Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Χαλβαδομυστικά για αφράτους και λίγων θερμίδων χαλβάδες!

Χαλβαδομυστικά για αφράτους και λίγων θε...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Το όνομα χαλβάς, ανήκει σε μια ποικιλία από εντελώς διαφορετικά γλυκίσματα τα οποία συναντάμε σε όλες τις κουζίνες των Βαλκανίων, της Μεσογείου αλλά και αρκετές της Μέσης Ανατολής. Εξ’ άλλου η ονομασία του αραβική حلوى (ḥalwā) προέρχεται μάλλον από την αραβική γλώσσα.
Με αλεύρι, με σιμιγδάλι, σπορέλαιο, ελαιόλαδο η βούτυρο και με μοντέρνες πινελιές από εσπεριδοειδή, γάλα αμυγδάλου η ακόμα και με σουμάδα, συνταγή του Σ. Παρλιάρου, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και είναι από τα πιο απλά και νόστιμα γλυκά της νηστείας μας.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω δυο συνταγές, τις όποιες όταν φτιάχνω στο σπίτι δίνουμε χαρτάκι προτεραιότητας για το ποιός θα πρωτοπάρει, από ετών 5 έως 75 !!!!, αλλά θα σας πω και όλα τα χαλβαδομυστικά για αφράτους, ροδαλούς αλλά και light χαλβάδες.

Χαλβαδομυστικά! ! !

1.Παρασκευαζουμε τον χαλβά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς όσο χρειαστεί. Μπορεί να πάρει 20′-30′, χρειάζεται υπομονή.

2.Χρησιμοποιώντας λεπτό σιμιγδάλι έχουμε πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε χονδρό σιμιγδάλι θα έχουμε πιο κοκκώδες. Με αλεύρι δεν γίνεται αφράτος ο χαλβάς μας αλλά αντίθετα συμπαγής.

3.Για να διατηρήσουμε τον χαλβά μας φρέσκο και γλασερό, πάντα εκτός ψυγείου, τον διατηρούμε τυλιγμένο σε μεμβράνη.

4.Αντικαθιστώντας ποσότητα από το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο με χυμούς φρούτων ή εναλλακτικά υγρά μειώνουμε αισθητά τις θερμίδες και τον τρώμε χωρίς πολλές τύψεις ενώ και εμπλουτίζουμε την γεύση του.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΧΥΜΟ ΡΟΔΙ & CRANBERRIES

Χρόνος Προετοιμασίας 40’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)


● 300 γρ σιμιγδάλι χονδρό ή ψιλό

● 150 ml ηλιέλαιο

● 300 ml χυμό ρόδι

● 150 γρ ζάχαρη

● 1 σφηνάκι κονιάκ

● 50 γρ αποξηραμένα cranberries

● Λίγα φυλαράκια φρέσκου δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αρχικά μουλιάζουμε τα cranberries για 30’ περίπου στο κονιάκ.
Ζεσταίνουμε την εστία μας σε χαμηλή σκάλα 4-5.
Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα συνεχώς.
Θα χρειασθούμε 20’ -25’ για να ψηθεί ο χαλβάς μας και να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και απαλή γεύση.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετά τον χυμό ρόδι με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε με προσοχή το μείγμα του χυμού στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς στο 6-7 και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και έχουμε ένα αρκετά παχύρευστο μείγμα.
Αποσύρουμε από την εστία, στραγγίζουμε τα cranberries και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του χαλβά.
Γεμίζουμε ατομικά φορμάκια ή μία μεγάλη φόρμα με το μείγμα.
Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν εκτός ψυγείου.
Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα φορμάκια και αν θέλουμε στολίζουμε με φυλαράκια δυόσμου.

Tip
Ο χυμός από το ρόδι ανάλογα με την εταιρεία έχει διαφορά στην πυκνότητα, οπότε αν δούμε ότι το μείγμα μας έχει σφίξει αρκετά δεν χρειάζεται να ρίξουμε όλον τον χυμό.

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

● 200 γρ σιμιγδάλι χονδρό ή ψιλό

● 120 ml γάλα καρύδας

● 100 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο

● 120 γρ ζάχαρη

● 100 γρ καρύδα τριμμένη + 30 γρ. για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ζεσταίνουμε την εστία μας σε χαμηλή σκάλα 4-5.
Ρίχνουμε το λάδι και το σιμιγδάλι σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα συνεχώς.
Θα χρειασθούμε 20’ -25’ για να ψηθεί ο χαλβάς μας και να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και απαλή γεύση.
Ανακινούμε πολύ καλά το κουτί με το γάλα καρύδας για να ομογενοποιηθεί.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας με την ζάχαρη μέχρι να φτάσει σε βρασμό, αλλά όχι να κοχλάσει.
Ρίχνουμε με προσοχή το μείγμα καρύδας- ζάχαρης στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς στο 6-7 και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και έχουμε ένα αρκετά παχύρευστο μείγμα.
Αποσύρουμε από την εστία και γεμίζουμε μία φόρμα με τον χαλβά. Καλύπτουμε την επιφάνειά του με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.
Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την φόρμα και πριν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με καρύδα τριμμένη.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια παραλλαγή της αντίστοιχης συνταγής του γνωστού σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιου Παρλιάρου.


Tip

Προσοχή, την ώρα που θα ρίξουμε τα υγρά στο μείγμα με το σιμιγδάλι, διότι θα κοχλάσει πάρα πολύ και καίει.
Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life