Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 5-7 ΜΑΙΟΥ Η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ"

ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 5-7 ΜΑΙΟΥ Η ΔΙΑΚ...

Παίζει και ο Βασίλης Παλαιολόγος που κατάγεται από την Ηλεία

Χαράς ευαγγέλια για τους Πατρινούς θεατρόφιλους καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, θα έρθει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Πάνθεον στη Γούναρη και Κανακάρη, για ένα τριήμερο, στις 5, 6 και 7 Μάη 2017 η επιτυχημένη παράσταση «Οι 12 Ένορκοι» του Reginald Rose που έχει μπει στον 3ο χρόνο παρουσίασης της.

Αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους.

Κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά… μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια!

Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι «κόστος» για τον καθένα από τους 12;

Η A Priori παρουσιάζει για 3η χρονιά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της έβδομης τέχνης και μεταφέρει το φιλμ “12 Angry Men” σε μια «θεατρική» αίθουσα ενόρκων.

Η παράσταση που έχει αποσπάσει δύο βραβεία κοινού All4fun (καλύτερης παράστασης και πρώτου ανδρικού) και το 34ο κορφιάτικο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, συμπληρώνοντας τον τρίτο της χρόνο sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, και αφού ανεβαίνει για 2η φορά στην Θεσσαλονίκη, από τις 19 έως τις 30 Απριλίου, κατόπιν θα έρθει στην Πάτρα για να μετατρέψει το θέατρο Πάνθεον σε δικαστικό μέγαρο, θέτοντας το κοινό της Αχαικής πρωτεύουσας στη δύσκολη θέση του 13ου ενόρκου!

Υπόθεση

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις -δυστυχώς διαχρονικές- προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας. Οι 12 άντρες κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση.

Οι 12 ένορκοι είναι:

Χριστόδουλος Στυλιανού, Παντελής Παπαδόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος.

Συμμετέχει: Διονύσης Καραθανάσης

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Να προσθέσουμε πως ο ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος που είχε έρθει στο Πάνθεον της Πάτρας και με την παράσταση «Το Γάλα» με την Άννα Βαγενά, κατάγεται από την γειτονική Ηλεία.

Σε σημείωμα της η σκηνοθέτιδα της παράστασης αναφέρει τα εξής:

Η ιδέα να παρουσιάσω το έργο «ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ» ήρθε πριν τρία χρόνια περίπου όταν είδα την ταινία “12 angry men” του Sidney Lumet. Στο site www.tocinemadaki.gr (που ασχολείται με τον κινηματογράφο) είχε γραφτεί μία κριτική για το “the Μan from Earth” (την προηγούμενη μου σκηνοθετική δουλειά) όπου εκφραζόταν στο τέλος η επιθυμία να δει και το “12 angry men” το φως ελληνικής σκηνής.

Είχα ξανακούσει για την ταινία από έναν φίλο μου, που μου είχε προτείνει να την σκηνοθετήσω, οπότε όταν διάβασα κι αυτό, πείστηκα ότι πρέπει να τη δω. Χαίρομαι για τις παροτρύνσεις αυτές, γιατί η ταινία με άγγιξε και θέλησα κι εγώ να τη δω επί σκηνής. Θέλησα να δω 12 ηθοποιούς, σε απόσταση αναπνοής από τον θεατή, να κορυφώνουν και να ηρεμούν σ’ ένα καρδιογράφημα 120 παλμών και άνω.

*Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη / Γιάννης Πρίφτης

Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη

Επικοινωνία: Ρίτα Σίσιου

Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture