Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Λογοτεχνικό κοινό της Πάτρας υποδέχεται τον Μάριο Μιχαηλίδη

Το Λογοτεχνικό κοινό της Πάτρας  υποδέχε...

Στις 31 Μαρτίου

Το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, οι εκδόσεις Γαβριηλίδη, η ‘Ένωση Κυπρίων Αχαΐας και το λογοτεχνικό περιοδικό www.Diapolitismos.net παρουσιάζουν δυο πρόσφατα βιβλία του ποιητή και πεζογράφου Μάριου Μιχαηλίδη: «Τέφρα Ονείρων» και «Η Απειλή».

Οι παρουσίαση θα γίνει τη Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 20,30 στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία με ομιλητές τον φιλόλογο, συγγραφέα Κώστα Λογαρά, και τον ποιητή Σωτήρη Βαρνάβα. Την εκδήλωσή παρουσίασης θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Μπουλμπασάκος, ενώ θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας Μιχάλης Σαμούτης.

Η ΑΠΕΙΛΗ

Δύο ομόκεντρα αφηγήματα συνθέτουν το σπονδυλωτό μυθιστόρημα "Η απειλή". Κοινό σημείο αναφοράς η πόλη, μια οποιαδήποτε πόλη ή χώρα, που βιώνει τον έσχατο κίνδυνο καταστροφής και αφανισμού. Στο πρώτο, η απειλή αισθητικοποιείται με διαδοχικές -κατόπιν άνωθεν εντολής- επεκτάσεις ενός νεκροταφείου που φτάνει στα πρόθυρα των οικισμών, σταδιακά διεισδύει στην πόλη, αφανίζει άλση, κατατρώει κτήρια, σπίτια, αυλές. Τίποτε δε φαίνεται ικανό να ανακόψει το θάνατο που καλπάζει και νεκρώνει τα πάντα.
Στο δεύτερο αφήγημα, κυριολεκτικά υποχθόνιες δυνάμεις απεργάζονται τα χείριστα για μια νέα πόλη που έχει σχεδιαστεί με τολμηρές πολεοδομικές επινοήσεις και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Η κοινωνία των "πάνω" δείχνει αδύναμη να αντέξει και να αντισταθεί στις απειλές και τις σατανικές συλλήψεις των "κάτω". Μέχρι που με επιτήδειους χειρισμούς το κατορθώνει. Όμως η ημέρα των εγκαινίων της πόλης επιφυλάσσει πολλά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΤΕΦΡΑ ΟΝΕΙΡΩΝ

Η ποιητική σύνθεση «καταγράφει πολλαπλές διαψεύσεις και όνειρα ματαιωμένα. Όνειρα που άφησαν πίσω τους γεύσεις πικρής τέφρας [..[ Τελικά για την ποίηση δεν πρέπει να λέμε πολλά. Προτιμητέα πάντα να ακούμε το δικό της λόγο και να τον συντηρούμε μέσα μας ως εκρέοντα απ΄ τη μαγεία της γλώσσας μας, π[ου είναι η πιο όμορφη και η πιο σπάνια ποιητική μοναδικότητα. (Νικήτας Παρίσης)

Κι όταν χτυπήσεις την πόρτα
Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου
Πολλά αντίγραφα εκείνης
Της νύχτας

Γιατί κάτι σκέφτηκα
Στο νέο μου βιβλίο θέλω
Να χαράξω
Αυθεντικές συντεταγμένες
Μιας έσχατης ελεγείας
Έτσι για να δαιμονίσω
Τις σελίδες μου
Με την αυταπάτη
Ενός ατελεύτητου ρόγχου
Που εσύ επέμενες
Να τον αποκαλείς έρωτα
[Από την έκδοση]

 

Βιογραφικό:

Ο ποιητής και πεζογράφος Μάριος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και απέκτησε MA από το πανεπιστήμιο Arkansas (ΗΠΑ). Τρία έργα του – η ποιητική συλλογή «Σαν άλλοθι οι λέξεις» (Μεταίχμιο 2004), το μυθιστόρημα «Ο Οστεοφύλαξ» (Μεταίχμιο 2007) και η νουβέλα «Ο Ανακριτής» (Γαβριηλίδης 2012)- τιμήθηκαν με το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Το μυθιστόρημά του «Ανατολικά της Αττάλειας-Βόρεια της Λευκωσίας» (Momentum 2014) μεταφράστηκε στα τουρκικά και στα γερμανικά. Το πιο πρόσφατο έργο του (Μάιος 2016) η ποιητική συλλογή «Τέφρα Ονείρων», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

 

  • [1] Μάριος Μιχαηλίδης, Ο Οστεοφύλαξ, Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας- υποψήφιο για τα βραβεία των περιοδικών Διαβάζω και δε-κατά (Athens Prize of Literature)
  • [2] Μάριος Μιχαηλίδης, Τα κρόταλα του χρόνου, Μεταίχμιο 2010, Ο Ανακριτής, Γαβριηλίδης 2012, (Κρατικό Βραβείο Κύπρου) Ανατολικά της Αττάλειας, Momentum 2014,
  • [3] Μάριος Μιχαηλίδης, Σαν Άλλοθι οι Λέξεις Μεταίχμιο 2004, Κρατικό Βραβείο Κύπρου

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture