Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το αδιαχώρητο στα Ψηλαλώνια για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς – Χιλιάδες Πατρινοί τήρησαν και φέτος το έθιμο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το αδιαχώρητο στα Ψηλαλώνια για τις εκδη...

Εντυπωσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα

Χιλιάδες Πατρινοί πέρασαν το βράδυ της Κυριακής από τα Ψηλαλώνια και την πλατεία Ομονοίας, όπου ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Στο κάτω μέρος της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι ανθοπώλες της Πάτρας είχαν στήσει πάγκους με λουλούδια, ενώ στο χώρο της πλατείας χόρεψαν τα συγκροτήματα του Δήμου και συλλόγων της πόλης.

Στις εκδηλώσεις μίλησε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος κάλεσε τους δημότες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος στα τέλη Ιούνη στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

«Μια ανθρωποθάλασσα πρέπει να πλημμυρίσει τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, και να την μετατρέψει σε γέφυρα ζωής και αγώνα για να υπάρχει εργασία για όλους με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ακολούθησε συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά και την Μπέττυ Χαρλάφτη.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη στα Υψηλά Αλώνια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και για την υποδοχή της άνοιξης, με σύνθημα “Τραγουδάμε, Χορεύουμε, Αγωνιζόμαστε”: έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Οι φετινές εκδηλώσεις μας για την Πρωτομαγιά, που κορυφώνονται με τη συναυλία ενός σημαντικού λαϊκού καλλιτέχνη, του Λάκη Χαλκιά, είναι αφιερωμένες στον Πατραϊκό λαό, σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο.

Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε.

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την 1η Μάη του ’44, τους κρεμασμένους από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, εδώ στα Ψηλαλώνια.

Συμμετέχουμε μαζικά αύριο Δευτέρα, στην πανεργατική απεργία της 1ης του Μάη.

Στη συγκέντρωση των Εργατικών Συνδικάτων, στις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.

Τιμάμε όσες και όσους που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή, για να αλλάξει η κατάσταση, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υψηλής παραγωγικότητας της εργασίας για να έχουμε μόνιμη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα. Να ζούμε χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας.

Να έχουμε σύγχρονες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης και παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού.

Αντί γι αυτό, ο λαός μας ζει μέσα σε διαρκή αβεβαιότητα, τα όποια εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει καταργούνται και οι νεώτεροι εργάζονται σε χειρότερες συνθήκες από τις προηγούμενες γενιές.

Ο εργασιακός μεσαίωνας, είναι παρών, καθημερινός εφιάλτης για τους εργάτες και τις εργάτριες.

Αυτή η αντίφαση που φαίνεται παράλογη, είναι η βαρβαρότητα του συστήματος που ζούμε και που κινείται με κίνητρο το κέρδος.

Μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε όλοι και αποφασίζουν με βάση τον ανταγωνισμό, τι θα παραχθεί, πώς θα παραχθεί, πού θα παραχθεί.

Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν και τα χειρότερα που έρχονται με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τους δανειστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που θα φέρουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή, για να εξοντώνουν κυριολεκτικά το λαό μας.

Όλοι αυτοί αποτελούν το εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη και γι αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση.

Πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση για τα νέα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων αύριο και στην πανελλαδική απεργία στις 17 του Μάη.

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Ως  Δημοτική Αρχή είμαστε απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και στηρίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με βάση αυτή την προτεραιότητα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, για να πάρουν ανάσες τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι πρωτοβουλίες μας αυτές ξέρουμε ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν τα τραγικά αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής. Τη φτώχια και την εξαθλίωση που είναι πανταχού παρούσα στις γειτονιές της πόλης μας.

Δεν ανεχόμαστε αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, αυτοί που κατέχουν  τον πλούτο, μαζί με τους κυβερνώντες της χώρα μας, χθεσινούς και σημερινούς, να θεωρούν τις ανάγκες των παιδιών μας ‘’κόστος’’, τους εργαζόμενους που κτίζουν, δημιουργούν τα πάντα στην πόλη μας και τη χώρα μας, ‘’έξοδο’’.

Δεν ανεχόμαστε η νεολαία μας να μην μπορεί να ανοίξει τα φτερά της. Ενώ θέλει να γευτεί τη χαρά της ζωής, να εργάζεται, να δημιουργεί, να έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά, η ‘’σύγχρονη’’ αγορά εργασίας  να τους έχει ‘’απασχολήσιμους’’ και να τους δίνει αμοιβή σύγχρονου δούλου.

Δεν ανεχόμαστε να υπάρχει δυνατότητα για εργασία όλων όσων μπορούν να δουλέψουν και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου να έχουμε 30.000 ανέργους, δεν μπορούμε να βλέπουμε τις πολυεθνικές, τους ομίλους, τις αλυσίδες να καταστρέφουν τους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους, να ξεκληρίζουν τους αγρότες.

Δεν δεχόμαστε να κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους της πόλης μας, τους απόμαχους της δουλειάς, να τους δίνουν σύνταξη για οριακή επιβίωση.

Ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή  δουλειά είναι υποχρέωση κάθε εργαζομένου και κάθε τίμιου ανθρώπου. Είναι υποχρέωση μας  ως Δημοτική Αρχή,  όχι μόνο απέναντι στον άνεργο, άλλα και σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, που ενώ  πληρώνουν και ξαναπληρώνουν σε  κράτος και δήμους,  έχουν όλο και λιγότερη πρόσβαση σε σύγχρονες δομές και υπηρεσίες στήριξης.

Αγαπητοί συνδημότες,

Ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιούνη.

Μια ανθρωποθάλασσα πρέπει να πλημμυρίσει τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, και να την μετατρέψει σε γέφυρα ζωής και αγώνα για να υπάρχει εργασία για όλους με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Κανείς να μην λείψει.

Θα κριθούμε όλοι από την συμμετοχή σε αυτό τον αγώνα ζωής.

Το πρώτο από όλα τα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο είναι το δικαίωμα στη δουλειά.

Διεκδικούμε όλοι μαζί:

-Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα

-Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους

-Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας

-Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου

-Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο στα Νοσοκομεία στην Εκπαίδευση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Κατά δεκάδες συρρέουν οι Πατρινοί στα Ψηλαλώνια για να υποδεχθούν τον Μάη. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας, με τα χορευτικά συγκροτήματα να κερδίζουν τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα.

Σε λίγη ώρα θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Παράλληλα, οι Πατρινοί τηρώντας το έθιμο αγοράζουν λουλούδια από τους πάγκους των ανθοπωλών.

Δείτε φωτογραφίες από τον Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο.

Νωρίτερα

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει την πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα, όπου σε λίγο ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Ήδη καταφθάνουν με τα πόδια, από την πλατεία Όλγας όπου είχαν συγκεντρωθεί, τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων, που θα λάβουν μέρος στη γιορτή.

Παράλληλα, οι Πατρινοί τηρώντας το έθιμο, αγοράζουν λουλούδια από τους πάγκους των ανθοπωλών, που έχουν στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας.

Η διέλευση των οχημάτων έχει διακοπεί.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με σύνθημα «Τραγουδάμε, Χορεύουμε, Αγωνιζόμαστε», ο Δήμος Πατρέων υποδέχεται το Μάη. Υψηλά Αλώνια, Ομόνοια και ιστορικό κέντρο θα αποτελέσουν και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνει απόψε από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και για την υποδοχή της άνοιξης.

Λαϊκά τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί και παραστάσεις θεάτρου Σκιών θα δώσουν μια ξεχωριστή νότα στον τρόπο με τον οποίο η Πάτρα θα υποδεχθεί τον Μάη.

Στις εκδηλώσεις  συμμετέχουν ο Λάκης Χαλκιάς και η Μπέτυ Χαρλάφτη με το συγκρότημα «Πρωτομαγιά» οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια του αγώνα και της άνοιξης, το χορευτικό του Δήμου Πατρέων μαζί με χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, η ορχήστρα του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και παράσταση θεάτρου Σκιών.

Το αντάμωμα των χορευτικών συγκροτημάτων, τα οποία ντυμένα με παραδοσιακές στολές, θα παρελάσουν στο κέντρο της Πάτρας ξεκινώντας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και μέσω των κεντρικών δρόμων της Πάτρας θα καταλήξουν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, θα δώσει και φέτος το ξεχωριστό χρώμα στην πόλη

Στο αντάμωμα – παρέλαση συμμετέχουν φέτος τα εξής χορευτικά:

1.       ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

2.       Παμμικρασιατικός Σύνδεσμοςς Πατρών και Περιχώρων

3.       ΠΚΕ ΟΤΕ ΠΑΤΡΑΣ

4.       ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

5.       ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

6.       Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγεΐκων

7.       ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ

8.       Επίλεκτο Χορευτικό Τμήμα Δήμου Κηφισιάς

9.       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΥ

10.     ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

11.     ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΓ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΡΗΝΗΣ

12.     Μωραΐτες εν Χορώ

13.     ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ

14.     «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

15.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ

16.     Χορευτικό τμήμα-Εκπαιδευτήρια Αναγέννηση ΙΚΕ

17.     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΨΗΣ

18.     ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

19.     ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ''ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ΄΄

20.     "Ροές" - Χορός, Δράσεις Πολιτισμού

21.     Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών

22.     ελληνων χορος

23.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙΝΩΝ "Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ"

24.     Πολιτιστικό-χορευτικό σωματείο Τριταίας

25.     ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΣ

Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, στην οποία συμμετέχουν 25 χορευτικά συγκροτήματα από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ την παρακολουθούν χιλιάδες πατρινοί.

Μέσα από την εκδήλωση θα δοθεί και φέτος η δυνατότητα σε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα να πάρουν μέρος σε μια γιορτή του λαϊκού χορού με χορευτικά δρώμενα στο δρόμο και ολιγόλεπτες παρουσιάσεις της δουλειάς τους κατά την διάρκεια της διαδρομής, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.

Στα Υψηλά Αλώνια θα είναι στημένες δύο εξέδρες, όπου τα Χορευτικά Συγκροτήματα θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα 10λεπτο χορευτικό πρόγραμμα επιλογής τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Παναγιώτης Μελάς, θα απευθύνουν αντίστοιχα χαιρετισμό στους  επισκέπτες και θεατές των εκδηλώσεων στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων στις 9.30 και Ομονοίας στις 9.00 το βράδυ, όπου θα αναφερθούν στο επίκαιρο μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς και των αγώνων των εργαζομένων.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ

19.30  - 21.30   ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

21.30 – 21.45 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

21.45 - 24.00          ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-  ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ - ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΦΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ» ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

19.30 – 20.30         ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

21.00 – 21.15 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ

21.15 - 24.00          ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις