Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Από την ίδρυση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου μέχρι την έκδοση της πρώτης εφημερίδας στην ελεύθερη Ελλάδα

Από την ίδρυση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου...

''Η 23η Μαρτίου του 1821 είναι η πιο μεγάλη μέρα στη νεώτερη ιστορία της Καλαμάτας''

Η 23η Μαρτίου του 1821 είναι η πιο μεγάλη μέρα στη νεώτερη ιστορία της Καλαμάτας λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συγγραφέας Νίκος Ζερβής, διότι όπως προσθέτει: «Οι προπάτορες μας, Μεσσήνιοι και Μανιάτες, οι φλογεροί αγωνιστές της εθνεγερσίας, διακήρυξαν την ειλημμένη απόφασή τους: «...με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα όπλα και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων».

Και τη διακήρυξή τους εκείνη, συνεχίζει, την επισφράγισε ένας φοβερός όρκος, ενώπιον Θεού και ανθρώπων: «Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Ζερβή, δύο είναι τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, τα οποία και παραθέτει:

«Πρώτον: Η ίδρυση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου, γνωστής και ως Γερουσίας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του αγώνα για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης πατρίδας. Έχει τονισθεί μάλιστα, από ειδικούς μελετητές, ότι στη Μεσσηνιακή Γερουσία «ευρίσκομεν την αφετηρίαν και τας απαρχάς του πρώτου πολιτειακού οργανισμού εν τη νεωτέρα Ελλάδι».

Δεύτερον: Μετά τη συγκρότηση του Α' οιονεί κοινοβουλευτικού σώματος, στο έδαφος της ελεύθερης πατρίδας, αποφασίζεται η αποστολή «προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της περίφημης επαναστατικής προκηρύξεως, το πρωτότυπο της οποίας εντοπίσθηκε στην δεκαετία του 1960 στα εθνικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και εναπόκειται. Οι επαναστάτες απευθύνονταν γενικώς, προς στους εστεμμένους της Ευρώπης: «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς εκ μέρους του φιλογενούς Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου».

Η «Προειδοποίησις» δηλαδή η προκήρυξη, έφερε χρονολογία «1821: Μαρτίου 23: εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού στρατοπέδου» και υπογραφόταν από τον Πέτρο Μαυρομιχάλη».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ή προκήρυξη της Καλαμάτας έχει χαρακτηρισθεί ως «το πρώτον επίσημον έγγραφον της αναγεννηθείσης Ελλάδος». Προκηρύξεις της Μεσσηνιακής Γερουσίας είχαν σταλεί προς τους «Άνδρες της Αμερικάνικης Συμπολιτείας», προς τους οποίους έγραφαν, ότι «αι αρεταί σας [...] μας προσεγγίζουν εις εσάς, με όλον ότι μας χωρίζουν ευρύταται θάλασσαι και «προς τους ευγενεστάτους φιλογενείς Έλληνες τους εν τω Λιβόρνω και Πίζα κατοικούντας…»

Η προκήρυξη προς τους Έλληνες στο Λιβόρνο και την Πίζα υπογράφεται από τα μέλη της Μεσσηνιακής Συγκλήτου, τα οποία «είναι όλοι Καλαματιανοί και μέλη της Φιλικής Εταιρείας και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την τάξη των εμπόρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον Νίκο Ζερβή, η είδηση για την προκήρυξη της Μεσσηνιακής Συγκλήτου είχε γραφεί στις εφημερίδες της εποχής, όπως στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συνεχίζει:

«Στην προκήρυξη της Καλαμάτας διακηρύσσονταν, ότι "Πάσα προς αλλήλους φατρία και διχόνοια, ως καρπός της τυραννίας, απερρίφθησσαν εις τον βυθόν της λήθης και απόντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας. Αι χείρες μας αίτινες ήσαν δεδομέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυρρανίας, ελήφθησαν ήδη και έλαβον τα όπλα κατά των τυρράνων"».

Μετά το δείγμα αυτό της εθνικής ομόνοιας, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε σκοπού, τα μέλη της Γερουσίας επικαλούνταν «την συνδρομή όλων των εξευγενισμένων ευρωπαϊκών γενών, ώστε να δυνηθώμεν και να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον ιερόν και δίκαιον σκοπό μας».

Τέλος, υπόσχονταν προς τα «εξευγενισμένα Ευρωπαϊκή έθνη» ότι «και ημείς είμεθα ευέλπιδες ότι θέλει αξιωθώμεν [...] και εν καιρώ θέλωμεν δείξει και πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Ζερβή, στους επόμενους μήνες, συνέβησαν στην Καλαμάτα, δύο άλλα σπουδαία γεγονότα, τα οποία έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Κι όλα αυτά, ενώ οι ελευθερωτές της Καλαμάτας αγωνίζονταν για την απελευθέρωση των κωμοπόλεων της Μεσσηνίας, όπου υπήρχαν οθωμανικές φρουρές, ως και την Αρκαδία με κέντρο την Τριπολιτσά, όπου ήταν η ισχυρή έδρα του Μόρα-Βαλεσί.

Ειδικότερα στην Καλαμάτα εκδόθηκε η πρώτη εφημερίδα, στο έδαφος της ελεύθερης πατρίδας, που έφερε τον τίτλο «Σάλπιγξ Ελληνική», της οποίας τα τρία μοναδικά φύλλα που κυκλοφόρησαν βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας, οιωνεί Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, έφερε τις εξής ενδείξεις :«Εν Καλαμάτα, έτει α της ελευθερίας (1821) - Εκ της εθνικής τυπογραφίας --Αυγούστου 1».

Διευθυντής αυτής της πρώτης εφημερίδας ήταν ο θεολόγος και κληρικός Θεόκλητος Φαρμακίδης, αργότερα ιδρυτικό στέλεχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο εξώφυλλο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας υπάρχει ο γνωστός στίχος της Ιλιάδος (Μ στ΄243) «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Στην Καλαμάτα, επίσης, έγινε η πρώτη οργάνωση του τακτικού στρατού με γυμναστές τους αξιωματικούς Π. Παρασκευά και Baleste, πρώην αξιωματικό του Ναπολέοντος.

Γράφει σχετικά ο Φιλήμων: «Αι Καλάμαι ενεκρίθησαν τότε ή μόνη αρμοδιωτέρα πόλις, ως ηρεμούσα εκ πολέμου, πλησιάζουσα δε τη θαλάττη, και αμέσως δυναμένη δέχεσθαι παρά των έφορων της Τεργέστης το από εντολής πολεμικόν υλικόν, εξ' ου ικανόν επέμφθη κατόπιν του Υψηλάντου».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις