Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H διάσωση ενός φιδιού στο κέντρο του Αγρινίου - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

H διάσωση ενός φιδιού στο κέντρο του Αγρ...

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου

Ήταν βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν μια οχιά εθεάθη να… κυκλοφορεί στο κέντρο του Αγρινίου, στην οδό Τσικνιά. Διερχόμενοι έσπευσαν να  ενημερώσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και  διάσωσης του ερπετού. Κλήθηκε να συμβάλλει σε αυτό και ο Νίκος Πατερέκας, συνεργάτης -διάσωσης άγριων ζώων της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής) και συνεργάτης- εθελοντής του Πυροσβεστικού Σώματος Αγρινίου.

Η προσπάεια του Νίκου Πατερέκα σε συνεργασία με πυροσβέστες και αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ απέδωσε , η οχιά (Vipera ammodytes) εντοπίστηκε και επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον και όλο το σκηνικό καταγράφηκε και σε βίντεο.

Το περιστατικό όμως δίνει μια καλή αφορμή να μιλήσουμε με τον Νίκο Πατερέκα καθώς ο κόσμος, όπως είναι λογικό, δεν είναι εξοικειωμένος με την εικόνα φιδιών σε κέντρα πόλεων. «Διάφορα είδη φιδιών της ελληνικής ερπετοπανίδας μπορούν να ζήσουν μέσα μια πόλη, αφού τρέφονται με τρωκτικά τα οποία επίσης υπάρχουν σε αφθονία και έχουν και μέρη να κρυφτούν και τρωκτικά και φίδια. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν ένα μέρος έχει τρωκτικά και ποντίκια τότε ακολουθούν και τα φίδια. Μια πόλη- όσο περίεργο και να φαίνεται σε κάποιους που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν την ιδέα -είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα. Μέσα σε αυτήν η άγρια ζωή επιβιώνει μια χαρά στους δικούς της ρυθμούς», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος.

Σημειώνει μάλιστα πως στο Αγρίνιο  εκτός από φίδια παρουσιάζονται και  κουνάβια, αλεπούδες, χουχουριστές, βραχοκιρκίνεζα και άλλα ζώα που επιβιώνουν μέσα στο τσιμεντένιο «τερέν».

Αναφέρει εξάλλου σχετικά με τα φίδια  πως η πλειονότητα που διασώζεται (μαζί με την Πυροσβεστική αλλά και τη χρήσιμη βοήθεια της ομάδας Δ.Ι.Α.Σ όπως τις προάλλες) είναι είδη μη δηλητηριώδη όπως Λαφιάτης, Εφιός, Σαίτα, Δεντρογαλιά, Σπιτόφιδο κλτπ. Αυτά τα φίδια ζουν μέσα ή στα περίχωρα πόλεων και   μπορεί να τα συναντήσει κανείς στο εσωτερικό μιας αποθήκης, ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου.

«Προς Θεού, δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο αλλά αυτό είναι μια ρεαλιστική σκηνή για τα φίδια μέσα στις πόλεις. Στα περισσότερα περιστατικά που έχουν συμβεί τα τελευταία 2-3 χρόνια τα περισσότερα φίδια βρέθηκαν στο εσωτερικό αυτοκινήτων καθώς  τα θεωρούν ως κρυψώνα και γι αυτό καταφεύγουν σε αυτά. Όσο  αφορά στα σπίτια, επιχειρήσεις & αποθήκες , τα φίδια τα βλέπουν ως ένα οπορτουνιστικό μέρος για να ψάξουν για την αγαπημένη τους τροφή, τα ποντίκια», λέει.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώνει πως επρόκειτο για  φίδι το οποίο φέρει και δηλητήριο αλλά δεν θεωρείται θανάσιμο εφόσον η ιατρική έχει προχωρήσει και χορηγείται σε έναν δαγκωμένο από οχιά άνθρωπο η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

«Αυτό πρέπει να μας κάνει απλά να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί που περπατούμε και που βάζουμε τα χέρια μας όταν κάνουμε δουλειές  και να συνηθίσουμε την ιδέα ότι πρέπει να μοιραζόμαστε την ζωή μας μέσα στην πόλη με αυτά τα ερπετά. Είναι πολύ παρεξηγημένα ζώα, γνωρίζω ότι πολύς κόσμος τα φοβάται και ούτε θα ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί τους αλλά είναι πολύ ωφέλιμα, σκεφτείτε απλά πως καθαρίζουν την πόλη από τα τρωκτικά που είναι πηγή μόλυνσης και μετάδοσης ασθενειών», προσθέτει ο Νίκος. Παραπέμπει μάλιστα στο site http://www.herpetofauna.gr/ που έχει αρθρογραφία για τα φίδια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις