Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και κηδεμόνων Αχαΐας για τη μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και κηδεμόνω...

Εκφράζει τη δυσαρέσκεια της

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και κηδεμόνων Αχαΐας ύστερα από συνεννόηση με τις ενώσεις γονέων Αιγιαλείας, Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας εκφράζει την διαμαρτυρία της σχετικά με το θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για το τρέχον σχολικό έτος. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Η Ομοσπονδία εκφράζει την διαμαρτυρία της και τη δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική και άδικη απόφαση του ΥΠΑΙΘ με την οποία μειώνεται κατά 20% περίπου ο αριθμός των εισακτέων μαθητών και αποφοίτων στις υψηλής ζήτησης  σχολές (Ιατρικές-Φαρμακευτικές-Πολυτεχνικές-Νομικές-Οικονομικές κ.λ.π.) ενώ αντίθετα αυξάνει τον αριθμό των εισακτέων σε σχολές χαμηλής ζήτησης (π.χ.ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας Πειραιά κ.λ.π).

Το ΥΠΑΙΘ  αιφνιδιαστικά και μετά από τέσσερις ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017 μαθητών-αποφοίτων  χωρίς καμία συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς προέβη στις παραπάνω ενέργειες.

Είναι ολοφάνερο ότι το ΥΠΑΙΘ δεν επιθυμεί την αριστεία ούτε ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον των μαθητών που κοπιάζουν για την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές.  Επιπλέον η  αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε σχολές χαμηλής  έως ανύπαρκτης επαγγελματικής αποκατάστασης είναι πλασματική  και προσχηματική γιατί ουδέποτε θα καλυφθούν από εισακτέους ,ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια του κόσμου». Επιχειρείται έτσι η συγκάλυψη των μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης που θέλει λιγότερους φοιτητές ώστε να δημιουργήσει  πλεονάσματα στο προϋπολογισμό του κράτους με τη μείωση των δαπανών για τη Παιδεία κάτι που μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Ο ισχυρισμός που πολλοί προβάλλουν ότι η μείωση αυτή οφείλεται στη πρόταση των ΑΕΙ-ΤΕΙ την οποία συμμερίστηκε το ΥΠΑΙΘ είναι ανυπόστατος γιατί ανέκαθεν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ επιθυμούσαν τη μείωση του αριθμού των εισακτέων θεωρώντας ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο επίπεδο της παρεχόμενης από αυτά εκπαίδευσης λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησής τους.

Δεν είμαστε αντίθετοι στη μείωση του αριθμού των εισακτέων ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας ,αλλά αυτό πρέπει να αποφασιστεί μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς(ΥΠΑΙθ-ΑΕΙ-ΤΕΙ,Επιμελητήρια,ΑΣΓΜΕ κλ.π.) και να ανακοινωθεί έγκαιρα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς ώστε οι μαθητές να κάνουν σωστά τις επιλογές τους και όχι δυο μήνες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό που πέτυχε φέτος το ΥΠΑΙΘ είναι να δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας ,σύγχυσης και ψυχολογικής βίας στους μαθητές γιατί σε πολλούς μαθητές  δεν  δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν επιπλέον ένα επιστημονικό πεδίο ως εναλλακτική λύση λόγω λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική την παραπάνω απόφαση του ΥΠΑΙΘ και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της  και επαναφορά του αριθμού των εισακτέων στα περυσινά επίπεδα".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις