Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Ηλίας Μαμαλάκης σήμερα στην Πάτρα - Μιλά στο thebest.gr για το νέο του βιβλίο, την τηλεόραση και τους... Καλαβρυτινούς

Ο Ηλίας Μαμαλάκης σήμερα στην Πάτρα - Μι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Παρουσιάζει στην Πάτρα με το καθηγητή Δ. Κουρέτα το βιβλίο "Τρώμε και ομορφαίνουμε"

Στην Πάτρα σήμερα Σάββατο 27 Μαΐου (12 μ.μ. Αγορά Αργύρη) ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης. Αφορμή είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Τρώμε και ομορφαίνουμε» που συνυπογράφει με τον πατρινό καθηγητή βιοχημείας, Δημήτρη Κουρέτα. Λίγο πριν την επίσκεψή του στην πόλη μίλησε στο thebest.gr για το βιβλίο,  την διατροφή, την μαγειρική, την ζωή του σήμερα αλλά και για το μεγάλο του όνειρο.

"Τρώμε και ομορφαίνουμε" με τον Πατρινό καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και τον Ηλία Μαμαλάκη

Τι σας φέρνει, αυτή τη φορά, στην Πάτρα;

Αυτή τη φορά, θα παρουσιάσουμε με τον καθηγητή, Πατρινής Καταγωγής, Δημήτρη Κουρέτα ένα βιβλίο που μας προέκυψε μέσα από την αγάπη που έχουμε για τα τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι τα ελληνικά τρόφιμα είναι θρεπτικά και υγιεινά και προσπαθούμε να «φωτίσουμε» την αξία τους μέσα από αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο ο καθηγητής αναλύει 20 τρόφιμα ως προς τα συστατικά και την αξία τους,  καταρρίπτει μύθους και χτίζει αλήθειες σε σχέση με αυτά.

Από την άλλη μεριά, εγώ παίρνω αυτά τα τρόφιμα και τα μαγειρεύω με έναν απλό τρόπο που αναδεικνύουν τη γεύση τους και διατηρούν τα οργανοληπτικά τους. Αυτός είναι ο κεντρικός κορμός του βιβλίου.

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Γνωριζόμαστε 15 χρόνια με τον Δημήτρη. Οι συζητήσεις μας πολλές φορές είχαν να κάνουν με την αξία των Ελληνικών τροφίμων. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε όλες αυτές οι σκέψεις που κάναμε «στον αέρα» για αυτό το θέμα να γίνουν βιβλίο.

Η αγάπη που έχουμε για το ελληνικό τρόφιμο και η υπεραξία τους την οποία δε γνωρίζει ο κόσμος μας οδήγησε σε αυτή την κίνηση, να γράψουμε ένα τέτοιο βιβλίο από κοινού. Είναι η πρώτη φορά που ενώνουν τις δυνάμεις τους ένας βιοχημικός και ένας σεφ και γράφουν ένα τέτοιο βιβλίο.

Κάνουν λάθη στην διατροφή τους οι Έλληνες λόγω άγνοιας;

Αρκετές φορές… πολλά λάθη. Πρώτα απ’ όλα όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουμε θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες  έτσι ώστε να ξέρουμε τι περιέχει η συσκευασία, πόσο ελληνικό είναι το προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει  να προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε με τέτοιο τρόπο που θα παίρνουμε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Εσείς, προσέχατε πάντα τη διατροφή σας;

Επειδή είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, έχω περάσει από πολλά στάδια σε σχέση με αυτό το κομμάτι της διατροφής και της μαγειρικής.

Όταν ήμουν νέος που άρεσαν οι έντονες γεύσεις  και τα λιπαρά. Είναι ένας υποχρεωτικός νόμος από τον οποίο πρέπει να περάσει κάποιος που ασχολείται με τη μαγειρική για να μπορέσει να καταλήξει σε αυτό που εγώ λέω … «απλότητα».

Στο δικό μου σπίτι, το Κυριακάτικο φαγητό μπορεί να είναι πατάτες γιαχνί και όχι οπωσδήποτε κρέας. Μπορεί να είναι κουνουπίδι με ντομάτα. Δεν αξιολογώ το φαγητό με βάση το κόστος του αλλά μου αρέσουν οι παλιές και απλές γεύσεις τις οποίες θέλω να έχω στη ζωή και στην καθημερινότητα μου.

Με το νέο σας βιβλίο πρωτοτυπήσατε…  Το πετύχατε όμως και μέσα από την πορεία σας στην τηλεόραση …

Πράγματι, είχα την τύχη να κάνω μια εκπομπή ( σ.σ. Πρόκειται για την εκπομπή "Μπουκιά και Συχώριο" όπου ταξίδευε και παρουσίαζε τοπικές- παραδοσιακές συνταγές με ντόπιους) που ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και την είχαμε αγαπήσει πολύ. Δίναμε το είναι μας γι΄ αυτήν  και δικαιωθήκαμε γιατί πήρε ένα παγκόσμιο βραβείο ντοκιμαντέρ μαγειρικής, έχει πάρει πέντε βραβεία σαν ελληνική εκπομπή.

Μας έχει βραβεύσει η Συρία, η Τυνησία για την δουλειά που κάναμε και για την προβολή που είχαν από την εκπομπή. Εγώ, πήρα επαίνους από πολλές περιφέρειες και νομούς της Ελλάδας. Αν και έχουν περάσει χρόνια, έχει μείνει αξέχαστη αυτή η εκπομπή.

Να σας πω ότι και οι Καλαβυτινοί που συμμετείχαν … την θυμούνται ακόμα αυτή την εμπειρία…

Κι εγώ θυμάμαι τους Καλαβρυτινούς… κάναμε τα φασόλια (γελάει)…

Άλλες προσπάθειες που έγιναν τα επόμενα χρόνια σε σχέση με εκπομπές μαγειρικής, πώς τις είδατε;

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός είναι να κάνει την προσπάθεια του όπως νομίζει και μπορεί. Δε με πειράζει. Λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και παρά την ηλικία μου είμαι υποχρεωμένος να δουλεύω πολύ σκληρά.

Φεύγω από το σπίτι μου στις οκτώ το πρωί και επιστρέφω το βράδυ. Έτσι μου είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθώ εκπομπές, αλλά αν εκείνη την ώρα υπάρχει κάτι, θα το δω. Γενικά όμως δεν είμαι μπροστά σε μια τηλεόραση.

Με τι ασχολείστε σήμερα;

Έχω μια μικρή αλυσίδα από εστιατόρια take away και delivery στην οποία αφιερώνω πολύ χρόνο έτσι ώστε να υπάρχει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα γράφω βιβλία και είμαι σύμβουλος σε εστιατόρια και βιομηχανίες.

Υπάρχει κάτι άλλο στα σχέδια σας;

Το όνειρό μου είναι να χαλαρώσω τη δουλειά μου και να αρχίσω και πάλι να ταξιδεύω σε χώρες που θα ήθελα να δω πριν τελειώσει η ζωή μου. Κίνα, Περσία (σ.σ. Ιραν), Λιβύη, Μεξικό είναι κάποια από αυτά.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Έχει γράψει μέχρι τώρα δέκα τρία (13) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το δημοφιλέστερο πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως Διευθυντής έκδοσης μαγειρικών ενθέτων και διεύθυνε την ελληνική έκδοση του BBC OLIVE.

Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.ά., σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, συνέδρια κ.λπ. στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών οργανισμών γαστρονομίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight