Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ. 14-23/7 ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΠΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ Χ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Χορογραφίες από Ευρώπη, Αφρική, Ισραήλ και Ελλάδα

Πιστό στο προφίλ του, δηλαδή να αναδεικνύει με συνέπεια την εγχώρια και διεθνή αφρόκρεμα του χορευτικού αβάν γκαρντ, το ονομαστό πια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται για 23η χρονιά και το φετινό καλοκαίρι θα παρουσιάσει οκτώ ξένες ομάδες και τέσσερις ελληνικές σε παραστάσεις με παράλληλα σεμινάρια, masterclasses κ.α. Μεταξύ άλλων θα υποδεχθεί το Μπαλέτο της Λωραίνης, τους ισραηλινούς Vertigo, την Ιρις Κάραγιαν στη μνήμη της αξέχαστης ελληνίδας χορογράφου Ζοζούς Νικολούδη, που γενήθηκε 100 χρόνια πριν.

 

Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπόσχεται να εφαρμόσει σχέδιο χρηματοδότησης της καλαματιανής διοργάνωσης τουλάχιστον με ορίζοντα τριετίας όπως στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Art Athina και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. (Kαι αυτό δείχνει σεβασμό στο status του περιφερειακού θεσμού, που εδρεεύει σε πόλη πολύ μικρότερη της Πάτρας)

Ο προϋπολογισμός φέτος έφτασε – όπως ακριβώς και πέρυσι – τις 400.000 ευρώ, με το 60% να προέρχεται από τους πόρους του Δήμου Καλαμάτας και το 40% από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, μπαίνουν σε τροχιά και άλλα έργα πολιτισμού στην περιοχή όπως η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας 2.500 θέσεων και κόστους 980.000 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (η χωροθέτηση του δρομολογείται βορειανατολικά του Κάστρου) καθώς και η μεταφορά της Σχολής Χορού της πόλης στο νεόκτιστο Μέγαρο Χορού. Μάλιστα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε περήφανος που η πόλη του συνδέεται πια αεροπορικά με 25 ακόμα ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Με την Κατερίνα Κασιούμη να παραμένει καλλιτεχνική επικεφαλής του Φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά μετά την αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 14 Ιουλίου και διαρκούν ένα πλήρες δεκαήμερο. Θεματικά το πρόγραμμα εμβαθύνει στο διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.

Συγκεκριμένα καταφθάνουν: το Μπαλέτο της Λορραίνης παρουσιάζοντας έργα των σπουδαίων Τρίσα Μπράουν, Μερς Κάνιγχαγμ και Ματίτλντ Μονιέ, το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ σε χορογραφία του Ρασίντ Ουραμντάν, η ομάδα χορού Vertigo από το Ισραήλ, οι Σουηδοί χορογράφοι Ορι Φλόμιν και Χελένα Φρανσίν σ' ένα ντουέτο πάνω στη συντροφικότητα, η Νοτιοαφρικανή Τζέσσικα Νούπεν με έδρα τη Γερμανία πάνω σε μια εκδοχή του σαιξπηρικού «Ρωμαίου και Ιουλιέτα» τοποθετημένο στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Ισπανίδα Μαρίνα Μασκαρέλ, ο ενταγμένος στο Ισραήλ, Αραβας Αντι Μπούτρους καθώς και ο διακεκριμένος στην Κεντρική Ευρώπη Ιταλός, Αντρέα Κοστάντζο Μαρτίνι.
Τον σύγχρονο ελληνικό χορό εκπροσωπεί η Αντιγόνη Γύρα και η ομάδα του «Κινητήρα» με τη σύμπραξη επαγγελματιών και ερασιτεχνών του χορού στον «Ανύποπτο χρόνο», η Ιρις Κάραγιαν με την περσινή παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Αλάσκα», η Πωλίνα Κρεμαστά με την έρευνα της στους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στην παράσταση «Απόγειος» και ο διεθνής Γιάννης Μανταφούνης που συνεργάζεται με την Ιρλανδή Ιφε Μακατάμνυ στο διαδραστικό «One one one», όπου οι χορευτές εμπνέονται από τα βλέμματα που ανταλλάσσουν με τους θεατές τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View