Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 26,27, 28 /5 ΩΣ ΣΙΡΛΕΫ ΒΑΛΕΝΤΑΙΝ. ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ thebest.gr

ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΤΑΝΗ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 26,27, 28 /...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

"Παίζοντας θέατρο, γιατρεύω τη ψυχή μου"

Στην Πάτρα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης η γνωστή ηθοποιός Ελένη Καστάνη καθώς θα παρουσιάσει στην πόλη την παράσταση «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του Willy Russell. Πρόκειται για να έργο με πολύ γέλιο, συγκίνηση και απρόοπτα το οποίο θα απολαύσουμε στις 26, 27 και  28 Μαίου στη σκηνή του θεάτρου «Επίκεντρο+».

Ευγενική, προσιτή, χαμογελαστή και ειλικρινής μίλησε στο thebest.gr, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του θεάτρου και συνατήσει το Πατρινό κοινό, για το έργο, για την παράσταση, τον γιό της, για τα όνειρα που δεν έχει πραγματοποιήσει, για την διπροσωπία που αντιμετωπίζει στον χώρο αλλά και για πολλά άλλα.

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Έχω παίξει άλλες τέσσερις φορές. Πρόκειται για μια εξαιρετική πόλη στην οποία πάντα συναντάω και εισπράττω φοβερή ανταπόκριση. Λόγω και του Δημοτικού θεάτρου που υπάρχει, η πόλη διαθέτει ένα κοινό υψηλού επιπέδου. Είναι ένα κοινό θεατρόφιλο.

Λίγα λόγια για το έργο…

Πρόκειται για ένα γνωστό έργο που ανέβηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Είναι η ιστορία μια γυναίκας που είναι 52 χρονών που έχει μεγαλώσει τα παιδιά της (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) τα οποία έχουν φύγει από το σπίτι και ζει με τον άντρα της.

Είναι αρκετά χρόνια παντρεμένη και είναι εγκλωβισμένη σε μια κουζίνα. Δεν έχει με ποιον να μιλήσει και συνδιαλέγεται με τους τοίχους ώσπου βρίσκει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι. Μια φίλη της, της προτείνει να έρθει στην Ελλάδα, ένα ταξίδι που ήταν όνειρό της.  Να βρεθεί σε μια ερημική ακρογιαλιά, να βλέπει τη θάλασσα και να πίνει ένα ποτήρι άσπρο κρασί.

Στην αρχή είναι διστακτική αλλά τελικά δέχεται αλλάζοντας τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή, τα προβλήματα της, τη σχέση της με τον άντρα της. Επαναπροσδιορίζεται η ίδια μέσα από αυτό το ταξίδι αναψυχής στην Ελλάδα. Το πρώτο μέρος λοιπόν του έργου διαδραματίζεται στην Αγγλία, σε μια κουζίνα και το δεύτερο στην Ελλάδα, σε μια παραλία.

Το έργο έχει και χιούμορ και συγκίνηση. Τα έχει όλα. Κι ένα έντομο φινάλε.

Ένας μονόλογος δύο ωρών. Υπάρχει κάτι που σας φοβηθήκατε σε αυτό το εγχείρημα;

Έτσι κι αλλιώς όλοι οι μονόλογοι είναι δύσκολοι γιατί είσαι μόνος σου πάνω στη σκηνή. Αν και κρατάει αρκετή ώρα η παράσταση… δε με κουράζει. Ίσως γιατί το κάνω με την ψυχή μου. Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει δεν κουράζεσαι, ξεκουράζεσαι.

Τι σας έκανε να πείτε «ναι» στην παράσταση;

Είναι κάτι που σκέφτηκε και πρότεινε ο Αλέξανδρος Ρήγας που έχει κάνει τη μετάφραση. Την σκηνοθεσία έχει κάνει η Πέμη Ζούνη. Μου φάνηκε ενδιαφέρουσα του Αλέξανδρου και ενέδωσα, Ήμουν και σε μια φάση που ήθελα να κάνω κάτι πιο «χαλαρό» και ήπιων τόνων. Έχω παίξει αρκετά έντονα έργα με πολλή δράση και ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό.

Τι θέλετε να πετυχαίνετε μέσα από τις θεατρικές σας δουλειές; Ποιος είναι ο στόχος σας;

Να διασκεδάζει ο κόσμος, να περνάει καλά και να προβληματίζεται. Παίζοντας θέατρο, γιατρεύω τη ψυχή μου.

Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την παράσταση που θυμάστε ακόμα;

Ήρθε κάποια στιγμή μια κυρia συγκινημένη και δακρυσμένη και μου είπε: «Μου δώσατε χαρά, ελπίδα με αυτή την παράσταση».

Διάβασα κάπου ότι βρίσκει κάθε γυναίκα, στον ρόλο που υποδύεστε κάποιο κομμάτι της ή κάποιο στοιχείο της ζωής της. Εσείς τι κοινά βρήκατε;

Όλα είναι κοινά. Η ηλικία, το ότι το παιδί μου έχει μεγαλώσει, φεύγει από το σπίτι  και πάει να σπουδάσει. Μπορεί να έχω πάρει διαζύγιο όμως ξέρω πώς είναι να έχεις ζήσει πολλά χρόνια με έναν άντρα. Έχω πολλά κοινά με την ηρωίδα και μάλιστα το όνειρό μου είναι να είμαι σε μόνιμες διακοπές και να κοιτάζω τη θάλασσα.

Αναφερθήκατε στον γιό σας. Καταφέρατε να ισορροπήσετε ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή και να τον μεγαλώσετε. Πώς αισθάνεστε τώρα που θα χωριστείτε;

Πιστεύω ότι θα μου κοστίσει ψυχολογικά. Βέβαια ίσως είναι καλύτερα για εμένα, για να ανεξαρτητοποιηθώ και να έχω περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Υπάρχουν πράγματα που ακόμα δεν έχετε κάνει για την Ελένη;

Θα ήθελα να κάνω αρκετά ταξίδια. Να δουλεύω λιγότερο και να ταξιδεύω.

Υπάρχουν πράγματα που αφήνετε να σας στεναχωρούν;

Πολλά. Θα έλεγα ότι είμαι πολύ ευαίσθητη και υπάρχουν πολλά πράγματα που με στεναχωρούν.  Δεν μου αρέσει το ψέμα και αυτός ο ανταγωνισμός της δουλειάς μου. Είμαι ένα άτομο που λέει ευθέως ό,τι έχει να πει και δε μου αρέσει η διπροσωπία που υπάρχει στη δουλειά μου . Με έχει κουράσει. Την διπροσωπία την αντιμετωπίζω μονίμως. Είναι η φύση της δουλειάς τέτοια.

Δεν υποκύψατε σε αυτή…

Δε ξέρω γιατί συνέβη αυτό σε εμένα. Ίσως επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δε ζηλεύει ούτε στη ζωή ούτε στα επαγγελματικά μου. Μόνο θετικά.

Τι υπάρχει στα σχέδια σας;

Θα κάνω κάποιες παραστάσεις ακόμα. Μου αρέσει να επισκέπτομαι διάφορες πόλεις , να βλέπω την μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα τους. Τώρα με την περιοδεία ξαναγνώρισα και αγάπησα ξανά την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα δε ξέρω τι θα κάνω θεατρικά ή τηλεοπτικά.

Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην τηλεόραση;

Δεν υπάρχουν και πολλές δουλειές εκεί... και λόγω των ριάλιτι. «Πληρώνουμε» την ποιότητα της δουλειάς. Παλιότερα οι σειρές ήταν καλύτερες.

Έτσι ερμηνεύω το ότι ο κόσμος βλέπει Survivor.  Δεν υπάρχει καλό ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Εκτός από δύο οι δουλειές είναι μέτριες. Κάποτε υπήρχε ποιότητα στις δουλειές. Η οικονομική κρίση έφερε πιο… «δεύτερες» δουλειές και ότι ο κόσμος είδε κάτι πιο «αληθινό», μια ωραία εικόνα. Μια ακριβή παραγωγή… ο κόσμος «πήγε» εκεί.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Η Βρετανίδα Σίρλεϋ είναι μια γυναίκα λίγο μετά τα 50, μάνα δύο παιδιών που έχουν τη δική τους πλέον ζωή και σύζυγος ενός άνδρα που η σχέση τους χάθηκε κάπου στην πορεία των χρόνων. Μόνη της συντροφιά ο τοίχος της κουζίνας της μέχρι τη μέρα που μια ασήμαντη αφορμή την ξυπνάει και αποφασίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξανανιώσει ζωντανή.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα αγιόκλημα και μια …αναπάντεχη γνωριμία θα συνθέσουν το σκηνικό της δικής της επανάστασης απέναντι σε όσα την καταπίεζαν. Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η επανάσταση; Θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το μέσα της και τους δικούς της ανθρώπους; Και τελικά υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σίρλεϋ Βαλεντάιν  η Ελένη Καστάνη

Μετάφραση : Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνοθεσία : Πέμη Ζούνη

Κοστούμια : Έβελιν Σιούπη

ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Παρασκευή Βραδινή 21.15

Σάββατο Απογευματινή 18.30 και βραδινή 21.15

Κυριακή Βραδινή 20.00

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου και στο viva.gr

Τιμές Εισιτηρίων :

Προπώληση :  12 Euro

Μειωμένα (Φοιτητές, Άνεργοι, ΑΜΕΑ) : 12 Euro

Γενική Είσοδος : 15 Euro

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για την Ελένη Καστάνη

Γεννημένη στην Κρήτη, όταν τελείωσε την Δραματική Σχολή, άρχισε την παρουσίαση της στην τηλεόραση, συμμετέχοντας σε σειρές όπως οι Τρεις Χάριτες (1990) και το Δις εξαμαρτείν (1993). Αν και κατεξοχήν κωμική ηθοποιός, στον κινηματογράφο έγινε γνωστή στη δραματική ταινία Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Δεκαπενταύγουστος (2001).[2] Εκτός αυτής, έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές γνωστές ελληνικές κωμικές ταινίες όπως το Safe Sex (1999), Πρώτη φορά νονός (2007), το Νήsos (2009) και το Νήsos 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού (2011).

Παράλληλα ξεκίνησε να κάνει περιοδείες. Γρήγορα της πρότειναν συνεργασία το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και το Εθνικό. Θεατρικά καθιερώθηκε στο Παρκ, στο πλευρό του Γιώργου Κιμούλη "Άρτζι Μπούρτζι και... Ελλάς", αλλά και στην παράσταση της Καλογεροπούλου, στο πλευρό του Σταμάτη Φασουλή.

Τη δεκαετία αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στην τηλεταινία Χώμα και νερό, το 1985 στην ΕΡΤ. Ενώ την ίδια δεκαετία συμμετείχε και σε δύο βιντεοταινίες, το Ραδιοπειρατή αγάπη μου (1988) και το Δύο φορές ψεύτης (1989)

1990 - 1999

Στην επόμενη δεκαετία συμμετείχε σε κάποιες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το Τρεις Χάριτες (1990) και το Δις εξαμαρτείν (1993). Το 1993, συμμετέχει και για πρώτη φορά σε κινηματογραφική ταινία, το Αυτόπτης μάρτυς του Μάρκου Χολέβα.[6] To 1999, έτυχε περισσότερης δημοτικότητας, με τη συμμετοχή της στην ταινία των Ρέππα - Παπαθανασίου, Safe Sex.

2000 - 2009

Το 2000, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από τη συμμετοχή της στη σειρά "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή", μια σειρά όμως που κόπηκε τελικά μετά από 6 επεισόδια. Το 2001 πραγματοποίησε την εμφάνιση που της προσέφερε την μεγαλύτερη δημοτικότητα, στην ταινία Κωσταντίνου Γιάνναρη, Δεκαπενταύγουστος. Η ταινία βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου,[7] ενώ επελέγη να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.[8] Το 2005, συμμετείχε σε άλλη μία ταινία με διακρίσεις, το Όμηρος, η οποία απέσπασε βραβείο Σκηνοθεσίας και 3ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας, στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.[9] Αργότερα συμμετείχε σε 4 κωμικές ταινίες, ως πρωταγωνίστρια σχεδόν σε όλες: Το ΔώΡΟ (2007), το Πρώτη Φορά νονός (2007), το Πεθαίνω για σένα! και το Νήsos (2009), το οποίο έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συμμετείχε περισσότερο σε τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες οι πιο γνωστές είναι το Δροσουλίτες, το 7 θανάσιμες πεθερές, το Βέρα στο δεξί, το Κόκκινο δωμάτιο κ.λπ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture