Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η αστυνομικός Φ. Κωνσταντοπούλου μιλά για το μάθημα ζωής που πήρε από 12 προσφυγόπουλα- Το βιβλίο της ταξιδεύει στην Πάτρα

Η αστυνομικός Φ. Κωνσταντοπούλου μιλά γι...

«Μέσα από τα μάτια τους»

Ένα βιβλίο «γροθιά στο στομάχι» που παρουσιάζει τις ιστορίες 12 προσφυγόπουλων μέσα από τα ίδια τους τα μάτια, υπογράφει η βραβευμένη από την Ύπατη Αρμοστεία συγγραφέας και αστυνομικός Φωτεινή Κωνσταντοπούλου. Το βιβλίο το οποίο η ίδια η κυρία Κωνσταντοπούλου, αποκαλεί «οδηγό επιβίωσης» για όλους, κυκλοφορεί σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS και αναμένεται να παρουσιαστεί και την Πάτρα εντός του Μαΐου.

Ο τίτλος του είναι ««Μέσα από τα μάτια τους»-12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο» και αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου προέδρου της ΜΚΟ Τζανέτου Αντύπα. «Ήθελε να μου δώσει ένα μάθημα ζωής. Όπως γράφω, η ελπίδα, είναι αεικίνητη, έχει δυναμική, κρύβεται μέσα μας, είναι η ελπίδα, που αγωνιζόμαστε για να κατακτήσουμε. Δεν έρχεται τίποτε ουρανοκατέβατο, και αυτά τα παιδιά το έκαναν πράξη, το κατάφεραν, το κατέκτησαν. Θέλω να πω ότι όλα είναι στο χέρι μας…

Δεν ξέρω εάν η ανάγκη κάνει τον άνθρωπο να αγωνιστεί σε αυτό τον βαθμό, η θέληση για επιβίωση, η επιθυμία να γλιτώσεις από έναν βέβαιο θάνατο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί αυτό να δυναμιτίσει τον αγώνα ενός ανθρώπου. Πάντως αυτά τα παιδιά το κατάφεραν», τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται το βιβλίο, εμπνεύστηκε από τις ιστορίες των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας της PRAKSIS και πρότεινε τη συνεργασία αυτή στη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

«Σε αυτό το βιβλίο το σημαντικό για μένα, που γνωρίζω την αρχή του μέχρι και το τέλος του είναι ότι «δεν με ενδιέφερε» να κάνω ερωτήσεις, που θα τα πίεζαν και θα έβγαζαν κάτι, που ίσως ο κόσμος θα ήθελε να μάθει, ήθελα να πουν αυτά, που ήθελαν τα παιδιά να πουν και να βγάλουν από μέσα τους.

Οι στιγμές ήταν πολλές φορές συγκινητικές κι εγώ βούρκωνα μαζί τους, πολλές φορές δεν μπορούσα να τα κοιτάξω στα μάτια, γιατι αναλογιζόμουν τα δύσκολα της δικής μου ζωής , που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά τους δύσκολα» ανέφερε η ίδια.

Συναντήθηκε με τα παιδιά στις δομές φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων της PRAKSIS, όπου εκεί στην ουσία συζήτησαν για το ταξίδι τους, για το τι πέρασαν στον πόλεμο, κάποια παιδιά γεννήθηκαν κατά την διάρκειά του, και όλα αυτά τα κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο, χωρίς να πειράξει τίποτα και μόνο τα έβαλε σε μια σειρά λογοτεχνική και χρονολογική. Στο βιβλίο «Μέσα από τα Μάτια τους» τα παιδιά αφηγούνται, σε α’ πρόσωπο, τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες τους και απευθύνουν ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας σε όλο τον κόσμο: Όχι άλλο πόλεμο!

«Δεν είχαν άλλη επιλογή. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά έφυγαν με το βάρος της συνθήκης του να προστατέψουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, που έμεναν πίσω και εκτός από το ταξίδι τους έχει ωριμάσει κι αυτό, πάρα πολύ… Οι φωτογραφίες, που συνοδεύουν το βλέμμα τους είναι ταλαιπωρημένο, είναι καταγεγραμμένο στο βλέμμα τους όλο αυτό, το φρικτό, που έχουν περάσει» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μέσα από τις αφηγήσεις τους τα παιδιά αυτά ονειρεύονται το δικό τους μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον και εξομολογούνται ότι αυτό θα το πετύχουν μέσω της παιδείας.  «Θύμωνα την στιγμή, που άκουγα τις μαρτυρίες τους. Μα είναι δυνατόν να μην συμβαίνουν πιο συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες; Εάν είδατε όλα αυτά τα παιδιά για ένα πράγμα κάνουν λόγο, για την παιδεία. Έχουμε μεγάλη ανάγκη , εκτός από τις βασικές μας ανάγκες , οι οποίες καλύπτονται πια, το θέμα της παιδείας  και των σπουδών. Είναι το όνειρό τους» επεσήμανε η συγγραφέας μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, ξεκίνησε να αποτυπώνει εικόνες και συναισθήματα που αποκόμισε από τα ταξίδια της, στο πρώτο της διήγημα «Στιγμές» που ταξίδεψαν στις Πρέσπες. Το δεύτερο βιβλίο της, «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.  Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις