Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη: Εγκαίνια αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη: Εγκαίνια α...

Η δημιουργία ενός πολιτισμικού χώρου προβολής για την περιοχή της Δίβρης, αποτέλεσε όραμα της οικογένειας του Επαμεινώνδα Πετραλιά

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Αρχοντικό Πετραλιά» στη Δίβρη, θα ανοίξει και επίσημα τις πύλες του στο κοινό, με την τέλεση των εγκαινίων το  Σάββατο 22 Απριλίου, στις 12:30 το  μεσημέρι.

Το «Αρχοντικό Πετραλιά» βρίσκεται στη συνοικία Περδικαράδες της Δίβρης (Δ.Ε Λαμπείας) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η δημιουργία ενός πολιτισμικού χώρου προβολής για την περιοχή της Δίβρης, αποτέλεσε όραμα της οικογένειας του Επαμεινώνδα Πετραλιά.

Οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά παρουσία των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, δώρισαν στην τοπική κοινωνία την ιστορική οικία τους, η οποία, μαζί με τα πολύτιμα κειμήλια και τα ιστορικά έγγραφα της οικογενείας, διαμορφώθηκε σε έναν χώρο πολιτισμού, όπου αναδεικνύεται η πολύπτυχη ιστορία της περιοχής, το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το αθλητικό-ολυμπιακό ιδεώδες.

Το «Αρχοντικό Πετραλιά» διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κεντρικής Πελοποννήσου, διέθετε ζωγραφική διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια, ενώ χαρακτηριστικό της οικείας ήταν το ανάγλυφο εικονοστάσιο, αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με νεοκλασικά στοιχεία, που το καθιστά μοναδικό.

Στο δεύτερο επίπεδο του «Αρχοντικού Πετραλιά» φιλοξενείται μόνιμη έκθεση, με εκθέματα αφιερωμένα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δίβρης και την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Επιπλέον, μια διαδραστική μακέτα αναδεικνύει τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ σε μια οθόνη παρουσιάζονται τα ζώα και τα φυτά, αλλά και πλούσιο επεξηγηματικό υλικό για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Η έκθεση του τρίτου επιπέδου (σε τρεις διαφορετικές αίθουσες) προβάλει εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, με την Ηρακλή και τον Ερυμάνθιο Κάπρο, τους Κένταυρους, τον Πάνα και τις Νύμφες, τις Δρυάδες από τη Φολόη και τον Αλφειό.

Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να ενημερωθούν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, για την ιστορία της οικογενείας Πετραλιά με τη συνεχή εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων δια μέσω δύο αιώνων, για το έντονο πατριωτικό και φιλανθρωπικό έργο, τις ευεργεσίες και την ανθρωπιστική δράση, καθώς για τις άλλες, σημαίνουσες προσωπικότητες της Δίβρης, που διακρίθηκαν από τη Επανάσταση του 1821 ως τη σύγχρονη εποχή.

Τέλος, η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στο Ολυμπιακό κίνημα και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του αθλητή και πρωταθλητή Επαμεινώνδα Πετραλιά, του «ευπατρίδη» και κορυφαίου παράγοντα του ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού.

Ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ιδρυτής και Πρόεδρος πολλών Ομοσπονδιών και αθλητικών Σωματείων, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και Γενικός Γραμματέας των Μεσογειακών Αγώνων.

Το  πέτρινο παραδοσιακό  κτίσμα  του «Αρχοντικού Πετραλιά» αξίζει να αναφέρουμε ότι  ανακαινίστηκε με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-14, από τις εταιρίες ΟΙΚΟΜ και ΤΕΤΡΑΓΚΟΝ που μελέτησαν και υλοποίησαν τη μόνιμη έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης στο «Αρχοντικό Πετραλιά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Αίγιο για την Παναγία Τρυπητή σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Στη Δίβρη αύριο


Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις