Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πάτρα: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης- Εκδήλωση στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Πάτρα: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία της ο...

Ομιλία–συζήτηση με την Αθανασία Αρμόνη

Εκδήλωση με θέμα: Αίτια, πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου Πάτρας) 4ος όροφος, την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 8.30μμ. Η εκδήλωση πουδιοργανώνεται από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopoia.gr είναι ελεύθερη για το κοινό και πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων της οργάνωσης για την Προαγωγή της Υγείας. Λόγω της περιορισμένης δυνατότητας του χώρου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας 2615.002009

Το θέμα θα παρουσιάσει με εποπτικό υλικό η ενδοκρινολόγος Αθανασία Αρμόνη Παναγιωτοπούλου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση εκ μέρους του συλλόγου θα συντονίσει η βιοχημικός και πρώην υπεύθυνη του ενδοκρινολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Μαίρη Μακρή.

Η οστεοπόρωση είναι ένα από τα συχνότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας των ηλικιωμένων ατόμων. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη αντοχή των οστών και την αύξηση του κινδύνου να συμβεί ένα κάταγμα!

Είναι συχνότερη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα τελευταία όμως χρόνια η αντρική οστεοπόρωση ήρθε στο προσκήνιο και φαίνεται ότι είναι ένα από τα θέματα που τα εθνικά συστήματα υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη προσοχή.

Από έρευνα στις Ελληνίδες έχει καταγραφεί ότι στις γυναίκες 50 ετών και πάνω που έγινε μέτρηση της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο άνω άκρο του μηριαίου οστού το 28,4% παρουσιάζουν οστεοπόρωση. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η διαπίστωση σε αυτή την έρευνα ότι οι γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλ. σε ποσοστό περίπου 75%, δεν το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει την ανάγκη για τη διαφώτιση και τη συστηματική ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των γυναικών αναφορικά με τις σύγχρονες δυνατότητες τόσο για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, όσο και για την εφαρμογή μέτρων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψής της.

Θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η οστεοπόρωση; Ποια είναι η συχνότητά της; Ποια είναι η σημασία και οι επιπτώσεις της; Ποιες είναι οι αιτίες της και πως αναπτύσσεται; Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη οστεοπόρωσης; Ποια είναι τα συμπτώματά της; Πως γίνεται η διάγνωση; Πότε χρειάζεται μέτρηση της οστικής πυκνότητας; Υπάρχει πρόληψη; Υπάρχει θεραπεία;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being