Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Cheese time... Μαγειρέψαμε αλά γαλλικά μια σφολιάτα ήλιου και ένα τιμπάλ με πουρέ πατάτας

Cheese time... Μαγειρέψαμε αλά γαλλικά μ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Οι σημερινές μας συνταγές είναι καθαρά γαλλικές!!
Και επειδή η Γαλλία δεν θα ήταν η Γαλλία χωρίς τα τυριά της… σας παρουσιάζουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις με τυριά.., μια εντυπωσιακή σφολιάτα ήλιου και ένα τιμπάλ με πουρέ πατάτας.
Η Γαλλία παράγει τουλάχιστον 40 βασικές ποικιλίες τυριών με ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Οι συνταγές παρουσιάζονται από την L'Académie du Goût (Ακαδημία της Γεύσης), ένα συνδρομητικό site, που έχει δημιουργηθεί από τον Alain Ducasse.
Mία πολύ ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γαλλικών συνταγών και μη, η οποία μοιράζεται τα μυστικά των καλύτερων σεφ και αρκετές από αυτές βήμα – βήμα, ώστε να μην αφήνει περιθώρια αποτυχίας!
Το τιμπάλ στην αυθεντική συνταγή του, γίνεται με τυρί Νeufchâtel, ένα τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας, το οποίο πάντα κυκλοφορεί σε σχήμα καρδιάς και στα γαλλικά τυροπωλεία, ζητείται ως εξής: «Θα ήθελα μία καρδιά Νeufchâtel».
Οι σημερινές συνταγές είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική κουζίνα, εύκολες στην εκτέλεση τους, χρειάζονται λίγα υλικά και φέρνουν το γαλλικό chic στο τραπέζι μας !!!

TIMBAL ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

Χρόνος Προετοιμασίας 20 ’ – Χρόνος Μαγειρέματος 40’- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)


● 1 kg πατάτες

● 150 gr τυρί τύπου Camembert

● 150 gr τυρί τύπου Edam

● 4 φρέσκα αυγά

● 100 γρ. βούτυρο

● Κολοκυθάκια

● Πιπεριές

● Αλάτι

● Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C.
Τοποθετούμε τις πατάτες με την φλούδα σε μία κατσαρόλα, την γεμίζουμε με κρύο νερό και βράζουμε για 20’. Προσθέτουμε το αλάτι.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες και έχουν μαλακώσει, τις βγάζουμε μία –μία με ένα πιρούνι από την κατσαρόλα και κρατώντας επάνω στο πιρούνι την πατάτα, για να μην καούμε, την ξεφλουδίζουμε.
Τοποθετούμε τις ξεφλουδισμένες πατάτες σ’ ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πρές-πουρέ ή το πιρούνι ώστε να γίνουν πουρές.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνει λείος πουρές.
Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια και βουτυρώνουμε 4 ατομικά φορμάκια (διαμέτρου 10 cm). Γεμίζουμε τα φορμάκια με τον πουρέ πατάτας και ανοίγοντας μία τρύπα στην μέση γεμίζουμε με τα κομματάκια του τυριού, καλύπτοντας την επιφάνεια με πουρέ πατάτας.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20’. Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα ξεφορμάρουμε και τα σερβίρουμε ζεστά συνοδεύοντας με ψητά λαχανικά.
Για τα ψητά λαχανικά:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές στη μέση.

Λαδώνουμε ένα ταψί και τα στρώνουμε αλατίζοντας ελαφρώς.
Ψήνουμε στην πάνω αντίσταση για 45’-50’ λεπτά περίπου, ενώ τα γυρίζουμε μια-δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος.

Tip
Λόγω του ότι το Camembert έχει μία έντονη μυρωδιά, εάν δεν μας αρέσει το αντικαθιστούμε με μία πιπεράτη γραβιέρα, με διαφορετικό όμως γευστικό αποτέλεσμα.

Τι πίνουμε;

Ένα ροζέ από Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη με μέτρια οξύτητα και ώριμο φρούτο από το κτήμα Παπαργυρίου.

ΣΦΟΛΙΑΤΑ «ΗΛΙΟΥ» ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

Χρόνος Προετοιμασίας 15 ’ – Χρόνος Ψησίματος 25’- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

● 2 κ. γ. μουστάρδα

● ½ κ. γ. κάρυ σε σκόνη

● 2 φύλλα σφολιάτας βουτύρου στρογγυλά

● 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό

● 100 γρ. τυρί τριμμένο Emmental

● 1 αυγό

● 2 κ.σ. Σουσάμι

● Αλάτι

● Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο με την μουστάρδα και το κάρυ. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε επάνω στην λαδόκολλα.
Αλείφουμε το φύλλο με το μίγμα προσέχοντας να αφήσουμε περίπου 1 εκατοστό περιμετρικά της ζύμης χωρίς να αλείψουμε με το μείγμα.
Τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν κομμένες και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας και το τοποθετούμε από πάνω προσεχτικά και σφραγίζουμε τα άκρα πιέζοντας τα με τα δάχτυλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε το επάνω μέρος της ζύμης.
Τοποθετούμε ένα ποτήρι ανάποδα στο κέντρο της ζύμης και κόβουμε τη ζύμη στα τέσσερα κομμάτια αρχίζοντας από εκεί που τελειώνει το γυαλί.
Ύστερα και ανάμεσα από τα τέσσερα κομμάτια κόβουμε άλλα τέσσερα και έχουμε οχτώ κομμάτια και το κάθε κομμάτι το κόβουμε σε άλλα τρία μικρότερα.
Αφαιρούμε το ποτήρι.
Πιάνουμε το κάθε κομμάτι και το περιστρέφουμε δύο φορές γύρω του.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια.
Σχεδιάζουμε ένα πλέγμα στο κέντρο του ήλιου με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού, χαράζοντας απαλά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20’ έως 25’ λεπτά.
Σερβίρουμε την σφολιάτα ζεστή.

Τip

Μπορεί να παρασκευαστεί με όποιο άλλο αλλαντικό θέλουμε, εκτός από ζαμπόν


Τι πίνουμε;

Ένα ροζέ από Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη με μέτρια οξύτητα και ώριμο φρούτο από το κτήμα Παπαργυρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life