Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μες της πόλης το Χαμάμ! Το Χαμάμ της Πάτρας είναι το αρχαιότερο της Ελλάδας που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και αιώνες - ΦΩΤΟ

Μες της πόλης το Χαμάμ! Το Χαμάμ της Πάτ...

Στην Άνω Πόλη

Καθαρισμός σώματος και εξαγνισμός ψυχής, μυστικισμός και απόλαυση. Μέσα απο την τελετουργική διαδικασία του χαμάμ η δύση υποκλίνεται στην ανατολή εδώ και αιώνες.

Το Χαμάμ της Πάτρας χρονολογείται από το 1400 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Βρίσκεται στην οδό Μπουκαούρη, στην Άνω Πόλη. Κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκε αργότερα από τους Τούρκους.

Επί τουρκοκρατίας είχε περάσει στα χέρια ενός Τούρκου πασά και εν συνεχεία πέρασε στο κράτος μέχρι που το πήρε ένας εφοπλιστής, από τον οποίο το αγόρασε το 1934 ο Δημήτρης Μεντζέλος.

Η Πάτρα όμως δεν είχε μόνο αυτό το λουτρό. Υπήρχαν άλλα δύο, το ένα στο εξωτερικό προτείχισμα του Κάστρου και το άλλο στη Ν.Δ. πλευρά του, όπου τοποθετείται το Μπεζεστένι, η Τουρκική Αγορά της Πάτρας.

Σήμερα είναι μόνο αυτό από όλα τα τουρκικά λουτρά της Ελλάδας και της Ρόδου που εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο.

Φωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

Πρόκειται για έναν ορθογώνιο χώρο, διαστάσεων 6,40 Χ3,80 μ. που στο κέντρο του στεγάζεται με θόλο, το ύψος του οποίου μέχρι το κλειδί φτάνει τα 5,10 μ. Οι δύο θερμές αίθουσες είναι τετράγωνες και καλύπτονται από ημισφαιρικούς θόλους με χαμηλά τριγωνικά λοφία.

Οι είσοδοι στους χώρους γίνονται μέσω τοξωτών ανοιγμάτων. Πίσω τους βρίσκεται η δεξαμενή και ο χώρος της εστίας.

Φωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

Πριν από λίγα χρόνια, η ιδιοκτήρια του χαμάμ το ανακαίνισε, πλην όμως διατήρησε το βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του πραγματικού τουρκικού χαμάμ, αυτό που το διαφοροποιεί από τα σύγχρονα σπα: το φούρνο από πυρηνόξυλο.

Είναι το σήμα κατατεθέν του χαμάμ, που μέσα από γαλαρίες ''μεταφέρει'' θερμότητα στα δωμάτια: πιο ισχυρή στο δωμάτιο με τα χαμάμ, λιγότερο στον προθάλαμο όπου βγαίνει κάποιος για να χαλαρώσει, ακόμη λιγότερη στο χώρο των ντους. Δεν υπάρχουν θερμές πηγές, υπάρχει ο φούρνος από πυρηνόξυλο, ξύλο που προέρχεται από επεξεργασία ελιάς

Φωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

Το χαμάμ δέχεται και άνδρες και γυναίκες, αλλά ποτέ μαζί. Αλλες ημέρες λειτουργεί για άντρες και άλλες ημέρες, ξεχωριστές, για γυναίκες.

Το Χαμάμ είναι αξιοσημείωτο ότι ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις ευεργετικές υπηρεσίες του σε όσους το επισκεφτούν.

Διεύθυνση: Μπουκαούρη 29

Έναρξn περιόδου: Κάθε Σεπτέμβριο, καθnμερινά (εκτός Κυριακής).

 

Φωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

Οι ημέρες επίσκεψης για το γυναικείο κοινο είναι: ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9πμ-2.30μμ ΚΑΙ 5μμ-9μμ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 2.30μμ-5μμ, ενώ για τους άνδρες ΤΡΙΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9πμ-2,30μμ και 5μμ -9.30μμ καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2.30μμ-5μμ .Η τιμή της επίσκεψης είναι 6,5 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight