Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Μπάσκετ: «Ξανάσμιξε» η παρέα του 1987, 30 χρόνια μετά τον ιστορικό θρίαμβο

Μπάσκετ: «Ξανάσμιξε» η παρέα του 1987, 3...

Στις 14 Ιουνίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από το πρώτο Ευρωμπάσκετ που κατέκτησε η Εθνική ομάδα

Δεκαέξι ημέρες πριν την επέτειο των 30 χρόνων από το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας σε ομαδικό άθλημα, οι δέκα από τους δώδεκα παίκτες του Κώστα Πολίτη ξαναβρέθηκαν... ανάμεσά μας. Ο συναισθηματικός αρχηγός Παναγιώτης Γιαννάκης, ο «τίμιος γίγαντας» Αργύρης Καμπούρης που με τις αξέχαστες 2/2 βολές  στον τελικό με την ΕΣΣΔ έστειλε τους Έλληνες στα ουράνια στις 14 Ιουνίου 1987, η «αράχνη» και κορυφαίος Ευρωπαίος σέντερ της εποχής του Παναγιώτης Φασούλας, ο all around «μπέμπης» Φάνης Χριστοδούλου.

Kαι τα άλλα παιδιά: Οι Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Σταυρόπουλος, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου. Έλλειπαν και... έλειψαν από την εκδήλωση των ΙΕΚ Όμηρος για τη βράβευση της «χρυσής» εθνικής του 87, ο πρώτος Έλληνας που μπήκε στο Naismith Hall of Fame Νίκος Γκάλης (είναι στην Ισπανία) και ο Μέμος Ιωάννου, καθώς ο πατέρας του ήταν στο νοσοκομείο.

Δεν ήταν εκεί και ο συνεργάτης του Ευρωκόουτς, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, αλλά στις θέσεις των επισήμων βρέθηκαν ο γυμναστής της «επίσημης αγαπημένης» και παλαίμαχος του Ολυμπιακού Νίκος Συσμανίδης, καθώς και ο Γκας Σαριγιαννίδης.

Τους δύο τελευταίους, μάλιστα βράβευσαν εκπροσωπώντας όλους τους παίκτες της εθνικής οι Γιαννάκης, Φασούλας και Χριστοδούλου παίρνοντας μόνοι τους την πρωτοβουλία και αλλάζοντας το πρόγραμμα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Λίγο πιο πέρα, ο αρχηγός της «χρυσής» εθνικής του Ευρωμπάσκετ 2005, Μιχάλης Κακιούζης με τον Θοδωρή Παπαλουκά, και τον αρχηγό της «χάλκινης» του 2009, Γιάννης Καλαμπόκης που εκπροσωπώντας τους επόμενους πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν την απονομή στον Γιαννάκη και τον Φασούλα.

«Ήταν μια βραδιά φανταστική! Θα μείνει αλησμόνητη σε όσους την έζησαν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημιουργούς αυτής της βραδιάς. Μας έκαναν υπερήφανους και το έχουμε ανάγκη σήμερα να νιώσουμε ξανά υπερήφανοι. Θέλω να σας συγχαρώ έστω και με καθυστέρηση 30 ετών!

Είστε άνθρωποι πάνω... από το κανονικό και μακάρι όλα αυτά τα παιδιά που είναι εδώ να σας μοιάσουν, να σταματήσουν αυτή τη χώρα από τον κατήφορο και να αρχίσουν να την ανεβάζουν,» προλόγισε τη βράβευση των πρωταγωνιστών της χρυσής εθνική του 1987 πρόεδρος των ΙΕΚ Όμηρος, Νίκος Μακρυπλίδης.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής που κατάφερε να τους «μαζέψει» (ο Νίκος Σταυρόπουλος ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη και ο Χριστοδούλου από την Πάρο) ήταν συγκινημένος καθώς παρουσίαζε στους φοιτητές τους «ζωντανούς θρύλους» του ελληνικού μπάσκετ:

«Ξαναζούμε και αναβιώνουμε το έπος της εθνικής ομάδας που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μιας επιτυχίας, που ήταν εκείνη την εποχή και -κατά την ταπεινή μου άποψη- εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού.»

Ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς παρέδωσαν την τιμητική πλακέτα στον αρχηγό της εθνικής του 87, Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και προπονητή τους στην εθνική του 2005 που έκανε το repeat στο Βελιγράδι. «Εγώ πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που μας έβαλαν στο μπάσκετ.

Ένας από αυτούς είναι εδώ τώρα. Ο Βύρων Κρίθαρης έβαλε προσωπικά εμένα στο μπάσκετ. Κυρίως, θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, οι οποίοι με ανέχτηκαν, μου χάρισαν την παρέα τους και τη δύναμή τους να πατήσουμε στο φεγγάρι. Ευχαριστούμε όσους συμπαραστάθηκαν στο μπάσκετ γιατί είναι ένα σπορ που ταιριάζει στα παιδιά.

Εύχομαι στα παιδιά να είναι σκληρά με τον εαυτό τους, να παλέψουν οι ίδιοι κι αν δεν τα καταφέρουν οι ίδιοι να είναι σίγουροι ότι μπορεί να κάνουν τον φίλο τους καλύτερο,» είπε στη σύντομη ομιλία του ο Γιαννάκης.

Ο Παναγιώτης Φασούλας τόνισε: «Οι Εθνικές ομάδες του '87 και του 2005 πέτυχαν, ακριβώς, επειδή ο κάθε παίκτης ήταν αντισυμβατικός! Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν ο πιο προσηλωμένος στην προπόνηση, ο Φάνης ήταν πιο πολύ κοντά μου.

Ο καθένας έκανε την... επανάστασή του όμως την ώρα του παιχνιδιού ήμασταν ενωμένοι και φέρναμε αποτελέσματα. Αυτή είναι η διαφορά από οτιδήποτε άλλο γίνεται στη χώρα. Και το λέω γιατί είναι το μοναδικό μοντέλο, το οποίο κρατάει 30 χρόνια, σε ένα επίπεδο σοβαρότητας, με το οποίο ασχολείται: το μπάσκετ.

Είμαστε στον Πειραιά και ευχαριστώ που γίνεται αυτή η εκδήλωση στον Πειραιά γιατί στον Πειραιά κερδήθηκε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γιατί το ξεχνάμε και δεν το λέμε ποτέ».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Γιάννης Παλάτος, βράβευσε τον  Αργύρη Καμπούρη. Ο «τίμιος γίγαντας» είπε συγκινημένος: «Αυτό το μετάλλιο το κέρδισα με αυτή την παρέα. Πιστεύω ότι ήμουν ευλογημένος που βρέθηκα σε όλους αυτούς τους παικταράδες. Να μπορέσω κι εγώ να ταιριάξω κοντά τους και να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και τη δουλειά μπορείς να φέρεις αποτελέσματα». Αμέσως μετά ο Γιάννης Παλάτος... αποκάλυψε: «Αν υπάρχει σήμερα ο Σπανούλης, υπάρχει από τον Νίκο (σ.σ. Σταυρόπουλος). Αυτός ήταν που τον πήρε στην εθνική και αυτός ήταν που τον ανέδειξε!»

Ο Φάνης Χριστοδούλου αποκάλυψε πως όταν ήταν πιτσιρικάς πήγαινε στις εγκαταστάσεις των ΤΕΦΑΑ, όπου ήταν φοιτητές κάποιοι από τους διεθνείς του 87 και έπαιζαν μπάσκετ και περίμενε αν θα άδειαζε κάποια θέση για να μπει να παίξει κι αυτός:

«Ευχαριστώ πολύ για τη βράβευση. Οι περισσότεροι έδωσαν συμβουλές στα νέα παιδιά όμως εγώ δεν μπορώ να το κάνω! Δεν συμβουλεύω καν τα παιδιά μου. Δεν είμαι ειδικός να δίνω συμβουλές!

Έκανα τόσα πολλά λάθη στις επιλογές μου στο μπάσκετ που δεν μπορώ να συμβουλεύσω άλλους (γέλια)! Ευχαριστώ περισσότερο από όλους τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου, να είναι όλοι καλά».

Ο Νίκος Σταυρόπουλος: «Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε καταλάβει τότε που παίζαμε το τι έχουμε κάνει. Βέβαια, μετά από 30 χρόνια... σιγά σιγά το συνειδητοποιούμε. Θα σας πω τι έγινε λίγο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης:

Μαζευτήκαμε σε ένα δωμάτιο, του Παναγιώτη Γιαννάκη του αρχηγού μας και είπαμε όλοι ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε μία μπάλα σε κάθε παιδί και να μπει και μία μπασκέτα σε κάθε πυλωτή, σε κάθε σπίτι.

Πράγματι, μετά την τεράστια επιτυχία, ό,τι και να λέγαμε θα ήταν σημαντικό. Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν πολλές μπάλες, πολλές μπασκέτες κι αυτό έδωσε την ώθηση να βγουν οι νέοι παικταράδες που είναι απέναντί μου και βεβαίως οι επόμενες γενιές οι οποίες έπονται. Αυτό έκανε αυτή η ομάδα το 1987».

O Nίκος Λινάρδος παρέλαβε από τον μεγάλο άτυχο της εθνικής του 87 (τραυματίστηκε σοβαρά πριν το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ) και συγκάτοικό του στην προετοιμασία Νίκο Τσαγκόπουλο.

«Νομίζω ότι είμαστε ευτυχισμένοι γιατί εδώ μέσα υπάρχουν 4 γενιές ανθρώπων. Θα ήθελα να μιλήσω για τη σημασία του συμπαίκτη και του συγκάτοικου σε μια εθνική. Δεν είναι τυχαίο πως μου έδωσε ο Νίκος Τσαγκόπουλος το Κύπελλο.

Με τον Νίκο ήμασταν μαζί στο δωμάτιο, στην προετοιμασία. Ξεκινήσαμε αυτό το όνειρο, αυτό το ταξίδι μαζί. Ήταν μέσα στους 15 που συμμετείχαμε στην προετοιμασία. Μοιραζόμασταν την κούραση, τις ελπίδες και πραγματικά ήταν ο πρώτος που με πήρε και με συνεχάρη για την επιλογή στη δωδεκάδα.

Τον ευχαριστώ γιατί αν δεν έχεις καλούς συμπαίκτες και καλούς συγκάτοικους, δεν μπορείς ποτέ να προχωρήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω αυτή την παρέα μέσα από την καρδιά μου για ό,τι πετύχαμε μαζί».

Ο Μιχάλης Ρωμανίδης υπογράμμισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων και χαρούμενος που βρέθηκα κι εγώ σε αυτή την μεγάλη ομάδα, αν και από τους μικρότερους μαζί με τον Φάνη και τον Παναγιώτη Καρατζά. Είχα την τύχη να είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Και το 1986 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Είχαμε δηλαδή την εμπειρία ώστε να είμαστε θετικοί στο ρόλο που είχε ο καθένας στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου και τον προπονητή μου που με εμπιστεύτηκε και είχα αυτή την εμπειρία που σίγουρα παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό μας».

Ο Λιβέρης Ανδρίτσος δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ με τους συμπαίκτες μου. Μπορούμε να περάσουμε και κάποια μηνύματα στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Προσωπικά, έπεσα πολλές φορές και σηκώθηκα μέχρι να είμαι εδώ σήμερα και να κρατώ αυτό το μικρόφωνο! Οτιδήποτε, λοιπόν, κάνετε στη ζωή σας, όσες δυσκολίες και αν συναντήσετε, να ξέρετε ότι πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Θα πέσετε, όμως πρέπει να σηκωθείτε. Αυτό κάναμε κι εμείς».

Ο Παναγιώτης Καρατζάς: «Είμαι διπλά υπερήφανος σήμερα. Πρώτον γιατί είμαι με τους συμπαίκτες μου μαζί. Κάναμε τη διαφορά τότε, γίναμε μια οικογένεια και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να φτάσουμε στην κατάκτηση του χρυσού.

Επίσης είμαι διπλά υπερήφανος γιατί είναι εδώ τα παιδιά μου που σήμερα είναι στην ηλικία που ήμουν τότε. Ελπίζω η Ελλάδα να συνεχίσει να παράγει νέους παίκτες και να κερδίσουμε και άλλα χρυσά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Ο Νίκος Φιλίππου επισήμανε: «Ο Βασίλης Σκουντής είπε ότι ήμουν ο μεγάλος άτυχος αφού είχα τραυματιστεί στις αρχές του τουρνουά, όμως πως μπορεί να είναι κανείς άτυχος όταν κατακτά το χρυσό μετάλλιο με αυτούς τους συμπαίκτες; Σήμερα δεν τιμάται μόνο αυτή η ομάδα, αλλά όλη η Ελλάδα γιατί όλη η Ελλάδα πίστεψε σε αυτό το μεγάλο κατόρθωμα, γι? αυτό άλλωστε μας αγαπά και μας τιμά 30 χρόνια μετά.

Πιστέψαμε στο ακατόρθωτο κι επειδή περνάμε μια δύσκολη στιγμή σαν χώρα θεωρώ ότι πιστεύοντας στο ακατόρθωτο μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να μεγαλουργήσουμε πάλι». μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να μεγαλουργήσουμε πάλι».

Τελευταίο άφησαν τον Ευρωκόουτς, Κώστα Πολίτη, ο οποίος είπε: «Εγώ αυτή τη στιγμή εκείνο που μπορώ να πω και αισθάνομαι είναι ότι αυτά τα παιδιά κατάφεραν να γίνουν ομάδα, να έχουν στόχους και να πετύχουν κάτι που όλη η Ευρώπη δεν μπορούσε να φανταστεί. Η σταδιοδρομία τους ήταν πολύ υψηλή τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που μου έλεγαν κάποιοι πολιτικοί εκείνα τα χρόνια είναι ότι καταφέραμε 15 ημέρες να κάνουμε τον κόσμο να ξεχάσει τα προβλήματα και να δείξουμε πως ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν τα πάντα! Αν είχαμε και την υποδομή, θα ήμασταν πολύ ψηλά. Η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή παραγωγή, έρχονται νέες φουρνιές. Αστέρι δεν γεννιέται κανείς. Μέσα από τη δουλειά και την προσπάθεια μπορείτε να τα καταφέρετε».

Ο γιος του σχολιαστή των αγώνων της εθνικής των 87 στην κρατική τηλεόραση, του αείμνηστου Φίλιππα Συρίγου, Γιώργος, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα στη μνήμη του πατέρα του, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά του στο μπάσκετ ο προπονητής Κώστας Σορώτος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνική Ανδρών: Το πρόγραμμα του τουρνουά «Ακρόπολις»


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports