Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα έθιμο αιώνων αναβίωσε και φέτος στο Ανω Καστρίτσι της Πάτρας

Ένα έθιμο αιώνων αναβίωσε και φέτος στο ...

Πλήθος κόσμου στη «Λέηση»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας, αναβίωσε το έθιμο της «Λέησης». Όλοι οι κάτοικοι του χωρίου και πλήθος επισκεπτών κάτοικοι συμμετείχαν στη θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις εικόνες των αγίων σε κύκλο σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό στα οποία έχουν κτίσει εκκλησίες.

Το έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα έρχεται από τα βάθη των αιώνων και δεν σταμάτησε ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε επί Γερμανικής Κατοχής

Σε αυτό αποδίδουν οι κάτοικοι, το γεγονός ότι παρότι το χωριό τους ήταν το επίκεντρο του εμφυλίου στην περιοχή, δεν είχαν θύματα.

Το πρωί έγινε η «Λέηση» (από το Κύριε Ελέησον), από την κεντρική εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στις 6.30 π.μ..

Προηγήθηκε η πομπή της εικόνα της Ανάστασης και ακολούθησαν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούσαν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι έλεγαν το «Κύριε Ελέησον». Η πομπή ακολούθησε περιμετρική διαδρομή και σε κάθε ξωκλήσι, οι ιερείς «έβγαλαν» ύψωμα

σε 14 συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα (ανοίγουν τρύπα στο δένδρο, βάζουν μέσα αντίδωρο, κλείνουν την τρύπα με πέτρα και μετά από μικρό χρονικό διάστημα το ίδιο το δένδρο καλύπτει την τρύπα) και κατέληξαν στο ξωκλήσι της του Αη - Γιώργη, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν στην πομπή, μετά από πεζοπορία περίπου πέντε ωρών, κατέληξαν, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος ο παπάς του χωριού, έσυρε πρώτος το χορό με όλους τους φουστανελάδες και ακολούθησε γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.

Οι φωτογραφίες είναι του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κωνσταντίνου Μπουρδούλη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις