Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Αιγιώτης δικηγόρος και φωτογράφος Α. Παναγόπουλος είδε το εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού σαν μία υπαίθρια εικαστική εγκατάσταση -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ο Αιγιώτης δικηγόρος και φωτογράφος Α. Π...

Επί 5 χρόνια τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, επιλέγοντας 120 για το άλμπουμ "Υπό κατασκευή"

Ένας δικηγόρος από το Αίγιο που ασχολείται με την φωτογραφία από πιτσιρικάς, από το 1981, ο Αντώνης Παναγόπουλος είχε την έμπνευση να φωτογραφίσει το απέραντο εργοτάξιο της υπό κατασκευή Ολυμπίας Οδού, στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο τμήμα από το Διακοπτό έως την Πάτρα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος μιλώντας στο thebest.gr, ξεκίνησε να φωτογραφίζει σημεία του έργου πριν περίπου 5 χρόνια, σταμάτησε όταν είχε διακοπεί το μεγάλο αυτό και σημαντικό έργο και δούλεψε πιο εντατικά φωτογραφίζοντας τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο της ωραίας αυτής και ενδιαφέρουσας δουλειάς του (επισυνάπτεται το link όπου μπορεί κάποιος να ξεφυλλίσει και να δει το φωτογραφικό αυτό άλμπουμ με τίτλο «Υπό κατασκευή»), το απέραντο αυτό εργοτάξιο φαντάζει σαν μία τεράστια εικαστική εγκατάσταση που καθημερινά εξελίσσεται και αναπλάθεται από τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα. Τα χώματα δίνουν τη θέση τους σε σκαλωσιές, ξύλα, σίδερα και κατόπιν σε μπετόν και άσφαλτο.

Ο Αντώνης Παναγόπουλος όπως μας περιέγραψε, τράβηξε κάποιες χιλιάδες φωτογραφίες και επέλεξε 120. Ήταν μία δική του πρωτοβουλία χωρίς εμπορική διάθεση όπως μας διευκρίνισε. «Δεν με ενδιαφέρει να βγάλω χρήματα. Έχω τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών και του σχεδιασμού και αν θέλει κάποιος μπορεί να το παραγγείλει μόνος του πληρώνοντας περίπου εκατό ευρώ που είναι το κόστος του ηλεκτρονικού τυπώματος. Είναι ένα φωτογραφικό άλμπουμ με ενιαία θεματολογία, την υπό κατασκευή Ολυμπία Οδό και παρουσιάζονται με τη σειρά, οι χωματουργικές εργασίες, ο ξυλότυπος, τα μπετά, το πατημένο χώμα, οι σήραγγες διαφυγής, κ.α. Αυτό που με παρακίνησε και με ενέπνευσε ήταν αυτό ακριβώς το απέραντο εργοτάξιο στην περιοχή μου, από το Διακοπτό έως το Ρίο. Γινόταν ένα χάος που συνεχώς μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα συνεχώς άλλαζε. Θα μπορούσα να πω ότι οι φωτογραφίες έχουν και μία ιστορική σημασία ως γεγονός. Δεν σκόπευα να καταγράψω την πορεία του έργου όσο να πάρω τις φόρμες, την γεωμετρία και τις λεπτομέρειες του έργου μέσα πάντα από μία καλλιτεχνική ματιά και οπτική», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Παναγόπουλος.

Ακόμα μας είπε ότι κάθε φωτογραφία είναι τραβηγμένη με καλλιτεχνική διάθεση. Οι φωτογραφίες είναι όλες έγχρωμες, σε τετραγωνισμένο φορμά και το κυριότερο χωρίς να υπάρχουν μέσα στα πλάνα και εργάτες εκτός από μία δύο περιπτώσεις όπου υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο μέσα στα μηχανήματα. «Ήθελα να δείξω τη φόρμα και τις λεπτομέρειες των έργων που γίνονταν και μέσα στην γενικότερη αταξία να δείξω την τάξη. Μου άρεσε ακόμα και η αντιπαράθεση του όλου έργου με τη γύρω φύση. Πιο πολύ μου άρεσαν οι εικαστικές φωτογραφίες που τράβηξα από τα πλεκτά στα πρανή των δρόμων. Επίσης κάποια σπασμένα πετρώματα στην Παναγοπούλα και η διάταξη τους αλλά και οι διαφορετικές σκαλωσιές που είχαν στηθεί, όπως έπεφτε ο ήλιος πάνω στα έργα και τις σκιές που δημιουργούνταν. Με γοήτευσε η γεωμετρία μέσα στο χάος των εργασιών», ανέφερε.

Ο Αντώνης Παναγόπουλος στα 56 του χρόνια σήμερα, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας Ηδύφως, είναι αυτοδίδακτος στην τέχνη της φωτογραφίας, έχοντας στην πορεία παρακολουθήσει σεμινάρια ενώ έχει επιμεληθεί και πάνω από 7 λευκώματα/portfolio με διάφορα θέματα όπως φωτογραφίες μαζί με γκραβούρες, ένα αφιέρωμα στα αγαπημένα του Σελιανίτικα, ασπρόμαυρα και έγχρωμα ενσταντανέ, κ.α.

Τις φωτογραφίες που έκανε από το εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού τις έδειξε την περασμένη Δευτέρα στο χώρο της Λέσχης Ηδύφως αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια των μελών της Λέσχης και του κοινού. Θα του άρεσε να γίνει ενδεχομένως στο μέλλον μία ευρύτερη έκθεση στην Πάτρα ή και αλλού με τις φωτογραφίες και είναι πιθανό και η ίδια η Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ να ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η τελευταία φωτογραφία που έκανε από το έργο ο κ. Παναγόπουλος είναι αυτή με τις κολόνες στις Καμάρες, στη γέφυρα όπου επάνω θα περάσει το τρένο.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να θαυμάσετε τη δουλειά του Αντώνη Παναγόπουλου με τις φωτό από το εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στην Πατρών - Κορίνθου, στα σημεία από Διακοπτό έως Ρίο, στην ακόλουθο σύνδεσμο.

http://www.blurb.com/books/7484530-under-construction

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture