Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Bάφουμε αυγά με φυσικό τρόπο - Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα πασχαλινά αυγά

Bάφουμε αυγά με φυσικό τρόπο - Κόκκινα, ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Πολλοί μπορεί να θυμόμαστε τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας να χρησιμοποιούν διάφορα φυτά και βότανα για να βάφουν τα αυγά την Μ. Πέμπτη ή και το Μ. Σάββατο. Και αυτός ήταν ο τρόπος μέχρι να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο οι έτοιμες βαφές.
Θεωρητικά είναι αβλαβείς για τον οργανισμό μας, αλλά παρόλα αυτά περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες που όπως πάντα η επίδρασή τους δεν είναι σίγουρα 100% ακίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ε 122, Ε 102, Ε110- είναι συνθετικές χρωστικές ουσίες οι οποίες περιέχονται στις βαφές και για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προειδοποιεί για πιθανές επιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας.
Τα ραγισμένα αυγά δεν τα τρώμε, τα χρησιμοποιούμε για διακοσμητικά. Το εσωτερικό των αυγών που έχει βαφεί το καθαρίζουμε πολύ καλά.
Ας βάψουμε οικολογικά λοιπόν χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από την φύση μαζί και με τα παιδιά μας, αφού ακόμα και αν λερωθούν στο δέρμα τους με τις φυσικές χρωστικές δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

 


Κόκκινα αυγά, με παντζάρια. Είναι η γνωστότερη φυσική χρωστική για το κόκκινο χρώμα

Για 10 Αυγά: 5 φλιτζάνια ζωμό από 8-10 βραστά παντζάρια. Ξεπλύνετε τα καλά και βράστε τα όλα μαζί και με τα φύλλα.

Κίτρινα αυγά με κουρκουμά, μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα

Για 10 αυγά: 5 κουταλιές σούπας κουρκουμάς. Θα τον βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα μαγαζιά μπαχαρικών.

Κεραμιδί αυγά: Τα φύλλα από 5-6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια δίνουν ένα ωραίο χρώμα τερακότας.

Πράσινα αυγά: Τα φύλλα της αμυγδαλιάς , έχουν πράσινες χρωστικές. Μια χούφτα φύλλα αρκούν για 10 αυγά.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πρώτα βράζουμε τα φυτικά υλικά μαζί με 1lt νερό, και αφού σουρώσουμε το νερό, που είναι πλέον χρωματισμένο, προσθέτουμε 2 κ.σ. ξίδι, το οποίο πρέπει να είναι δυνατό από κρασί καλής ποιότητας. Όσο περισσότερη ώρα βράζουμε τα φυτικά υλικά μας τόσο πιο έντονο και βαθύ θα γίνει το χρώμα στα αυγά μας.

Υπάρχουν δύο τρόποι να βάψουμε τα αυγά, να τα βράσουμε μαζί με την βαφή ή να τα βράσουμε χωριστά.

ΖΕΣΤΟ ΒΑΨΙΜΟ:
Βάζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο υγρό, όσο να τα καλύπτει αρκετά. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15- 20 λεπτά.

ΚΡΥΟ ΒΑΨΙΜΟ: Βράζουμε τα αυγά χωριστά 15 -20 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό, το οποίο επίσης βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και τα αφήνουμε μέσα τουλάχιστον για 35 -40 λεπτά.

Με το ζεστό βάψιμο παίρνουμε αυγά αρχικά ανοιχτόχρωμα, που όσο περνάει ή ώρα σκουραίνουν. Με το κρύο τα χρώματα γίνονται πιο απαλά.

Τα γυαλίζουμε αφού στεγνώσουν πολύ καλά. Βάζουμε σε ένα μπολάκι ελαιόλαδό, βουτάμε χαρτί κουζίνας ή ένα παλιό πανάκι και τα αλείφουμε.

Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το λάδι και τα τοποθετούμε στις πιατέλες.

Και του Χρόνου ! !

Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα ! !

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life