Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Π. Μαρκεζίνης μιλάει στο thebest.gr ενόψει του Συνεδρίου της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ- Το ερωτηματολόγιο, οι παρελάσεις, η προσευχή στα σχολεία και ο Φίλης

Ο Π. Μαρκεζίνης μιλάει στο thebest.gr εν...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι αποκάλυψε λίγο πριν το Συνέδριο

Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, λογιστής και από τους πιο ενεργά ασχολούμενους με την πολιτική Πατρινούς της ηλικίας του, ο Παναγιώτης Μαρκεζίνης, μίλησε στο thebest.gr εν όψει του πρώτου Συνεδρίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Το ραντεβού δόθηκε στο Κελλάρι στην Μαιζώνος  με τον Παναγιώτη Μαρκεζίνη να είναι απόλυτα συνεπής και έτοιμος να απαντήσει σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Οι στόχοι του Συνεδρίου, το ερωτηματολόγιο που προκάλεσε αντιδράσεις, οι μαθητικές παρελάσεις, για τις οποίες πιστευει ότι πρεπει να καταργηθούν, η προσευχή στα σχολεία που θεωρεί ότι είναι τριτοκοσμική, αλλά και η νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης είναι κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς προέκυψε αυτό; Πότε και πώς ξεκίνησε να σε ενδιαφέρει η πολιτική;

Από νεαρή ηλικία. Ο πατέρας μου είναι δεκαετίες στον χώρο της Αριστεράς, οπότε οι κουβέντες στο σπίτι ήταν το πρώτο ερέθισμα. Τα ερεθίσματα ωστόσο ήρθαν και μέσα από το Πανεπιστήμιο, τις παρέες κλπ. Το 2015 ήρθε η πρώτη συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχα, έβαλα υποψηφιότητα και οι σύντροφοι μου με εμπιστεύτηκαν και με ανέδειξαν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σας Συνέδριο… Ποιος είναι ο στόχος σας;

Όλες οι οργανώσεις, αλλά κυρίως οι Αριστερές, στα Συνέδριά τους λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις και ορίζουν τον σχεδιασμό τους για το διάστημα που ακολουθεί.  Αυτό θα θέλαμε να πετύχουμε κι εμείς. Να θέσουμε έναν προγραμματισμό μέσα από τη δημοκρατική διαβούλευση του Συνεδρίου που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα και τους προβληματισμούς της νεολαίας.

Γι' αυτό την καλέσαμε να συμμετάσχει και στους Προσυνεδριακούς μας διαλόγους, να μας μεταφέρει τις απόψεις της έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις συζητήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε.

Είναι το Συνέδριο μια ευκαιρία να «ακουστείτε» περισσότερο;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν περιμένουμε το Συνέδριο για να μάθει ο κόσμος τις δράσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία μαζί με την καμπάνια μας να γίνουν γνωστές οι θέσεις μας.

«Καταφέρατε» να συζητηθείτε πριν λίγες μέρες μέσα από ένα πολυσυζητημένο ερωτηματολόγιο…

Το ερωτηματολόγιο και ο τρόπος με τον οποίο το «σήκωσαν» κάποια μέσα αλλά και κάποιες αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις είχε συγκεκριμένο σκοπό. Προφανώς το ερωτηματολόγιο μας δεν είχε κάτι μεμπτό. Αναφερόταν σε κοινωνικά προβλήματα και είχε κάποιες ερωτήσεις οι οποίες έπρεπε να τεθούν. Αρχικά δεν απευθυνόταν μόνο στα μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε όλο τον κόσμο. Ήταν δομημένο και φτιαγμένο επιστημονικά. Βασίστηκε πάνω σε επιστημονικές έρευνες.

Θεωρήσαμε σωστό να το θέσουμε προς δημόσιο διάλογο. Για να είμαι ειλικρινής με χαροποιεί που «σηκώθηκε» κατ΄ αυτό τον τρόπο γιατί δείχνει ότι τα πολιτικά επιχειρήματα των αντιπάλων μας  έχουν στερέψει και «πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα» προσπαθούν να μας κατηγορήσουν για πράγματα που δεν ευσταθούν.

Ο τρόπος που «σηκώθηκε» από τα μέσα και παρουσιάστηκε από αντίπαλες παρατάξεις… Τι εννοείς;

Υπήρχαν κι άλλες ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο. Επέλεξαν κάποιες για να ασχοληθούν …

Ναι...καταλήψεις σε δημόσιους χώρους, ληστείες σε super markets, κλπ κλπ…Θεωρείς ότι ήταν «φυσιολογικές ερωτήσεις;

Από την στιγμή που υπάρχουν ως φαινόμενα στη κοινωνία μας, έπρεπε να ερωτηθούν. Δεν πρόκειται για θέσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από το ερωτηματολόγιο προβάλαμε κάποια κοινωνικά φαινόμενα και περιμέναμε να απαντήσει  όλος ο κόσμος, όχι μόνο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταλαβαίνω γιατί θεώρησαν ότι αυτά αντανακλούν τις θέσεις μαςς.

Υπάρχει από την νεολαία η τάση να απαξιώνει την πολιτική;

Ναι. Σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι γινόταν παλιότερα. Από διηγήσεις γνωρίζω τη συμμετοχή που υπήρχε στα κοινά μετά τη χούντα, κυρίως στα Πανεπιστήμια. Σήμερα βλέπουμε μια απαξίωση από την νεολαία. Αυτό, μπορώ να το εξηγήσω. Όταν δεν βλέπεις λύσεις, κάτι καλύτερο για το μέλλον οδηγείσαι  στο να βάλεις στην άκρη τέτοιου είδους σκέψεις. Στο να μην ασχολείσαι με τα πολιτικά σε οδηγούν κι άλλα, όπως για παράδειγμα ο αγώνας για την επιβίωση.

Ακόμα και στα Πανεπιστήμια, η συμμετοχή των φοιτητών είτε στις εκλογικές διαδικασίες είτε στις Συνελεύσεις, είναι απειροελάχιστη. Βέβαια στα Πανεπιστήμια παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο. Η συνδικαλιστική σαπίλα άλλων παρατάξεων, κυρίως της ΔΑΠ, που εσκεμμένα απαξιώνουν τις συνελεύσεις για να μπορούν να κάνουν... τις δικές τους δουλειές έχοντας ένα κοιμισμένο φοιτητικό κίνημα.

Πώς μπορείτε να πλησιάσετε τους νέους;

Το πρώτο που μπορεί να γίνει είναι να μας γνωρίσουν μέσα από τις δράσεις μας και να μάθουν ποιες είναι οι θέσεις μας..

Υπάρχει μια σειρά από θέσεις πάνω σε προβλήματα που μπορεί να απασχολούν έναν νέο άνθρωπο το 2017. Τον καλούμε πάντα να αγωνιστεί και να συμπορευτεί με εμάς για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Πώς μπορείτε λοιπόν να κάνετε τον κόσμο καλύτερο;

Έχουμε σαν βασική αρχή ότι τα πράγματα αλλάζουν μέσα από συλλογικούς αγώνες. Θεωρούμε ότι μέσα από την ιδιώτευση δεν μπορεί να προσφέρει κανείς κάτι ουσιαστικό. Για τα εργασιακά, για παράδειγμα, έχουμε μια σειρά από θέσεις που απαντούν σε αυτό. Μια από αυτές είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

 

 

 

Και αφού φτάσαμε στις «θέσεις» σας… να μιλήσουμε για κάποιες που έχουν σχολιαστεί έντονα. Προσευχή στα σχολεία, μαθητικές παρελάσεις, χρήση κάνναβης…. Έχουν παρεξηγηθεί;

Θεωρώ πως και πάλι από τα μέσα δίνεται μια λάθος εικόνα. Είμαι σίγουρος ότι ο νέος στην Ελλάδα του 2017 δεν έχει ως πρώτο μέλημα την προσευχή στα σχολεία ή τις μαθητικές παρελάσεις. Υπάρχουν ως ζητήματα ωστόσο. Κάθε οργάνωση που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να δώσει απαντήσεις και σε αυτά.

Τι έχει παρεξηγηθεί τελικά σχετικά με αυτές τις θέσεις σας;

Οι μαθητικές παρελάσεις… Δεν θεωρούμε ότι μέσα από αυτές αποδίδεις φόρο τιμής σε ένα αγωνιστή. Ίσα ίσα πιστεύω ότι οι αγωνιστές αυτοί δεν θα ήθελαν μαθητές 14-15 ετών να βαδίζουν με στρατιωτικό βήμα και να χαιρετάνε κάποιους επισήμους που υποδεικνύουν οι δάσκαλοι τους.

Η xρήση κάνναβης … Ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Είναι γνωστό ότι μεγάλη μερίδα της νεολαίας έχει κάνει ή κάνει χρήση κάνναβης.. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ των σκληρών και μαλακών ναρκωτικών αλλά και την αποποινικοποίηση της κάνναβης αφού έχουμε δει ότι το μοντέλο που υπάρχει έχει αποτύχει.Δεν έχουμε δει κάποια μείωση ούτε στο λαθρεμπόριο ούτε στην χρήση. Φυσικά το κράτος δεν πρέπει να είναι απών. Δεν θέλουμε να είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι.

Η προσευχή στα σχολεία...Στα δικά μου μάτια μοιάζει τουλάχιστον τριτοκοσμικό. Θα μπορούσα να το δεχτώ από άλλους λαούς. Πρέπει να σεβόμαστε οποιαδήποτε θρησκεία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα παιδί που είναι άθεο ή δεν πιστεύει σε άλλη θρησκεία να πρέπει να ακούσει την προσευχή για μπει να κάνει το μάθημα του .

Για να μη σχολιάσω την ύπαρξη εικόνων μέσα στην τάξη. Η δική μου λογική δεν μπορεί να το καταλάβει. Σέβομαι τους ανθρώπους που ασπάζονται ένα θρήσκευμα  αλλά δε θεωρώ ότι αυτό τον σεβασμό τον δείχνω ακούγοντας την προσευχή ή έχοντας την εικόνα μέσα στην τάξη μου.

Όλα αυτά τα θέματα που ακούμε συνέχεια … είναι σημαντικά ή δευτερευούσης σημασία;

Κανένας νέος άνθρωπος δεν έχει σαν πρώτο μέλημα του αν θα κοπούν οι μαθητικές παρελάσεις ή η προσευχή γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να λύσει πρώτα από όλα το βιοποριστικό του πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που είναι φαινόμενα που υπάρχουν στην κοινωνία, απασχολούν την νεολαία οφείλουμε να έχουμε κάποιες απαντήσεις γι’ αυτά.

Μήπως χάνετε το στόχο σας μιλώντας σε μια συντηρητική κοινωνία πρώτα για αυτά τα θέματα;

Δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό ''συντηρητική κοινωνία''. Δεν θα ήθελα να υπάρχει ως όρος. Θεωρώ ότι μας ρωτάνε για αυτά προκειμένου να ενεργοποιήσουν κάποια συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και να μείνουν πίσω άλλα σημαντικά θέματα.

Η κυβέρνηση χωρίς να έχει λύσει αυτά τα  άλλα σημαντικά  θέματα… πήγε να το κάνει κι αυτό... να σταματήσει την προσευχή στα σχολεία κλπ...

Δεν θεωρώ  αρνητικό το ότι πήγε να κάνει. Όταν είσαι μια αριστερή κυβέρνηση οφείλεις να αφήσεις κάποιες παρακαταθήκες για το μέλλον.. Προφανώς ξέρουμε ότι πρώτα πρέπει να φροντίσουμε για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε τα υπόλοιπα στην μοίρα τους. Ήμουν σύμφωνος με τις αποφάσεις του κ. Φίλη και θεωρώ ότι τα θέματα αυτά δεν μπήκαν στον πάγο, Θα συζητηθούν.

Ποια είναι η σχέση της Κυβέρνησης  με την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ;

Όλοι ξέρουμε ότι η νεολαία του κόμματος έχει μια διακριτή διαφορά από την κυβέρνηση. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να λειτουργούμε ως μοχλός πίεσης για κάποια πράγματα και να έχουμε μια έντιμη κριτική στάση απέναντί της. Δεν πρόκειται ωστόσο να καταπιούμε έτσι απλά πράγματα που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Πώς μπορείτε να αλλάξετε πράγματα με τα οποία δεν είστε σύμφωνοι;

Μέσα από τον συλλογικό αγώνα μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα. Με έναν ακτιβισμό μέχρι την πίεση που μπορείς να ασκήσεις σε μελή της κυβέρνησης.

Θεωρώ ότι μια οργάνωση που σέβεται τον εαυτό της και την αυτοτέλεια της σε κάποια πάγια ζητήματα δεν πρέπει να υποχωρήσει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στη κυβέρνηση.  Δε νομίζω ότι είμαστε κυβερνητικοί καριερίστες ούτε έχουμε ως μέλημα μας να είμαστε πάντα στην εξουσία. Θέλουμε να γίνονται πράγματα επί της ουσίας. Αν κάποια στιγμή δούμε, που δεν το πιστεύουμε, οτι το κόμμα ή η κυβέρνηση έχουν μια συνολική πολιτική στάση με την οποία πλέον διαφωνούμε τότε δεν θα συμμετέχουμε. Θα χάσουν τη στήριξή μας.

Υπάρχουν κινήσεις της Κυβέρνησης που σας έχουν δυσαρεστήσει;

Πάντα οι νεολαίες μερικές φορές δυσαρεστούνταν από κινήσεις των κομμάτων τους. Και αυτή η Κυβέρνηση δίνει μια μάχη που οφείλουμε να κατανοήσουμε, παρόλα αυτά σίγουρα θα υπάρχουν κινήσεις που θα μας δυσαρεστούν..

Εμένα για παράδειγμα, θα μπορούσα να πω ότι με δυσαρέστησε η απομάκρυνση του κ. Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν ήταν σωστή κίνηση...παρόλα αυτά θεωρώ αξιόλογο τον κ. Γαβρόγλου και έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας να κρίνουμε τις δικές του κινήσεις.

Για το τέλος...

Στο άμεσο μέλλον θα μας απασχολήσουν έντονα τα εργασιακά θέματα. Υπάρχουν δράσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την προηγούμενη, την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα του Συνεδρίου θα έχουμε πολλή δουλειά. Δεν πιστεύουμε σε λύσεις με μαγικά ραβδιά παρά μόνο στον συλλογικό αγώνα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight