Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τριήμερο χορευτικών εκδηλωσεων από τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου Πατρέων - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Τριήμερο χορευτικών εκδηλωσεων από τον π...

Διαβάστε αναλυτικά

Τριήμερο χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων ετοιμάζει το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιδρυσή του. Πάνω από 450 χορευτές- τριες θα παρουσιάσουν χορούς, έθιμα και τραγούδια απ΄  όλη την Ελλάδα την Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 στην πλ. Γεωργίου. Την Τετάρτη η "ορχήστρα του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας" με μαέστρο την Δήμητρα Αψώμοτου θα δωσει συναυλία με τραγούδια έντεχνης λαϊκής μουσικής συνδιασμένα με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου.


Λίγα λόγια για το χορευτικόΤο Χορευτικό Τμήμα του Π. Ο.  Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976 σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού κλείνοντας φέτος 40 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού αλλά γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων του χορευτικού, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση στο μεγαλείο του  λαϊκού μας  πολιτισμού, άνοιξαν το δρόμο  για να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε τον λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές απ' αυτές είναι:

«ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», «ΚΙΛΕΛΕΡ», «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ», «ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ», «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ», «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ», «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», «ΟΡΧΗΣΙΣ ΕΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΧΩΝ»,  και άλλα πολλά.

Μέσα από παρακολούθηση  σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχή και διοργάνωση φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω γραπτών και ζωντανών ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων του στη σημερινή πραγματικότητα. Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε τον λαϊκό μας χορό επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ΄ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει.

Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και εμπορευματοποίησης των πάντων.Κάτω απ' αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι' αυτό είναι το σπουδαίο) πιστοί στα ιδανικά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται.Στο χορευτικό τμήμα δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς.

Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον.Αυτή είναι και η συνεισφορά του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας στην υπόθεση πολιτισμός, ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και «μαθητές».Σήμερα, στο χορευτικό δραστηριοποιούνται  πάνω από 1400 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 700 παιδιά στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την ΕλλάδαΤο χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία , Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία, Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία κλπ.

Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.Σε συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ βραβευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και πήραμε την πρώτη θέση στην Κροατία το 2012.Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που με οιανδήποτε τρόπο καλό ή και «κακό»   μας βοήθησαν να προχωρήσουμε στο δύσβατο  μονοπάτι της ερασιτεχνικής πορείας υπηρετώντας και δημιουργώντας μαζί με τον απλό άνθρωπο τον πολιτισμό της αντίστασης για ένα αύριο που θα περισσεύει η  δικαιοσύνη η αξιοπρέπεια, η δημιουργία, το χαμόγελο.

Για ένα αύριο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου  από άνθρωπο.«Ο χορός είναι όπως η ζωή μας. Ποτέ δεν μπορείς να διορθώσεις το λάθος σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τοεπόμενο βήμα σωστά».Έτσι και μείς. Δυνατοί ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις τον καιρών  θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πολύ καλά ξέρουμε. ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ Ν΄ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.  

Ενδυματολογική επιμέλεια : Μίμης Πολυγένης – Ντίνα ΠαναγιωτοπουλουΜουσική επιμέλεια : Αντρέας ΝικολακόπουλοςΕπιμέλεια αφίσας : Ζιάκου ΙωάνναΜαέστρος : Δήμητρα ΑψώμοτουΕπιμέλεια ηλεκτρονικής προβολής: Σέρβου ΚατερίναΧορογραφίες: Χρήστος ΓιαννόπουλοςΓενική επιμέλεια : Χρήστος Γιαννόπουλος  Ευχαριστούμε θερμά τα συνεργεία και τους εργαζόμενους  του Δήμου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ 20171. ΧΟΡΟΙ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ «ΚΑΛΩΣ ΝΑ Σ΄ ΕΒΡΩ» ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Ανδριάνα Κοσσιώρη

Α.  Καλωσορίσατε φίλοι μου (κλέφτικο)Β. Νερατζούλα φουντωμένη (τσάμικο)Γ. Από την Πάτρα ερχόμουνα (καλαματιανό)Δ. Παραμερίστε σύννεφα (τσάμικο)Ε. Αρκαδιανή  (πατινάδα) 2. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Βασίλης Κοριντζέλης Α. Μέρμυγκας       Β. Μανέτας       Γ. Βλαχοπούλες ΤΣΕΣΤΟΣ 3. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιάννης Τοπάλης Α. Τρεχάτος       Β. Γκάιντα       Γ. Μπαϊντούσκινο       Δ. Ζάραμο 4. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:  Κωστάτζα Κοσμάτου Α. Νικολός       Β. Τρανός χορός       Γ. Σούστα ΣιάτισταςΔ. Έντεκα ή Σκόρπιος
ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ
5. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Ζωή Βλάχου-Κατερίνα Σέρβου Α. Αραχωβίτικος       Β. Καλαματιανό       Γ. Παναγιώτης       Δ. Διπλός χορός 6. ΧΟΡΟΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Κωστάτζα ΚοσμάτουΑ. Συρτό ΑρτάκηςΒ. Φωτιές 7.       ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Κων/νος Μπάρκουλας Α. Μεσσαρίτικο       Β. Τσιριγώτικο       Γ.  Ζαγαράκια ΜΑΛΕΒΙΖΙΩΤΙΚΟ 8.       ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Βασίλης Κοριντζέλης Α. Τικφέσκινο       Β. Γκάϊντα       Γ. Κόρη Ελένη       Δ. Πουστσένο 9.        ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Χρήστος Γιαννόπουλος Α. Συρτό Μυκόνου (Άνω Μερά)       Β. Μπάλος Κύθνου       Γ. Βλάχα Νάξου       Δ. Τζιά (συρτό – μπάλος – πόλκα) ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ

ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 20171. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ        ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Βάσω Βαγενά Α. Μια κοντή μελαχρινή                Β. Μπεράτι                Γ. Τσάμικο                  Δ. Έχασα μαντήλι (συγκαθιστός)ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ2. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ        ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Σεμίνα Χρονοπούλου Α. Καγκελευτός                Β. Απάνω στην τριανταφυλλιά                Γ. Συρτό Πολυγύρου ΛΑΖΩΤΗΣ 3. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Δημήτρης Διαμαντόπουλος Α. Τσάμικο       Β. Καλαματιανό       Γ. Αραχωβίτικο       Δ. Τσάμικο       Ε. Αρβανιτοβλάχικο ΤΣΕΣΤΟΣ 4. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Κωστάτζα Κοσμάτου Α. Μπέλα Ολύμπια                Β. Σόφκα                Γ. Προσκυνητός ή Κλανιάτσκα                Δ. Λισσάβω 5. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΡΟΠΟΛΗ-Β. ΗΠΕΙΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιάννης Τοπάλης Α. Δεροπολίτισσα                Β. Οσμαντάκας                Γ. Ο χορός του βοσκού                Δ. ΚλέφτεςΕ. Μαριολί-Τσακιστός-Πωγωνίσιος ΣΥΓΚΑΘΙΣΤΟΣ
6. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΙΦΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:  Γιώργος Μαγιάκης Α. Αποκριανός                Β. Συρτός                Γ. ΜπάλλοςΔ. Μαλακός 7. ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Γιάννης Ντάνος Α. Τρίτε Πάτε       Β. Πατρούνινο       Γ. Σαρακίνα       Δ. ΧασαπιάΕ. Μολάεβο ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΖΟΡΜΠΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/5/2017 Συναυλία «Ορχήστρας Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πάτρας»

  1. Σπασμένο καράβι
  2. Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο
  3. Περσείδες
  4. Μιλησέ μου, μιλησέ μου
  5. Χίλιες σιωπές
  6. Γκρεμισμένα σπίτια   (χορευτικό)
  7. Έλα πάρε μου τη λύπη
  8. Αν θυμηθείς τ' ονειρό μου
  9. Ανάθεμά σε
  10. Ρόζα
  11. Ζεϊμπέκικο Ολυμπιάδας
  12. Η Μυρτιά
  13. Μιρέλλα + Δε ζητάω πολλά
  14. Απόψε στις ακρογιαλιές
  15. Ο παλιός στρατιώτης
  16. Θα πιω απόψε το φεγγάρι
  17. Δυνατός χορός   (Χορευτικό)
  18. Θαλασσάκι μου
  19. Χάντρα στο κομπολόι σου
  20. Βάρκα χωρίς πανιά
  21. Αυτή η νύχτα μένει
  22. Σάλα - σάλα
  23. Πρώτο φθινόπωρο
  24. Τσιγγάνα + Καϊξής
  25. Είμαστε αλάνια
  26. Ζορμπάς  (χορευτικό)
  27. Θαλασσινοί
  28. Κάτσε καλά
  29. Αν υπάρχει λόγος
  30. Χασαποσέρβικο  (χορευτικό)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture