Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πέθανε ο τελευταίος των "μεγάλων" της δυναστείας των Ροκφέλερ -ΑΥΤΗ ήταν η ζωή του

Πέθανε ο τελευταίος των "μεγάλων&qu...

Απεβίωσε ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, δυναμικός τραπεζίτης, φιλάνθρωπος και τελευταίος εγγονός του Τζον Ροκφέλερ, του ιδρυτή μιας από τις πλέον ισχυρές δυναστείες των ΗΠΑ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 101 ετών. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του εκπροσώπου του Φρέιζερ Σέιτελ, ο Ροκφέλερ απεβίωσε σήμερα το πρωί «ήρεμος ενώ κοιμόταν», αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή, στην κατοικία του στο Ποκαντίκο Χιλς, στη βόρεια Νέα Υόρκη.

Αυτή η κατοικία, που γειτνιάζει με την πρώην κατοικία του αδελφού του Νέλσον, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζέραλντ Φορντ, ήταν μία από τις τέσσερις κατοικίες του δισεκατομμυριούχου. Η περιουσία του εκτιμάται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στον κατάλογο που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό Forbes.

Γεννηθείς την 12η Ιουνίου 1915 ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ διηύθυνε για 35 χρόνια, έως το 1980, την Chase Manhattan Bank, που εξελίχθηκε στην JP Morgan Chase.

Λάτρης των ταξιδιών, συναντήθηκε με περισσότερους από 200 ηγέτες κρατών σε σχεδόν 100 χώρες, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, προβάλλοντας την τράπεζά του με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στο εξωτερικό. Η Chase υπήρξε η πρώτη τράπεζα που άνοιξε γραφεία στη Ρωσία κατόπιν στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ υπήρξε επίσης μία από τις πλέον αναγνωρισμένες παγκοσμίως προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ. Ήταν υπέρμαχος της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, ωθώντας την τράπεζά του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προκειμένου να βοηθήσει την πόλη της Νέας Υόρκης να εξέλθει από την χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1970.

Δύο Αμερικανοί πρόεδροι, ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ και ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον, του πρότειναν την θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως υπενθυμίζουν σήμερα οι New York Times. Εκείνος απέρριψε τις προτάσεις τους.

Ακολουθώντας τα βήματα του παππού του Τζον, ιδρυτή του πετρελαϊκού ομίλου Standard Oil, κατόπιν του πατέρα του, που επίσης τον έλεγαν Τζον, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ υπήρξε επίσης ένας μεγάλος φιλάνθρωπος.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, δώρισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο το 1994. Το 2005 και με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του, υποσχέθηκε να δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Δεσμεύτηκε να προσφέρει μεγαλύτερα χρηματικά ποσά ακόμα και μετά τον θάνατό του, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ που φέρει το όνομά του και στο Χάρβαρντ. Σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε καθένα εξ αυτών, σύμφωνα με το περιοδικό Inside Philanthropy.

«Παρέμεινε ενεργός έως την τελευταία στιγμή» υπογράμμισε ο Σέιτελ που συνεργαζόταν με τον εκλιπόντα από το 1970.

«Ζούσε κάθε ημέρα στο μέγιστο» συμπλήρωσε.

Με τη σύζυγό του Μάργκαρετ, που απεβίωσε το 1996, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ απέκτησαν 6 παιδιά, 10 εγγόνια και δισέγγονα. Ωστόσο κανένας από τους απογόνους του «δεν κατάφερε να φθάσει ούτε ενδεχομένως να επιθυμούσε να αποκτήσει το κύρος του» υπογραμμίζουν οι New York Times.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight