Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H ταραχώδης πολιτική διαδρομή του Κ. Μητσοτάκη μέσα από φωτογραφίες - Με δημόσια δαπάνη η κηδεία του - Θα ταφεί δίπλα στη Μαρίκα

H ταραχώδης πολιτική διαδρομή του Κ. Μητ...

Μια πολιτική μορφή που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας

Στα 99 του χρόνια έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θα τελεστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 15:00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 07:00 έως τις 13:30.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Δίπλα στη Μαρίκα Μητσοτάκη, τη γυναίκα με την οποία έζησε 60 ολόκληρα χρόνια, θα ταφεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ταφή του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη σύζυγο του, που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2012.

Από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, ανοίγει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ALPHA BANK

IBAN – GR6901401770177002002000045

SWIFT – CRBAGRAAXXX

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ALPHA BANK

GR 6301401200120002002011

- WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA

Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου, αναβάλλονται.

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Με δημόσια δαπάνη και τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, με ημερομηνία 29 Μαΐου 2017, η κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση:

Κατά την κηδεία του θα αποδοθούν οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Πρωθυπουργό.

Θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.

Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των Δημοσίων Καταστημάτων της Χώρας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανηψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18/10/1918 στα Χανιά. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν επίσης πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος των «Ξυπόλητων» (Φιλελευθέρων).

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία.

Ο Κ. Μητσοτάκης, φοιτητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώτη σειρά, τρίτος από αριστερά) - φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης, φοιτητής Νομικής Σχολής...

Ο Κ. Μητσοτάκης, φοιτητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώτη σειρά, τρίτος από αριστερά) - φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Το 1941, πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Το διάστημα 1942-1944, άσκησε τη δικηγορία στην Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής, πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων. Λόγω της δράσης του συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε σε θάνατο. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε με τα μετάλλια Εθνικής Αντιστάσεως από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Το 1945, επανέκδοσε την ημερήσια εφημερίδα «Κήρυξ Χανίων», η οποία κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Το 1946, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τους «Βενιζελικούς Φιλελεύθερους», των οποίων ηγείτο ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και με Κρήτες βουλευτές του Κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων, 1946 - φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον Σοφοκλή Βενιζέλο ...

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και με Κρήτες βουλευτές του Κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων, 1946 - φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Το 1951, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.

Το 1961, εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της «Ένωσης Κέντρου» που είχε ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και συμμετείχε στον «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 1964, πρωταγωνίστησε στις ενδοκομματικές διενέξεις που συγκλόνισαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους ήρθε σε ρήξη με τον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία οξύνθηκε με την αμφιλεγόμενη αποκάλυψη μυστικής οργάνωσης στο στρατό (υπόθεση «Ασπίδα») και είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομάκρυνση από την κυβέρνηση, του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1965, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα «Ιουλιανά» που οδήγησαν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου από το βασιλιά Κωνσταντίνο Β' και στο σχηματισμό αλλεπάλληλων κυβερνήσεων από πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου που αποχώρησαν από το κόμμα.

Την 21η Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμιση χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

 

Ο Κ. Μητσοτάκης αυτοεξόριστος στο Παρίσι - Φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης αυτοεξόριστος στο Παρίσι...

Ο Κ. Μητσοτάκης αυτοεξόριστος στο Παρίσι - Φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Το 1973, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη και πάλι για να ελευθερωθεί τελικά τον Ιούλιο του 1974, όταν ανατράπηκε η δικτατορία.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συνδυασμού Νομού Χανίων, αλλά αν και πήρε 11.322 ψήφους, δεν εξελέγη βουλευτής, παρότι κατετάγη δεύτερος σε αριθμό ψήφων στο νομό.

Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου και εξελέγη στην περιφέρεια Χανίων ως αρχηγός του νεοσυσταθέντος από τον ίδιο κόμματος Νεοφιλελευθέρων.

Το 1978, προσχώρησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1984, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 70 ψήφους έναντι 42 του δεύτερου υποψήφιου Κωστή Στεφανόπουλου.

Στις 12 Ιουλίου 1991, πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των επιθετικών όπλων από τις περιοχές της ελληνικής Θράκης, της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της νότιας Βουλγαρίας.

Η πρόταση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αθήνα, έγινε αμέσως αποδεκτή από τη Βουλγαρία, αλλά δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση από την Τουρκία. Το διήμερο 1-2 Μαϊου 1993, υπήρξε ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Διάσκεψης των Αθηνών, η οποία εγκωμιάστηκε ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, αφού, κατά τη διάρκειά της, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραντζιτς, επείσθη να υπογράψει υπό όρους το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Οουεν.

Ο Κ. Μητσοτάκης στα έδρανα της Βουλής - Φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης στα έδρανα της Βουλής - ...

Ο Κ. Μητσοτάκης στα έδρανα της Βουλής - Φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, μετείχε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,84% και 126 έδρες.

Το Σεπτέμβριο του 1987, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Κομμάτων (IDU), θέση στην οποία επανεξελέγη το 1989 και το 1992.

Το 1989, μετείχε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία με ποσοστό 44,25% και 145 έδρες.

Στις 20 Ιουνίου 1989 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε την πρώτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία όμως παρέδωσε αφού οι προσπάθειες που κατέβαλε στο τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα απέβησαν άκαρπες.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στις 11 Απριλίου 1990, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 στις οποίες το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού στις τρίτες κατά σειράν εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, η ΝΔ συγκέντρωσε 150 έδρες (ποσοστό 46,88%) και έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ.

Ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Φωτ...

Ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Φωτογραφία από Ιδρυμα Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη.

Δίπλα στη Μαρίκα Μητσοτάκη, τη γυναίκα με την οποία έζησε 60 ολόκληρα χρόνια, θα ταφεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Δίπλα στη Μαρίκα Μητσοτάκη, τη γυναίκα μ...

Δίπλα στη Μαρίκα Μητσοτάκη, τη γυναίκα με την οποία έζησε 60 ολόκληρα χρόνια, θα ταφεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

18/6/1990. Συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

18/6/1990. Συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέ...

18/6/1990. Συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Με τον τότε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τζον Μέιτζορ

Με τον τότε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας...

Με τον τότε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τζον Μέιτζορ

Με την τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Με την τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Με την τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

1992: Συνάντηση με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν

1992: Συνάντηση με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν

1992: Συνάντηση με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν

1992. Συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν

1992. Συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της ...

1992. Συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

1991: Συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή

1991: Συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτά...

1991: Συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Γλάυκο Κληρίδη

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Γλάυκο Κληρίδη

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Γλάυκο Κληρίδη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις