Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Up Fm: Γνωρίστε το ραδιόφωνο του Πανεπιστημίου Πατρών με τους 60 παραγωγούς και τις υπέροχες μουσικές του – ΦΩΤΟ

Up Fm: Γνωρίστε το ραδιόφωνο του Πανεπισ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Λειτουργεί από το 2003

Από το 2003, στην «καρδιά» του Πανεπιστημίου της Πάτρας χτυπάει ο Up FM ο ραδιοφωνικός σταθμός που αποτελεί την φωνή των φοιτητών του ιδρύματος και εκπέμπει στου 90,4. Σήμερα στο ραδιόφωνο του Πανεπιστημίου κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα περίπου 60 παραγωγοί όλοι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για πρώτη φορά ο σταθμός βγήκε στο αέρα στις 10 Ιουνίου του 2003. Απόκτησε το δικό του στούντιο στο κτήριο της Πρυτανείας και εξέπεμπε για δύο ώρες κάθε μέρα. Όμως δεν διέθετε δική του συχνότητα και έτσι «δανείστηκε» τις συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της Πάτρας (ΕΡΑ Πάτρας) στους 92,5 – 89,9 – 93,9 μεγακύκλους. Οι τρεις αυτές συχνότητες κάλυπταν και καλύπτουν όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Η συνεργασία αυτή του Πανεπιστημίου με την ΕΡΑ Πάτρας συνεχίζεται και σήμερα κάτω από εξαιρετικές συνθήκες. Στις 24 Απριλίου του 2004 εγκαινιάστηκε ο διαδικτυακός τόπος του σταθμού http://upfm.upatras.gr/ ή http://radio.upatras.gr/ για την άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους ακροατές.

Την ίδια περίοδο αγοράζεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός και ο σταθμός αποκτά τη δυνατότητα να δέχεται γραπτά μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας τον αριθμό 54160. Ο σταθμός σταματά να εκπέμπει την περίοδο 2005-2006 αλλά στις 12 Νοεμβρίου 2007 ξεκινά και πάλι.

Το 2009 γίνεται νέα αναβάθμιση των δυνατοτήτων του UPFM αφού αγοράζεται εξοπλισμός και ο σταθμός μπορεί πλέον να παίζει και δίσκους βινυλίου αλλά και οι μουσικοί παραγωγοί μπορούν να παίρνουν ζωντανές τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το στούντιο. Δημιουργείται 4η θέση μουσικού παραγωγού, επεκτείνεται η κονσόλα του στούντιο, ανανεώνεται και ενισχύεται ο εξοπλισμός των υπολογιστών του, ενώ ο UPFM αρχίζει να εκπέμπει πιλοτικά μουσική όλο το 24ωρο μέσω του διαδικτύου από την διεύθυνση του http://upfm.upatras.gr/

Ανανεώνεται το site του σταθμού και υλοποιείται επικοινωνία των ακροατών με το σταθμό μέσω msn από τη διεύθυνση [email protected]. Οι μουσικοί παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού UPFM είναι αποκλειστικά φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες του Πανεπιστημίου Πατρών.

 


Κάθε χρόνο, την άνοιξη, γίνονται αιτήσεις και επιλέγονται νέοι μουσικοί παραγωγοί για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ο ραδιοφωνικός σταθμός UPFM πλαισιώνεται από τη δική του πολιτιστική ομάδα που έχει σαν σκοπό την προβολή της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και εν γένει της συνολικής δραστηριότητας της Πανεπιστημιακής κοινότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ

Μέχρι το 2014 οι ζωντανές εκπομπές του Σταθμού περιορίζονταν στις ώρες 18.00 - 21.00 το απόγευμα. Από το 2014 το πρόγραμμα του Σταθμού περιλαμβάνει ζωντανές εκπομπές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα το πρωί υπάρχει ζωντανό πρόγραμμα,

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

- Συμμετοχή στην οργάνωση παγκόσμιου δικτύου πανεπιστημιακών ραδιοφώνων (4 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πανεπιστημιακών Ραδιοφώνων, συμμετείχαν Ρ/Σ πανεπιστημίων απ όλο τον κόσμο όπου για 24 ώρες μεταδίδαμε κοινό πρόγραμμα όπου κάθε ώρα την είχε αναλάβει και ένας διαφορετικός Ρ/Σ)

- Συμμετοχή στο Radio Days Europe, το μεγαλύτερο συνέδριο ραδιοφωνικών σταθμών στον κόσμο (19-21 Μαρτίου 2017, Άμστερνταμ) ως media partner. Ο UP FM ήταν ο μοναδικός Ρ/Σ από την Ελλάδα που συμμετείχε ως media partner. Το συνέδριο παρακολούθησαν 1500 συμμετέχοντες από 62 χώρες απ΄όλο τον κόσμο, μέσα σε αυτούς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών φορέων παγκοσμίως (BBC, DW, CBC κα) και είχε 120 ομιλητές.

Δράσεις εντός της Πάτρας

* Ραδιομαραθώνιος Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης (Δεκέμβριος 2015).

* Αφιέρωμα στον Μπάμπη Γκολέ (Μάιος 2016 - Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου με πάνω από 1000 άτομα που παρακολούθησαν)

* Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (13/2) κάλεσμα και φιλοξενία εκπροσώπων των τοπικών Ρ/Σ.

* Ετήσια συμμετοχή στο Patras IQ με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση (ο μόνος Ρ/Σ στην Πάτρα) από τον χώρο της εκδήλωσης καθ'όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης (3 μέρες) με μετάδοση συνεντεύξεων από συμμετέχοντες και διοργανωτές.

* Ζωντανή κάλυψη διάφορων εκδηλώσεων (ημερίδες, συνέδρια κτλ) από τον χώρο του Πανεπιστημίου

* Μουσικά lives με πατρινές μπάντες, συγκροτήματα κ.α..


 

Μιλώντας στο thebest.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας του και παραγωγός του σταθμού Ιάσωνας Τσόλης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο Up Fm είναι ένας σταθμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία του το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο σταθμό μπορούν να πάρουν την δική τους εκπομπή όσοι είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, είτε είναι φοιτητές, καθηγητές, βοηθητικό προσωπικό κ.α., μέσω μιας αίτησης που βγαίνει μια φορά το χρόνο. Έτσι απλά μπορεί κανείς να ξεκινήσει το ταξίδι του στο ραδιόφωνο.

Αυτή την στιγμή είναι περίπου 60 παραγωγοί στον Up Fm γεγονός που μας καθιστά τον πιο πολυπληθή ραδιοφωνικό της πόλης. Ο σταθμός δεν μπορεί να κάνει ειδησεογραφία, η άδειά του είναι για μουσικές εκπομπές, εμείς προσπαθούμε να εντάξουμε και κάποια πολιτιστικά κομμάτια και να συνδέσουμε ότι γίνεται στην πόλη σ’ επίπεδο συναυλιών, τεχνολογίας κ.α. με το Πανεπιστήμιο. Φυσικά έχουμε εκπομπές με όλα τα είδη της μουσικής πριν ελαχίστων εξαιρέσεων. Θ’ ακούσεις τα πάντα στον Up Fm ανάλογα με την ώρα. Ο καθένας κάνει την εκπομπή του κι επιλέγει την μουσική που επιθυμεί».

Το ραδιοφωνικό ταίρι του Ιάσωνα, Χριστίνα Κουϊμουντζή αναφερόμενη στην προσωπική της εμπειρία στο ραδιόφωνο και τον Up Fm σχολιάζει: «Το μικρόβιο του ραδιοφώνου το είχα από πριν, πριν κάνω την αίτηση. Πάντα το είχα στο μυαλό μου ότι θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ και με αυτό. Ο Up Fm ήρθε στην ζωή μου με μια ειδοποίηση στον υπολογιστή μου από το Πανεπιστήμιο. Είδα την ανοικτή πρόσκληση που είχε γίνει, έκανα την αίτησή μου κι έκτοτε είμαι ενεργό μέλος.

Ο Up Fm είναι ένας ιδιαίτερος σταθμός και για μένα αλλά και γενικότερα. Κατ’ αρχάς για τον χαρακτήρα του που είναι να εκπαιδευτούν παιδιά πάνω σε αυτό και να έρθουν σε επαφή με το ραδιόφωνο καθώς διαφορετικά δεν είναι πολύ εύκολο να ανοίξει κάποιος σταθμός το μικρόφωνό του σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία. Επίσης μας δίνονται πάρα πολλές εμπειρίες και στο τεχνικό κομμάτι εννοώντας ότι οι περισσότεροι αποκτούμε εμπειρία πάνω στην κονσόλα και άλλα θέματα.

Είμαστε όλοι εθελοντές και είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Όταν έχεις την όρεξη και την αγάπη και θέλεις να βγει κάτι όμορφο, τότε γίνεσαι λίγο λάστιχο. Αλλά το αγαπάς και το αντιμετωπίζεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις