Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ 24/3 ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ thebest ΓΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ" ΚΑΙ "ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ"

O ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ 24/3 ΚΑΙ ΜΙ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Λέει πολλά με αφορμή το βιβλίο του για το σχολικό εκφοβισμό

Στην Πάτρα θα βρεθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου ο Γιάννης Ζουγανέλης καθώς στις 19:00 θα παρουσιάσει το βιβλίο του για τον σχολικό εκφοβισμό με τίτλο «Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας», στο βιβλιοπωλείο “Discover your Way”(Πατρέως 30) και στις 21:30 θα πραγματοποιήσει μια ζωντανή εμφάνιση στο Royal της Ακτής Δυμαίων με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΛΗΣ 24/3 ΣΤΟ DICOVER YOUR WAY ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

«Με την Πάτρα έχω πολύ καλές σχέσεις και μπορώ να πω ότι της αγαπώ. Έχω κάνει στην πόλη όχι μόνο συναυλίες αλλά και γυρίσματα. Οι Πατρινοί γενικότερα με έχουν τιμήσει με την παρουσία τους» αναφέρει λίγο πριν την επίσκεψη του στο thebest.gr.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης και Παυλίνα Βουλγαράκη έρχονται στο Royal

Μας μίλησε για το βιβλίο που θα παρουσιάσει, για το παιδί που κρύβει μέσα του, για την τηλεοπτική του εκπομπή, για την Ελλάδα του σήμερα και πολλά ακόμα.

Την Παρασκευή οι Πατρινοί θα έχουν την ευκαιρία να σας συναντήσουν δύο φορές. Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη. «Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας». Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Με ενοχλεί οτιδήποτε προκαλεί φοβία στον κόσμο και ειδικά στα παιδιά γιατί θεωρώ ότι αυτά είναι το μέλλον και σε αυτά επενδύω. Φαντάσου ότι προσπαθώ πάντα να αισθάνομαι παιδί για να μπορώ να ισορροπώ. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να υποστούν τον εκφοβισμό. Ακόμα και στην παιδική μου ηλικία, όταν για παράδειγμα με κορόιδευαν επειδή οι γονείς μου ήταν ανάπηροι (σ.σ. κωφάλλαλοι) απαντούσα πολύ επιθετικά.

Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια αντίδραση. Έτσι μαζί με την Γιούλα Γεωργίου φτιάξαμε αυτό το βιβλίο το οποίο έχει ντυθεί με πολλά τραγούδια και έχει να κάνει με το σχολικό εκφοβισμό. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μιλάει για την διαφορετικότητα, την ετερότητα, κ.α.

Είναι ο σχολικός εκφοβισμός ένα από τα θέματα που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο στην Ελλάδα;

Σίγουρα. Θα έλεγα ότι η παιδεία είναι το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει καθώς από εκεί ξεκινούν όλα. Είμαστε μια φυλή που ξεχνάει. Αυτό συμβαίνει από τα χρόνια του Αριστοφάνη. Είμαστε μυστήριοι άνθρωποι, ατομιστές, φαλλοκράτες, χαμαιλέοντες, ανάλογα με την εκάστοτε εξουσία, κλπ.

Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους;

Το κράτος είναι ανύπαρκτο. Δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό, αλλά αγαπάω πάρα πολύ την πατρίδα. Αυτή και το κράτος δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Το κράτος θέσπισε το Σύνταγμα για το οποίο όλοι μιλάνε με τον καλύτερο τρόπο αλλά εγώ θεωρώ ότι το κράτος δεν υπερασπίζεται από τον πολίτη. Υπερσπίζεται τον δυνατό.

Για εμένα αυτό δεν είναι δημοκρατία. Το Σύνταγμά μας είναι καπιταλιστικό και βολεύει τους… βολεμένους. Το κράτος λοιπόν μας έχει απαξιώσει... και γι αυτό  το απαξιώνω κι εγώ αγαπώντας όμως πάρα πολύ την πατρίδα.

Η Ελλάδα του σήμερα...

Επιλέγουμε τους πολιτικούς και έχουμε σοβαρή ευθύνη για τις επιλογές μας αλλά και γι΄αυτό που αντιλαμβανόμαστε. Είμαστε όμως ευθυνόφοβοι και άρα οι πολιτικοί είναι σαν τα μούτρα μας. Αυτοί όμως εξ' επαγγέλματος πρέπει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να πιο σοβαροί και πιο ακριβείς. Πιο πραγματιστές καθώς αληθινοί δεν μπορεί να είναι ποτέ.

Πρέπει κι εμείς, ως πολίτες, να «κουνηθούμε», να κάνουμε κάτι. Δεν ξέρω που οφείλεται το ότι μένουμε με «σταυρωμένα χέρια». Ίσως είναι η απογοήτευση του κόσμου. Σε όλο αυτό απαντώ με την δημιουργία. Προοδευτικός είναι αυτός που δημιουργεί, που νοιάζεται, που είναι μοναδικός αλλά δεν είναι ατομιστής.

Από πού αντλείτε την δύναμη σας;

Την αντλώ από την αγάπη για τη ζωή και το δίκιο. Οπλίζομαι από την ελευθερία χωρίς όμως να είμαι αυθαίρετος.

Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο;

Αν και είμαι 60 χρονών, αισθάνομαι πάντα ότι ξεκινάω για πρώτη φορά. Επικαλούμαι και ψάχνω πάντοτε το παιδί που έχω μέσα μου προκειμένου να αισθάνομαι καλά χωρίς όμως να παλιμπαιδίζω. Προχωράω πολεμώντας και ξέροντας ότι η ιδεολογική ηλικία δεν έχει σχέση με την πραγματική.

Για ποια από αυτά που έχετε καφέρει κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σας διαδρομής είστε περήφανος;

Για πολλά.«Οι χορδές» ψυχής», ένα cd που έκανα και ακούω μόνο εγώ, είναι από αυτά...

Είστε από τους τυχερούς της ζωής;

Την τύχη την προκαλούμε. Δεν πιστεύω ότι λειτουργεί από μόνοι της σαν θεά. Άρα την προκαλώ και μπορώ να πω ότι πολλές φορές της κάνω και τρίπλες.

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μετανιώνετε;

Έχω κάνει πολλά λάθη αλλά δεν μετανιώνω ούτε καν για αυτά. Αυτό θα ήταν υπεκφυγή. Είμαι και τα λάθη και τα σωστά μου.

Μετανιώνω μόνο για συμπεριφορές σε ανθρώπους και καταστάσεις … «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» όπως λένε. Δεν έχω κάνει βέβαια κακό σε κανέναν και καταφέρνω να επικοινωνώ μόνο με το καλό.

Αυτή την περίοδο σας βλέπουμε και μέσα από την τηλεοπτική σας εκπομπή στην ΕΡΤ...

Ναι, και το απολαμβάνω γιατί μέσα από την εκπομπή ο λόγος δίνεται στα παιδιά. Δεν είναι όμως εύκολο να κάνεις μια τέτοια εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, που ελπίζουμε να γίνει δημόσια, χωρίς ανέσεις και παραγωγή. Όλα είναι σε εκπτώσεις.

Που αλλού θα σας δούμε και θα σας ακούσουμε;

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάποιες συναυλίες με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη ενώ ετοιμάζω και μια ταινία που σχετίζεται με την ευφυΐα των παραπληγικών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture