Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Η φυσική και...υπερφυσική προστασία από τις καμάρες του κέντρου! Που βρίσκονται και για πιο λόγο κατασκευάστηκαν;

Πάτρα: Η φυσική και...υπερφυσική προστασ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Στην Πάτρα βρέχει συχνά και πολύ. Γι' αυτό και η ψυχή μας είναι υγρή. Οι κάμαρες, όμως δεν μας προστατεύουν μόνο από την βροχή. Είχα το αίσθημα, όταν ήμουν παιδί, ότι μ' επροστάτευαν και από άλλους κινδύνους, από κάποιον άδηλο και απροσδιόριστο κίνδυνο. Έτσι γέννησαν μέσα μου την έννοια του αφηρημένου και λογικά άπιαστου κινδύνου, αλλά και το αίσθημα ότι κάποια σκέπη υπάρχει παντού, μια σκέπη που είναι η παλάμη του Θεού. K' οι κολώνες είναι, ίσως τα δάχτυλά του.

Σε μια πόλη που ολόκληροι οι δρόμοι έχουν πεζοδρόμια με καμάρες, γεννιέται μέσα σου - αν από παιδί συνήθισες στη θέα τους - μια κάπως ιδιαίτερη αντίληψη της ζωής. Η πρόσοψη (όχι μόνο των σπιτιών, αλλά και του κόσμου γενικά) διαμορφώνεται με την σκέψη σου σαν κάτι που δεν είναι πέρα για πέρα εξωτερικό, σκέτη επιφάνεια. Με τις καμάρες παίρνει η πρόσοψη και κάποιο βάθος, κάτι το εσωτερικό. Kι' ο κόσμος ολόκληρος παίρνει στα μάτια του παιδιού ένα ιδιαίτερο νόημα· πριν συλλάβει το παιδί τον κόσμο με τη σκέψη, τον πιάνει με τα μάτια του.

Συνειδητά δεν σου γίνονται, βέβαια όλ' αυτά παρά μόνον αργότερα ή και ποτέ. Ωστόσο, στην ψυχή μας μπαίνουν ως ηθικά και πνευματικά γεγονότα και χαράζουν μέσα στα πιο διαφορετικά άτομα τις κοινές εκείνες γραμμές που κάνουν τους Πατρινούς νάναι Πατρινοί.

*Παναγιώτης Κανελλόπουλος "Γεννήθηκα το 1402", Αθήνα, 1957 (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)

Οι καμάρες σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας είναι ιδιαίτερης καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας. Δυστυχώς εδώ και χρόνια σε πολλές περιπτώσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους με τις αφίσσες και τα συνθήματα να μην έχουν αφήσει σπιθαμή ανέπαφη.

Καμάρες στο κέντρο της Πάτρας διαθέτουν τα εξής σημεία - δρόμοι: Πλατεία Γεωργίου, Κορίνθου, Κανακάρη, Ερμού, Γερμανού, Μπουκαούρη, Κολοκοτρώνη και Αγίου Νικολάου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight