Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Β. Ακαρέπη στο thebest.gr. "Η ιστορία είναι των ηρώων, με επισκέπτονται και μου τη διηγούνται"

Β. Ακαρέπη στο thebest.gr. "Η ιστορ...

Σήμερα στην Πάτρα η παρουσίαση του βιβλίου της "Το αίνιγμα της κερασόπιτας"

Τι σχέση έχει μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και μια κερασόπιτα, με ένα "σκοτεινό" μυστικό; Τι λένε οι συνταγές που αποτελούν γρίφους σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού;Η Βάσια Ακαρέπη η συγγραφέας του βιβλίου, υπό τον τίτλο "Το αίνιγμα της κερασόπιτας", τα "μπερδεύει" όλα γλυκά και στη συνέχεια ρίχνει φως στο σκοτάδι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Διόπτρα" και παρουσιάζεται σήμερα στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο "Discover your way".H συγγραφέας λίγο πριν μιλά στο thebest.gr

Tης Ελευθερίας Μακρυγένη

 

Ποιό είναι το αίνιγμα της κερασόπιτας;

"Είναι αυτό που θέτει η θεία Μάρθα στην Έλλη. Να παρασκευάσει μια κερασόπιτα δίχως να γνωρίζει τη συνταγή. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται..."

To αίνιγμα έχει να κάνει με ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, αυτό της κακοποίησης ανηλίκων.Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με αυτό;

 

"Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Συμβαίνει γύρω μας, δυστυχώς. Και είναι κάτι που με πονάει και με εξοργίζει ως άνθρωπο".

Ποιος είναι ο δρόμος που ακολουθείτε εσείς στη συγγραφή; Πρώτα η ιδέα , μετά οι ήρωες; Πόσο σας «παιδεύει» ή πόσο «παιδεύετε» τη γλώσσα;


"Η ιστορία έρχεται μαζί με τους ήρωες μέσα στο μυαλό μου. Είναι δική τους η ιστορία , «με επισκέπτονται» και μου τη διηγούνται. Κι ύστερα την γράφω. Δεν θα έλεγα ότι με παιδεύει η γλώσσα, μάλλον εγώ την παιδεύω προσπαθώντας να αποδώσω τα νοήματα όσο με όσο πιο πρωτότυπο τρόπο γίνεται, όμως δεν το κάνω εσκεμμένα. Είναι απλώς μια αναμέτρηση με τις λέξεις".

 

Γιατί γράφετε;

"Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Το γράψιμο ήρθε στη ζωή μου ως μια αυτόματη αντίδραση σε ό,τι με βασανίζει. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να εκφράζομαι μέσω της γραφής. Ό,τι δεν μπορούσα να εκφράσω με την ομιλία, το αποτύπωνα στο χαρτί. Για μένα το έκανα. Από ανάγκη. Αργότερα, ήρθαν οι ιστορίες...".


Τι σας αρέσει να διαβάζετε;

"Γενικώς διαβάζω όλα τα είδη της λογοτεχνίας. Περισσότερο όμως μου αρέσει η ποίηση και τα μυθιστορήματα που θέτουν κοινωνικούς και υπαρξιακούς προβληματισμούς".


Ποιος συγγραφέας θα θέλατε να είστε και ποιο βιβλίο να έχετε γράψει;

"Θα ήθελα να είχα γράψει το «1984» του Όργουελ και το «Μεταμόρφωση» του Κάφκα. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να είμαι κανένας από τους δύο. Θα προτιμούσα να ήμουν η Βιρτζίνια Γουλφ".

 

info

Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος ειδικής αγωγής Άννα Γαλιανίδη και η συγγραφέας. Ερωτήσεις στη συγγραφέα θα απευθύνει η blogger Κατερίνα Σαμψώνα.

 

Discover your way

Πατρέως 30

2610 624916

 

 

 

Δυο λόγια για το βιβλίο

 

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες 
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…


Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια; 
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων.

Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως. 
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;

 

Για τη συγγραφέα

 

Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι απόφοιτος του τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία.

Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της Μια νύχτα που κράτησε χρόνια, Πάνθηρας Μαυρόγατος και Πάνθηρας Μαυρόγατος 2 από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το μυθιστόρημα Το αίνιγμα της κερασόπιτας είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: www.vasiaakarepi.gr [email protected]

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture