Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κέρκυρα: Τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές ανακοίνωσε ο Σταύρος Κοντονής

Κέρκυρα: Τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης...

Επισκέφτηκε και τα κελιά των πολιτικών κρατούμενων της Αριστεράς κατά τη δικτατορία Μεταξά

Τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές της Κέρκυρας, που ψηφίστηκε ομόφωνα στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, ανακοίνωσε από την Κέρκυρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά το πέρας της επισκέψεως του στο σωφρονιστικό κατάστημα. «Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δεν εξαγγέλλεται, υλοποιείται και η λειτουργία του θα ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά, ήδη έχω υπογράψει σχετικές αποφάσεις και αναμένεται η στελέχωσή του από το υπουργείο Παιδείας.

Νομίζω ότι είναι ό,τι το καλύτερο σε μία φυλακή, διότι η γνώση και η μόρφωση είναι ελευθερία, ακόμα και για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς κράτησης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στις φυλακές της Κέρκυρας «απολύτως ικανοποιητική», ενώ αναφερόμενος στις ανάγκες αποκατάστασης κάποιων χώρων, όπως ο φούρνος της φυλακής, επεσήμανε ότι «αναμένεται να γίνει άμεσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο κ.Κοντονής κατά την επίσκεψή του στις φυλακές της Κέρκυρας μπήκε και μέσα στους χώρους των νέων πειθαρχείων, όπου ήταν και χώροι δοκιμασίας για πολιτικούς αγωνιστές, αποδίδοντας ως φόρο τιμής, μία ανθοδέσμη. «Επισκέφθηκα τα "μπουντρούμια", στα οποία κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι, αγωνιστές της Αριστεράς κατά τη δικτατορία του Μεταξά και αργότερα. Θέλω να πω ότι αν σήμερα εμείς είμαστε Αριστεροί, είναι γιατί υπήρξαν αυτοί οι αγωνιστές που με το παράδειγμα τους μας άνοιξαν το δρόμο και μας έδειξαν αυτά τα φωτεινά μετέωρα της Αριστεράς και της υπεράσπισης του Λαϊκού Κινήματος. Έδωσα εντολή ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης, όπου θα τοποθετηθεί μαρμάρινη επιγραφή που θα αναφέρεται στις κρατήσεις στις κακουχίες, στα βασανιστήρια και στις δολοφονίες αυτών των σπουδαίων ανθρώπων», είπε ο κ. Κοντονής, ενώ συγκινημένος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Tιμώ την ιστορία αγωνιστών της Αριστεράς που λάμπρυναν με το ήθος, την ανιδιοτέλεια τους και με το παράδειγμά τους την πορεία της ελληνικής Αριστεράς. Από αυτές τις φυλακές ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε δώσει μία επιστολή. Την επιστολή στράτευσης όλων των Αριστερών και Κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα και αυτό είναι ένα παράδειγμα πώς οι Αριστεροί και Κομμουνιστές αντιλαμβανόμαστε την αγάπη στην πατρίδα. Όχι ανέξοδα λόγια σε καιρό ειρήνης, αλλά στάση προσφοράς και θυσίας όταν η πατρίδα κινδυνεύει».

Την ίδια ώρα ο κ. Κοντονής κατά τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας, σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Βατοπεδίου.«Ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν θέλω να σχολιάσω δικαστικές αποφάσεις. Όσον αφορά, όμως, το πολιτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης, είναι γνωστό σε όλο τον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες σωστά στηρίζονται σε νομικούς ισχυρισμούς, δεν μπορούν να διαγράψουν πολιτικές ευθύνες».

Στο πλαίσιο των επαφών του την Παρασκευή ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε, μετά το σωφρονιστικό κατάστημα, το Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας, όπου είχε συναντήσεις με τους Προέδρους των δικαστικών σχηματισμών, τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις