Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα για ακόμα μια φορά - Από το 2010 πέφτει συνεχώς έξω...

Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για...
Νασόπουλος Θάνος
[email protected] , Facebook Page

Δείτε τις προβλέψεις που είχε κάνει από το 2010 μέχρι σήμερα

Με αφορμή την αναθεώρηση του ΔΝΤ επί τα βελτίω ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2016,  το 2017 και το 2018 το thebest.gr καταγράφει την παταγώδη αποτυχία του Ταμείου τα τελευταία 7 χρόνια ως προς τις προβλέψεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αποδέχεται σήμερα την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016.

Οι νέες προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% αντί  0,7% που προέβλεπε πριν, ενώ για το 2018 το ύψος του πλεονάσματος θα είναι 2,0 %  αντί για 1,6% που ισχυριζόταν αρχικά.

Η διαφωνία που διατύπωνε το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος το 2017 ήταν και αυτή που έβαλε αρκετά εμπόδια στην διαπραγμάτευση με την απαίτηση νέων μέτρων,επιβεβαιώνοντας εν τέλει μετά την αναθεώρηση του, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

Ενώ όμως το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια εκτιμάει συνεχώς ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι μικρότερα από αυτά που ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και πολλές φορές και οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, από το 2010 μέχρι και το 2014 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας συνήθιζε να πέφτει αρκετά έξω στις προβλέψεις του παρουσιάζοντας μια εικόνα για την ελληνική οικονομία καλύτερη από την πραγματική.

Για την ακρίβεια, ενώ το 2010 είχε προβλέψει έλλειμμα 4,0% η ελληνική οικονομία κατέγραψε έλλειμμα 5,0%. Το 2011 ενώ είχε προβλέψει έλλειμμα 2,6% η οικονομία μας κατέγραψε έλλειμμα 7,1% . Το 2012 και το 2013 προέβλεψε πλεόνασμα 1,1% και 2,1% αντίστοιχα και αντ'αυτού είχαμε έλλειμμα 6,6% και 3,3% αντίστοιχα.

Παρότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζεται από το σύνολο των δανειστών ως απαραίτητη όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για τεχνικούς και επιστημονικούς λόγους, η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ και οι οικονομικές του προβλέψεις είναι συντριπτικά άστοχες.

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται φυσικά με τις άστοχες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι οι καθυστερήσεις που προκαλούν στο κλείσιμο των αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος, καθυστερήσεις που πραγματικά γονατίζουν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις