Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου θα διαβαστεί απόψε στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου ...

Πριν την έναρξη της παράστασης "Μετά τη Βάρκιζα" - Το μήνυμα έγραψε η Ιζαμπέλ Ιπέρ

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τιμάται σήμερα 27 Μαρτίου 2017. Πρόκειται για την ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, που καθιερώθηκε από το 1962, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που είναι μία μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Κάθε χρόνο επιλέγεται μία σπουδαία προσωπικότητα της τέχνης για να γράψει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και φέτος είναι η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ που μάλιστα φέτος προτάθηκε για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για το φιλμ «Elle». «Το θέατρο είναι μια σύμβαση που χρειάζεται να καταργείται αδιάκοπα και μόνον έτσι παραμένει ζωντανό. Το θέατρο είναι μια διαρκής πρόκληση», έγραψε η μεγάλη πρωταγωνίστρια Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, να διαβαστεί απόψε στις 21.00 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας, πριν την έναρξη της αξιόλογης παράστασης «Μετά τη Βάρκιζα» με τη Θεοδώρα Σιάρκου που παρουσιάζεται 27 και 28/3 στην Αχαική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση/μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το μήνυμα που θα διαβαστεί έχει ως εξής:

«Δεν πορεύομαι μόνη. Με συνοδεύουν όλα τα πρόσωπα που ενσάρκωσα στη σκηνή, όλοι οι ρόλοι που εκ πρώτης όψεως μας εγκαταλείπουν όταν τα έργα τελειώνουν, αλλά συνεχίζουν να ζουν μέσα μας υπόγεια. Φαίδρα, Αραμίντ, Εντα Γκάμπλερ, Μήδεια, Μπλανς Ντιμπουά… Με συνοδεύουν όμως και τα πρόσωπα των έργων που αγάπησα και χειροκρότησα ως θεατής. Έτσι, ανήκω σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι Ελληνίδα, Αφρικάνα, Σύρια, Βενετσιάνα, Ρωσίδα, Βραζιλιάνα, Ρωμαία, Γιαπωνέζα. Αυτή είναι η πραγματική παγκοσμιοποίηση… Το θέατρο είναι οι άλλοι, ο διάλογος, η απουσία του μίσους. Το θέατρο μας προστατεύει, μας στεγάζει. Μας αγαπά… όσο το αγαπούμε κι εμείς. Είμαι ένα από τα πολυάριθμα πρόσωπα χάρη στα οποία το θέατρο συνεχίζει να υπάρχει. Το θέατρο είναι το καθήκον μας και η ανάγκη μας. Το θέατρο είναι πολύ ισχυρό, αντιστέκεται και επιβιώνει σε κάθε αντιξοότητα, στους πολέμους, στις λογοκρισίες, στην έλλειψη χρημάτων».

Να προσθέσουμε πως μετά τους Ντάριο Φο, Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Ανατόλι Βασίλιεφ και πλήθος άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι η όγδοη γυναίκα που της ζητήθηκε να απευθύνει το μήνυμα στη θεατρική κοινότητα, στο οποίο δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου.

«Καθώς βρίσκομαι στη Γαλλία λίγο πριν από την προεδρική εκλογή, θα παρότρυνα εκείνους που ισχυρίζονται ότι θέλουν να μας κυβερνήσουν να καταδεχτούν να δώσουν σημασία στην ανυπολόγιστη ωφέλεια του θεάτρου». Η Γαλλίδα σταρ ολοκληρώνει το μήνυμά της θυμίζοντας «έναν παλαιό οδηγό σκηνής, που πάντα, πριν σηκωθεί η αυλαία, στα παρασκήνια έλεγε κάθε φορά με φωνή αποφασιστική: “Τόπο στο θέατρο!”».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture