Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Βρούτσης: Η Ελλάδα για πρώτη φορά δεν διαθέτει ασφαλιστικό σύστημα

Γ. Βρούτσης: Η Ελλάδα για πρώτη φορά δεν...

Συνέντευξη του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση στην εφημερίδα «ΕΙΔΗΣΕΙΣ»

Από τη διήμερη συζήτηση στη βουλή τι σας έχει μείνει σε σχέση και με την περίοδο που ψηφίζατε και σεις μνημόνια. Συμφωνείται πως μόνο ο Αλέξης Τσιπρας θα μπορούσε να περάσει τόσο σκληρά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο;

 

Θα συμφωνήσουμε πρώτα, ότι τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση «Τσίπρα-Καμμένου» δεν ήταν αναπόφευκτα. Το 3ο και 4ο μνημόνιο φέρνουν ένα βαρύ λογαριασμό, αποτέλεσμα ανικανότητας και βουλιμίας για εξουσία. Να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» μνημόνια. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές έχουν επώδυνες επιπτώσεις για το λαό. Όμως, το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει επιπλέον επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές;

Για παράδειγμα, η εθνική μας οικονομία θα έτρεχε με ρυθμούς 2,5% (2015) και 3,7% (2016). Αντ’ αυτού βρισκόμαστε δυο χρόνια σε ύφεση, ενώ για το Α΄ 3μηνο του 2017 έχουμε ύφεση 0,5%. Επίσης, η ανεργία στο τέλος του 2016 θα έκλεινε στο 19,5%, όπως το είχαμε προδιαγράψει, ενώ σήμερα έκλεισε στο 23,5%, γεγονός που μεταφράζεται σε 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Στο ασφαλιστικό εκπληρώναμε τους όρους βιωσιμότητας με 310 εκατ. ευρώ στο email “Χαρδούβελη” και σήμερα ο λογαριασμός ξεπερνάει τα 10 δις ευρώ. Το ΑΕΠ της χώρας – στο τέλος του 2017- προβλεπόταν στα 207 δις ευρώ, ενώ σήμερα προβλέπεται στα 181 δις ευρώ. Δηλαδή, τα νοικοκυριά απώλεσαν 26 δις ευρώ. Να λοιπόν γιατί ήταν αχρείαστα το 3ο και 4ο μνημόνιο. Εμείς, είχαμε κλείσει -με τις θυσίες του ελληνικού λαού – τον επώδυνο κύκλο των δημοσιονομικών προσαρμογών.

Από την άλλη πλευρά θα συμφωνήσω, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ικανότητα να εξαπατήσει 5 φορές τους Έλληνες. Από την πλατεία Συντάγματος –πριν από 2,5 χρόνια- με τους αγανακτισμένους, το γνωστό “σκίσιμο” του Μνημονίου, τη Σεισάχθεια για όλους και τη διαγραφή του χρέους, περάσαμε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τις παροχές των 12 δις ευρώ, μετά πήγαμε -στο 3ο μνημόνιο- με το παράλληλο πρόγραμμα και σήμερα ακούμε για “αντίμετρα”. Το νέο επικοινωνιακό εφεύρημα της κυβέρνησης για να αποκρύψει το 4ο μνημόνιο και τα 14,4 δις ευρώ μέτρα!

 

Μετά από μια σκληρή μάχη στη Βουλή τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης πέρασαν. Η ΝΔ σε όλους τους τόνους εχει πει ότι θα εφαρμόσει ότι έχει ψηφιστεί για το 2019-2020. Σε τι μπορεί να ελπίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από σας ;

 

Η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, για εμάς το κράτος έχει συνέχεια, έτσι και οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το δικό τους μίγμα οικονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα σήμερα, δεν έχει ασφαλιστικό νόμο. Ο «νόμος Κατρούγκαλου» έχει ακυρωθεί στην πράξη και στη συνείδηση του κόσμου, καθώς οι δομικές του παραδοχές καταργήθηκαν. Καταργήθηκε η προσωπική διαφορά, όπως επίσης και ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, στον ΕΦΚΑ επικρατεί χάος και σύγχυση.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν από τη Ν.Δ. τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου νόμου δίκαιου και ανταποδοτικού. Ενός νόμου που θα νοικοκυρέψει το σύστημα, θα μειώσει τις εισφορές και δεν θα έχει ταξικό πρόσημο.

Οι εργαζόμενοι αντίστοιχα θα ελπίζουν στην επανακυριαρχία της πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας, με βελτίωση των μισθών τους, ενώ οι άνεργοι σε νέες δουλειές που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Μιλήσατε πολλές φορές για την εξόντωση των ελευθεριών επαγγελματιών μέσω των εισφορών. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει κάποια αλλαγή που μπορείτε να υποσχεθείτε εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση;

 

Αυτά που προβλέπονται στο 4ο μνημόνιο, θα έχουν ολέθριες συνέπειες για 1,4 εκατ. αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Επιβάλλει, “καπέλο” πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές, που φθάνουν ακόμη και στο 61%!!! Ουσιαστικά μετουσιώνουν στην πράξη το ταξικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στη μεσαία τάξη της χώρας. Πρόκειται για ένα ισχυρό τοξικό δηλητήριο, που μεθοδικά υπονομεύει και φτωχοποιεί όλους τους Έλληνες.

Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό. Οι απαράδεκτες αυτές εισφορές θα μειωθούν σημαντικά, με δίκαιο και αναπτυξιακό πρόσημο.

 

Είχατε σηκώσει ψηλά και το θέμα με τα μπλοκάκια και τις εισφορές που έχουν επιβληθεί . Μήπως τελικά ότι εφαρμόζεται δεν αλλάζει και ίσως να σας βολεύει ότι κάποιος άλλος πήρε δύσκολα μέτρα που ίσως έπρεπε να τα πάρετε εσείς;

Δεν συμφωνώ, το «μπλοκάκι» έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, από την ισχύ του ασφαλιστικού μορφώματος «Κατρούγκαλου» μέχρι σήμερα, καταργήθηκαν 75.000 «μπλοκάκια». Πρόκειται για μια άδικη και ακατανόητη διάταξη, που έφερε σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη διάταξη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα προϊόν ιδεοληψίας και θα καταργηθεί.

Η Ν.Δ. έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να πάρει δύσκολα, αλλά αναγκαία όμως μέτρα, όπως στο παρελθόν, όταν με γενναιότητα μειώσαμε 6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, όπου σε συνδυασμό με άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, καταφέραμε να διατηρήσουμε ταμειακή ισορροπία στα ασφαλιστικά ταμεία και ταυτόχρονα πετύχαμε την έναρξη ισχυρής αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

 

Ακούω συνέχεια να λέτε ότι δεν πρόκειται να πιαστούν οι στόχοι και να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Γιατί πρέπει από την αντιπολίτευση να ακούγεται πάντα ένας αρνητικός λόγος. Γιατί δεν λέτε πχ ότι πρέπει να κάνουμε ότι πρέπει για να πιάνει η χώρα τους στόχους που βάζει;

Τα δήθεν «αντίμετρα» που επικαλείται η κυβέρνηση, αποτελούν το «φερετζέ» του επώδυνου πακέτου μέτρων, που φέρνει το 4ο μνημόνιο. Στην πράξη για να υπάρξει αντίμετρο, θα πρέπει να επιτευχθούν πρώτα τα μέτρα και οι στόχοι που προβλέπονται. Δηλαδή, να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος άνω του 3,5%. Ακόμη, όμως, και αν πιαστεί αυτός ο στόχος, τον τελευταίο λόγο –άρθρο 15- δεν θα τον έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνοι και μόνο θα αξιολογήσουν την επίτευξη των στόχων και θα κρίνουν τι δυνατότητες υπάρχουν. Το άρθρο 15 είναι ταπεινωτικό και επιβεβαιώνει την ενδοτικότητα της κυβέρνησης.

Εσείς ως κυβέρνηση θα κάνετε ότι πρέπει για να πιαστούν οι στόχοι και για μετά το 2018 της συμφωνίας που ψήφισε η βουλή;

 

Η Ν.Δ. θα επιδιώξει –όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος Κυριακός Μητσοτάκης- μια νέα συμφωνία με πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ξεπερνούν το 2%. Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, θα μας δώσει την αναγκαία δημοσιονομική ελευθερία για την άσκηση της δικής μας οικονομικής πολιτικής.

Η αυτοδυναμία είναι τελικά ο μόνος δρόμος για να μην καταστεί η ΝΔ δεξιά παρένθεση όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε κάποιοι; είναι εύκολο να κατακτηθεί ή θεωρείτε ότι μπορεί μέχρι τα τέλη του 2018 η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα;

 

Η Ν.Δ., το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρένθεση δεν θα γίνει ποτέ. Ακόμη και μέσα στο δημοσιονομικό «τσουνάμι» που πλήττει τη χώρα, στάθηκε όρθιο και σήμερα αποτελεί τη μοναδική ελπίδα των Ελλήνων για την επόμενη μέρα και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η Ν.Δ. έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, που στηρίζονται σε αρχές και αξίες αναλλοίωτες που δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση πραγματικά άλλαξε το κλίμα. Μετέτρεψε την αισιοδοξία σε απαισιοδοξία και την ελπίδα σε απόγνωση. Ανέλαβε μια χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση και τη “βύθισε” ξανά στην ύφεση και την αβεβαιότητα. Επέβαλε σκληρή και πολυετή λιτότητα με 14,4 δις ευρώ νέα μέτρα, υπέγραψε δυο μνημόνια, δέσμευσε την περιουσία του δημοσίου για 99 χρόνια, παραχώρησε την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος για 35 χρόνια, ενώ συνταξιούχοι και εργαζόμενοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδημάτων από την έναρξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις