Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΕΛΙΝΑ ΨΥΧΟΥ: ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ TRIBECA FILM FESTIVAL ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΤΑΦΟΕ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΠΑΝ.ΦΑΦΟΥΤΗ

ΕΛΙΝΑ ΨΥΧΟΥ: ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ TRIBECA F...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η δημιουργός διατηρεί εταιρεία παραγωγής με το "δικό μας" Τότη

Μια αναπάντεχη νίκη μας ήρθε από το ονομαστό Φεστιβάλ Tribeca της Νέας Υόρκης που ίδρυσε προ δεκαπενταετίας ο Ρόμπερτ ντε Νίρο «αγκαλιάζοντας» το ανεξάρτητο σινεφίλ σινεμά. Εδώ που παρελαύνουν οι μεγαλύτεροι σταρ του πλανήτη,  η ελληνίδα κινηματογραφίστρια Ελίνα Ψύχου κέρδισε μόλις το πρώτο βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας με την ταινία της «Ο γιος της Σοφίας». Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο το διάσημο Γουίλιαμ Νταφόε ομολόγησε πως μόνο σε αυτή βρήκε το κάτι πρωτόφαντο και πρωτόγνωρο!

H 40χρονη αθηναία δημιουργός απόφοιτος κοινωνιολογίαςτης Παντείου και μετά από σπουδές σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου εισέβαλε στο Φεστιβάλ Βερολίνου με την ταινία «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», υπέγραψε δυο φιλμάκια μικρού μήκους και ίδρυσε τη δικής της εταιρεία παραγωγής Guanaco, μαζί με τον γνωστό πατρινό σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη και τις Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου. (Είναι στενοί φίλοι και έχουν κάνει σποτάκια, βίντεο και διάφορα promo φιλμ μαζί, βοηθούν ο ένας τον άλλο σε σενάρια και γυρίσματα ως μέλη μιας ευρύτερης παρέας κοινού καλλιτεχνικού ύφους. Ο Παναγιώτης συνέβαλε μάλιστα και στην προετοιμασία της τωρινής επιτυχίας της Ελίνας) Εκείνη έγινε ακόμα μια φορά πρέσβειρα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά στην Αμερική χάρη στη νέα της ταινία «Son of Sofia- O γιος για της Σοφίας» με πρωταγωνιστές από Βουλγαρία, Γερμανία και Ελλάδα κάνοντάς μας περήφανους με τη διάκρισή της.

 

Όπως ακριβώς δήλωσε η επιτροπή: «Οταν βλέπαμε αυτές τις ταινίες, αναζητούσαμε κάτι που δεν είχαμε δει προηγουμένως. Ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι μια ταινία μας προκάλεσε να δούμε με ένα νέο τρόπο και γοητευτηκαμε από τον αναπάντεχο ουμανισμό των δύσκολων χαρακτήρων του. Η σκηνοθεσία ήταν γεμάτη σιγουριά, ο τόνος του μοναδικός και ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη δουλειά της Ελίνας Ψύκου. Το Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας απονέμεται στον "Γιο της Σοφίας".»

Το βραβείο αυτό είναι ασυζητητί ένα εισιτήριο για διεθνή καριέρα στα φεστιβάλ και τις αίθουσες του κόσμου. Πρόκειται για την ιστορία του 11χρονου Μίσα, ο οποίος φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Οσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.

Ο Βίκτορ Κόμουτ, ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας, που υποδύεται τον Μίσα, είναι ένα παιδί από την Ουκρανία που ζει από τα οκτώ του χρόνια στην Ελλάδα - η ομάδα της Ψύκου τον ανακάλυψε στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας κι είναι ο πρώτος του ρόλος στο σινεμά. Η Βάλερι Τσεπλάνοβα που υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα του Μίσα, είναι διακεκριμένη ηθοποιός στη Γερμανία, μετανάστευσε εκεί με την οικογένειά της από τη Ρωσία, επίσης στα οκτώ της, κι εκεί έχει κάνει από θέατρο με τον Ντίμιτερ Γκότσεφ μέχρι σινεμά με τον Αντρέας Ντρέζεν. Τον κύριο Νίκο -τον πατέρα που θα ανακαλύψει ερχόμενος στην Ελλάδα ο μικρός Μίσα- ενσαρκώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σ' έναν από τους σπάνιους κινηματογραφικούς του ρόλους του.

Παίζουν ακόμα Αρτέμης Havalits, Αρετή Σεϊνταρίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές και ο Χρήστος Στέργιογλου.

 

*Είναι μια παραγωγή της Heretic σε συμπαραγωγή με τη βουλγαρική Chouchkov Brothers και τη γαλλική Kinoelektron, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Centre National du Cinéma et de l'Image Animée, του Bulgarian National Film Center, του Eurimages, του Creative Europe, της ΕΡΤ και του Berlinale Residency. Θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την One from the Heart, ενώ η Heretic Outreach θα χειριστεί τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View