Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από 25 Μαΐου στις ελληνικές αίθουσες η ταινία «Polina: ο Χορός είναι η Ζωή μου»

Από 25 Μαΐου στις ελληνικές αίθουσες η τ...

Πρωταγωνιστεί και η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός

Από την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 θα βγει στους ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, η ταινία «Polina: ο Χορός είναι η Ζωή μου», η αφίσα της οποίας ήδη φιγουράρει στα Στερ/Odeon στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το στόρι, η Polina (Αναστασία Σέβτσοβα) είναι ένα ξεχωριστό κορίτσι. Μέσα από τον χορό δημιουργεί τη ζωή της, μέσα από τις εμπειρίες της μαθαίνει να χορεύει. Στο πλευρό της, η συγκλονιστική χορογράφος Λίρια (στο ρόλο η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός), θα της αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Σύνοψη

Μόσχα, αρχές της δεκαετίας του ’90. Η 8χρονη Πολίνα είναι μια προικισμένη μπαλαρίνα. Παρά την φτωχική της καταγωγή, γίνεται δεκτή στη φημισμένη σχολή του Καθηγητή Μποζίνσκι, ο οποίος εκπαιδεύει χορευτές για τα μπαλέτα Μπολσόι. Εκείνος αμέσως αντιλαμβάνεται το φοβερό της ταλέντο και την κάνει να εργαστεί τόσο σκληρά που στα 18 της το όνειρό της επιτέλους γίνεται πραγματικότητα και κερδίζει μια θέση στα Μπολσόι.

Εκεί, θα γνωρίσει τον Αντριάν, έναν γοητευτικό Γάλλο χορευτή που θα την βοηθήσει να ανακαλύψει την αγάπη αλλά, το κυριότερο, μια νέα μορφή χορού, πιο σύγχρονη και εκφραστική – ένα είδος χορού που θα αλλάξει την ζωή της για πάντα. Από την Μόσχα μέχρι την Γαλλία και το Βέλγιο, από την επιτυχία ως την απογοήτευση, ακολουθούμε το απίστευτο ταξίδι της ζωής της Πολίνα.

Η κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας είναι βασισμένη πάνω στο διάσημο graphic novel του Μπαστιέν Βιβέ, «Polina», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου για το φιλμ. Αυτό που ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Άντζελιν Πρελιοκάτζ σχετικά με το graphic novel ήταν ο ουσιαστικός ρεαλισμός με τον οποίο προσεγγίζει τις ζωές των χορευτών. «Αυτό που με ενδιέφερε ήταν το μονοπάτι που η Polina αποφάσισε να ακολουθήσει και το πώς κατάφερε να μετατρέψει τις αδυναμίες της σε δημιουργικότητα και κατ’ επέκταση, σε επιτυχία.

Από τη στιγμή που άρχισα να χορεύω, έχω γνωρίσει άπειρους χορευτές. Άλλους εξαιρετικά ταλαντούχους, άλλους λιγότερο. Άλλωστε, δεν είναι τελικά μόνο οι πιο ταλαντούχοι που κάνουν καριέρα, αλλά και αυτοί που διαθέτουν πείσμα, δυναμικότητα και εργατικότητα», ανέφερε.

Η σεναριακή πένα της Βαλερί Μουλέρ άλλοτε παραμένει απόλυτα πιστή στην πλοκή του graphic novel και άλλοτε φέρνει τα πάνω κάτω. «Είναι αλήθεια ότι κάποια πράγματα που δεν διευκρινίζονται στο κόμικ, εμένα με ενδιέφερε πολύ να προσδιοριστούν περισσότερο στην ταινία. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι οι γονείς της Polina και η κοινωνική τους τάξη. Αυτή η ταπεινή καταγωγή είναι κοινός τόπος για αρκετούς χορευτές. Και ο Άντζελιν έχει μια αντίστοιχη καταγωγή. Θέλαμε να επιμείνουμε στην ιδέα ότι όταν δεν έχεις απολύτως τίποτα άλλο στη ζωή σου, έχεις ακόμη το σώμα σου και πως το μόνο πράγμα που έχει ανάγκη το σώμα είναι να εκφραστεί και η έκφραση έρχεται μόνο μέσω της δουλειάς!», τόνισε η Μουλέρ.

Στην ταινία καταλυτικό ρόλο παίζει η εξαιρετική και πάντα αγαπητή ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (έχει βραβευτεί με Όσκαρ πριν από 20 χρόνια για το ρόλο της στον «Άγγλο ασθενή»), που υποδύεται μια χορογράφο, τη Λίρια.

Οι σκηνοθέτες παραδέχονται ότι η επιλογή της για τον συγκεκριμένο ρόλο ήταν κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανή και απαραίτητη. «Η Μπινός είναι μία χορεύτρια που έχει δουλέψει με τον Άκραμ Καν. Έχει αδιαμφισβήτητο ταλέντο ως ηθοποιός, έχει χορευτική εμπειρία, γεγονός που της δίνει μια δυνατή σχέση με το σώμα. Το να υποδυθεί μια χορογράφο ήταν μάλλον κάτι απολύτως λογικό τόσο για την ίδια, όσο και για εμάς», τονίζει η Βαλερί Μουλέρ.

Η Μπινός έκανε εξάσκηση για τις ανάγκες της ταινίες καθημερινά για έξι μήνες, γιατί ο βασικός σκοπός ήταν ότι όσοι φαίνονται να χορεύουν στην ταινία, να χορεύουν οι ίδιοι αληθινά.

Σε μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας, η Μπινός λέει ότι: «η δουλειά μου εκφράζει την απώλεια και την κενότητα της ανθρώπινης φύσης».

Όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ο Άντζελιν Πρελιοκάτζ, όντως αυτό είναι κάτι που έχει επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή του, τόσο ως προσωπικότητα, όσο και ως επαγγελματία. «Αυτή η ατάκα είναι εμπνευσμένη από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, ο οποίος πρεσβεύει ότι η αγάπη υπάρχει επειδή κάθε άνθρωπος είναι χωρισμένος στα δύο και ψάχνει για το άλλο του μισό. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι σε πολλές χορογραφίες μου σε συγκεκριμένα ντουέτα, έχω παίξει πολύ με αυτή την ιδέα».

*Η «Polina» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άντζελιν Πρελιοκάτζ, ο οποίος είναι διάσημος χορογράφος παγκοσμίως.

Σκηνοθεσία: Βαλερί Μουλέρ και Άντζελιν Πρελιοκάτζ.

Σενάριο: Βαλερί Μουλέρ (βασισμένο στο graphic novel του Μπαστιέν Βιβέ, “Polina”).

Παίζουν οι ηθοποιοί Αναστάσια Σέβτσοβα, Ζιλιέτ Μπινός, Νιλς Σνάιντερ και Αλεκσέι Γκούσκοβ.

Διάρκεια: 112 λεπτά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture