κτηματαγοράς και του τουριστικού κλάδου περιμένουν τα επόμενα χρόνια επενδυτική έκρηξη στις περιοχές που ευνοούνται από τους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους.

Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού προς τη Δυτική Ελλάδα και της Ιονίας Οδού προς την Ηπειρο σηματοδοτεί την αλλαγή του αναπτυξιακού τοπίου.Όπως έγινε παλαιότερα με την Εγνατία Οδό, όπου οι αποστάσεις από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Ιωάννινα εκμηδενίστηκαν.

Πέραν των υποψήφιων Ελλήνων επενδυτών, οι ξένοι κατά κύριο λόγο ζητούν ευκολία πρόσβασης στα μέρη που θέλουν να αγοράσουν εξοχικά.

Το πρώτο που κοιτάζουν είναι η ασφάλεια και η ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν π.χ. από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο εξοχικό που επέλεξαν ή στις περιοχές που θέλουν να κάνουν διακοπές.

Διότι είναι διαφορετικό να μπορεί κάποιος να φτάνει στην Πάτρα σε 1 ώρα και 40 λεπτά σε έναν απόλυτα ασφαλή δρόμο και διαφορετικό η απόσταση να διανύεται σε δυόμισι ή τρεις ώρες με πολλούς κινδύνους.

Ομοίως και το ασφαλές και ταχύτατο ταξίδι προς τα δυτικά παράλια της χώρας (από Αμφιλοχία μέχρι Σύβοτα).

Με το «ξεπάγωμα» της αγοράς ακινήτων εκτιμάται ότι τα νέα «προάστια» της Αττικής, πέριξ των αυτοκινητόδρομων, θα απογειωθούν προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους ιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κτηματαγοράς, οι περιοχές που ευνοούνται από την αλλαγή του χάρτη στα Δυτικά της χώρας είναι:

Αχαΐα

Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού με την παράδοση του 95% του έργου, δίνει τεράστιο «μπόνους» στην παραλιακή ζώνη από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν εκπληκτικές παραλίες και πολλά προς πώληση ακίνητα σε τιμές γύρω στα 1.000 ευρώ/τ.μ. για τα νεόδμητα και στα 500 ευρώ/τ.μ. για τα παλαιά. Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, σύμφωνα με τη RE/MAX, οι κατοικίες άνω των πέντε ετών πωλούνται από 420 ευρώ/τ.μ. η μέση κατώτερη έως 780 ευρώ/τ.μ. η μέση ανώτερη τιμή. Τα νεότερα σπίτι πωλούται 950 και 1.350 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι περιοχές του Ρίο και του Αντιρρίου αναμένεται να αποκτήσουν μεγάλες υπεραξίες και τα παραλιακά οικόπεδα θα κοστίζουν… χρυσάφι σε μερικά χρόνια.

Αιτωλοακαρνανία

Στις πρώτες πόλεις που κερδίζουν από τους νέους δρόμους είναι η Ναύπακτος, η οποία ήδη μετά τη Γέφυρα παρουσίασε μεγάλη αύξηση του τουρισμού. Στην περιοχή από το Αντίρριο μέχρι την πόλη υπάρχουν πολλές παραλιακές περιοχές και ακίνητα που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίτια που πωλούνται κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ., αλλά και πολυτελείς βίλες και συγκροτήματα σε τιμές 300-500 χιλιάδες ευρώ. Κερδισμένες επίσης οι περιοχές από το Αντίρριο μέχρι και το Μεσολόγγι, αλλά και το τμήμα μέχρι την Αμφιλοχία που ήρθε πιο κοντά με την Ιόνια Οδό.

Ηπειρος

Το γεγονός ότι από τη Γέφυρα θα μπορεί κανείς σε 1 με 1,5 ώρα να φτάσει με ασφάλεια στην Αμφιλοχία κι από εκεί να πάει άνετα στη Λευκάδα, την Πρέβεζα και τα δυτικά παράλια μέχρι την Ηγουμενίτσα φέρνει τα επόμενα χρόνια τουριστική έκρηξη και επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν οικόπεδα και εξοχικά. Και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς όπως και στα Ιωάννινα όπου η μέση κατώτερη τιμή για παλαιά διαμερίσματα στην πόλη πωλούνται400 ευρώ/τ.μ. και η μέση ανώτερη τα 900 ευρώ. Αντίστοιχα για τα νεότερα σπίτι οι τιμές είναι 900 ευρώ/τ.μ. και 1.300 ευρώ/τ.μ.

Πρώτη ενημέρωση: 13:00

*Με στοιχεια και από Imerisia

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις