Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορυφαίο, πατρινό πείραμα στην καρδιά του CERN - Ο καθηγητής Φυσικής του Παν/ου Πατρών Κώστας Ζιούτας αναζητά τη σκοτεινή ύλη - ΗΧΗΤΙΚΟ

Κορυφαίο, πατρινό πείραμα στην καρδιά το...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Αναζητά σωματίδια action

Τι είναι το Action; Ποιά είναι η σκοτεινή μάζα; Τι είναι η σκοτεινή ύλη και γιατί διαρκώς διογκώνεται; Στα αναπάντητα αυτά ερωτήματα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επιχειρεί να απαντήσει πείραμα του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών που έγινε στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εργαστήριο για τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Στο CERN.

Το πείραμα CAST στο CERN μελετά τη σκοτεινή ύλη και είναι το πρώτο πείραμα με κατάλληλη «κεραία» ευαίσθητη σε ρεύματα σκοτεινής ύλης, κυρίως από το κέντρο του Γαλαξία έτσι όπως πιθανόν διαμορφώνονται από την βαρυτική εστίαση του Ήλιου. Το όλο project συντονίζεται από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Κώστα Ζιούτα.

Το thebest.gr μίλησε τηλεφωνικά μαζί του και από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τις ανάγκες διεθνούς συνεδρίου.

Το πείραμα CAST εστίασε προς το κέντρο του Γαλαξία (Α του Τοξότη) στις 18 Δεκεμβρίου, όταν ο Ήλιος βρισκόμενος μπροστά από τον Αστερισμό αναμενόταν να εστιάζει τα ρεύματα της σκοτεινής ύλης προς την Γη.

Επόμενος σταθμός του πειράματος, η αναζήτηση των άγνωστων μέχρι ώρας σωματιδίων με εστίαση του cern στις συνθήκες των πρώτων στιγμών του σύμπαντος και στο Big Bang.

Σχετικά αποτελέσματα από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα στα θέματα αυτά ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στο ετήσιο διεθνές συνέδριο, που φέτος διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τα αποτελέσματα του πειράματος για την χρονική περίοδο 2012-2015 δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NATURE Physics.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις