Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οκτώ βραβεία πήραν ταινίες της Feelgood στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Οκτώ βραβεία πήραν ταινίες της Feelgood ...

Τρία βραβεία πήρε ο "Νοτιάς" του Τάσου Μπουλμέτη όπου έπαιζε και η Αιγιώτισσα Μαρία Καλλιμάνη

Σε μια βραδιά που γιόρτασε το ελληνικό σινεμά, σε σκηνοθεσία του Πατρινής καταγωγής κινηματογραφικού δημιουργού Παναγιώτη Φαφούτη και με χιούμορ στην παρουσίαση από την κωμικό Κατερίνα Βρανά, δόθηκαν τα βραβεία Ίρις στην 8η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Παρόντες στη λαμπερή απονομή των ελληνικών Όσκαρ ήσαν εκπρόσωποι της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.

Ως γνωστό θριάμβευσε το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου με την Πατρινή ηθοποιό Έλλη Τρίγγου (η οποία διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερου β' γυναικείου ρόλου) ενώ με 8  βραβεία τιμήθηκαν 6 ταινίες σε διανομή της Feelgood Entertainment (το Amerika Square του Γιάννη Σακαρίδη με τον Γιάννη Στάνκογλου, το Έτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια, Η Ρόζα της Σμύρνης του Γιώργου Κορδέλλα, ο Νοτιάς, του Τάσου Μπουλμέτη όπου υποψήφια ήταν και η Αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη, το Αίνιγμα των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου και το Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ του Κεν Λόουτς).

Πιο συγκεκριμένα, το Amerika Square του Γιάννη Σακαρίδη σε σενάριο του ίδιου, του Γιάννη Τσίρμπα και του Βαγγέλη Μουρίκη, που κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο Ίρις Καλύτερου Μοντάζ, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και η πορεία του ενός καθορίζεται από τον άλλο. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου), φίλοι από παιδιά, ο μεν rock n’ roll σαραντάρης με δικό του μπαρ και παράνομο tattoo studio και ο έτερος, ξενοφοβικός και πιστός στις παιδικές μνήμες της «καθαρής» πλατείας του θα συναντηθούν με την Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια και τον Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), απελπισμένο πρόσφυγα από την Συρία που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα και να φύγει για την Ιταλία με την 10χρονη κόρη του.

Το πολυσυζητημένο Έτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια (προβλήθηκε στα Στερ/Odeon στην Πάτρα), σε σενάριο του ίδιου, με παραγωγό την Φένια Κοσοβίτσα και την Green Dragon, αφηγείται το χρονικό πέντε δολοφονιών στην Αθήνα του 2015 με κοινό χαρακτηριστικό αρχαία ρητά του Πυθαγόρα στους τόπους των εγκλημάτων. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Ίρις Ειδικών Εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας, που επιμελήθηκαν ο Γιώργος Αλαχούζος, ο Ρούλης Αλαχούζος και ο Αντώνης Κοτζιάς.

Η συγκινητική Ρόζα της Σμύρνης του Γιώργου Κορδέλλα που έχει πλησιάσει τα 400.000 εισιτήρια, αφηγείται έναν έρωτα που ταξιδεύει από την Σμύρνη του 1922 στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη του 1987 και αποτελεί μια μεγάλη εισπρακτική ελληνική επιτυχία με 357.000 εισιτήρια μέχρι σήμερα σε πανελλαδικό κύκλωμα. Η Ρόζα της Σμύρνης κέρδισε το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ενδυματολογίας για την Γιούλα Ζωιοπούλου. Η ταινία αποτέλεσε μία παραγωγή των «Αργοναυτών ΑΕ» σε συμπαραγωγή με τους COSMΟΤΕ TV, Feelgood Entertainment, Sarmaşık Sanatlar, ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τέλος, ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, μία γλυκιά και νοσταλγική ιστορία ενηλικίωσης με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, ‘70 και του ’80, κέρδισε 3 βραβεία Ίρις, αυτό του Καλύτερου Μακιγιάζ για την Κατερίνα Βαρθαλίτου, της καλύτερης σκηνογραφίας για τον Σπύρο Λάσκαρη και του Β’ Ανδρικού ρόλου για τον Θέμη Πάνου.

Για 2η φορά στο ιστορικό των απονομών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δόθηκε το βραβείο για την καλύτερη ξένη ταινία της χρονιάς, όπου υποψήφιες βρέθηκαν οι ταινίες Toni Erdmann της Μάρεν Άντε, το Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ του Κεν Λόουτς, το Στην Αγκαλιά του Φιδιού του Σίρο Γκουέρρα, ο Λύκος της Ερήμου του Νάτζι Αμπού Νουάρ, το LaLaLand του Ντάμιαν Σαζέλ, το Εκείνη του Πολ Βερχόφεν με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Επιστροφή του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές του Τράβις Νάιτ και το Φωτιά Στη Θάλασσα του Τζιανφράνκο Ρόζι.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς, Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ, τιμημένη ήδη με τον Χρυσό Φοίνικα του περασμένου φεστιβάλ των Καννών, που αφηγείται την ιστορία του Ντάνιελ Μπλέικ, ενός 59χρονου, προσφάτως άνεργου ξυλουργού από το Newcastle που θα βρεθεί με μια ανύπαντρη μητέρα και τα δυο της παιδιά για να ενώσουν τις δυνάμεις του και να αντισταθούν στις δυσκολίες. Η ταινία προβλήθηκε στη 2η αίθουσα του Πάνθεον στην Πάτρα.

Με το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενός βραβείου που θεσμοθετήθηκε για 1η φορά φέτος από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, έφυγε το (βραβευμένο με το ίδιο βραβείο από το πρόσφατο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας) Αίνιγμα των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture