Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

"Κλείδωσαν" οι μειώσεις των μισθών - Τα έξι σημεία υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων

"Κλείδωσαν" οι μειώσεις των μι...

Τον τελικό λόγο θα έχει η Τρόικα

Περικοπές στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων και στη Δυτική Ελλάδα θα επιφέρει η ισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Από το υπουργείο Εργασίας, "κλείδωσαν" οι 6 αλλαγές στο καυτό θέµα της υπερίσχυσης -υπό προϋποθέσεις- των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τοµέα και αρχίζει το «παζάρι» µε την τρόικα, ώστε το σχετικό νοµοσχέδιο να τεθεί προς έγκριση απο το Υπουργικό Συµβούλιο την επόµενη Πέµπτη.

Την ιδια ώρα, στις τράπεζες ανοίγει ο χορός των απεργιών, ενώ το θέµα των συµβάσεων εξελίχθηκε σε εµφύλιο, µε τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σηµεία σύγκλισης στο φλέγον θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη -ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των άτυπων διαβουλεύσεων µεταξύ των κοινωνικών εταίρων- έχει έτοιµο το σχέδιο νόµου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόµενες ηµέρες, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Είναι οριστικό ότι το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του ∆εκεµβρίου.Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νοµοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω 6 σηµεία:

Απόκλιση έως 12%

Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζοµένων -ανά επιχείρηση- θα είναι έως 12%. Το νούµερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαµβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.

Έως δύο έτη
Η ισχύς των επιχειρησιακών συµβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν έως 2 χρόνια (12+12 µήνες).

«Όχι» σε ομαδικές απολύσεις
Θα υπάρξει ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση το µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών. Πάντως, η πλευρά των εργαζοµένων ζητεί να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστηµα εφαρµόζονται οι επιχειρησιακές συµβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου).

Επιθεωρήσεις εργασίας
Οι συµφωνίες για τις µειώσεις των µισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας. Τονίζεται ότι για το θέµα αυτό η ΓΣΕΕ ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του Συµβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονοµική δυσχέρεια της επιχείρησης και θα δικαιολογούν τις µειώσεις των µισθών.

Επέκταση και στα μη μέλη
Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συµβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζοµένων). Πάντως, θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συµβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρµόζουν επιχειρησιακές συµβάσεις ή οµαδικές συµφωνίες ειδικών συνθηκών.

Και στις μικρές επιχειρήσεις
Συµφωνίες για αποκλίσεις - µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων, όπου δεν υπάρχει σωµατείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο µόνο σίγουρο σηµείο που συµφωνούν -ανοιχτά- οι κοινωνικοί εταίροι είναι να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί

Ανάλογα με το ποσοστό μείωσης που θα συμφωνηθεί οι σημερινοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σε σε έξι μεγάλους κλάδους θα μειωθούν τουλάχιστον 100 ευρώ.Έτσι ο βασικός των τραπεζικών υπαλλήλων από τα 1.000 ευρώ θα πάει στα 900 αν ισχύσει μείωση 10% ή στα 880 ευρώ αν η μείωση είναι 12%. Αντίστοιχα ο κατώτατος των 903 ευρώ των εμποροϋπαλλήλων θα μειωθεί στα 813 ή στα 795 ευρώ και ο μισθός των εργαζόμενων στον κλάδο των φαρμάκων και των καλλυντικών από τα 867 ευρώ ως και στα 762.

Ως και 152 ευρώ μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος των υπάλληλων σε ναυτιλιακές εταιρείες από τα 1.270 στα 1.43 ή στα 1.118 ευρώ ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης, ενώ στο χώρο του τουρισμού ένας αρχιμάγειρας που παίρνει σήμερα βασικό 1.187 ευρώ θα βρεθεί να παίρνει 1.044, ενώ ένας μετρ σε ξενοδοχείο θα “πέσει” από τα 947 ευρώ στα 834 αν τελικά η μείωση είναι 12%.

H πραγματικότητα

Την ίδια ώρα ανακύπτει το ζήτημα, σχετικά με το κατά πόσο εφαρμόζονται στην πράξη, οι κλαδικές συμβάσεις, δεδομένου ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι δεν εισπράττουν τα προβλεπόμενα, από το νόμο, χρήματα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά σχεδόν και με βάσει τις κατά καιρούς καταγγελίες συνδικαλιστών. Μιλάμε δηλαδή για επιπλέον μείωση, στους ήδη μειωμένους μισθούς, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

 

Πηγές: www.in.gr, www.newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά