Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

MAΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ –ΤΣΕΜΠΑΛΙΣΤΑΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΜΕ ΝΕΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ-ΤΡΑΠΕΖΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ

MAΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΜΑΕΣ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πρόσκληση σε πρωτοχριστιανικό δείπνο

Αφοσιωμένος στο προκλασικό ρεπερτόριο και στις απρόσμενες μουσικές συνυπάρξεις, ο δεξιοτέχνης του τσέμπαλου και περιζήτητος μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος προσθέτει ένα ακόμα ιδιαίτερο, «εκκεντρικό» εγχείρημα στο εντυπωσιακό βιογραφικό του: μια καινούρια «ανάγνωση» στο Ασμα Ασμάτων ένα από τα ομορφότερα και ερωτικότερα θρησκευτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ, σε συνεργασία με την πρωτοποριακή σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου. Το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Communio» θα παρουσιαστεί στην εναλλακτική σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Νιάρχος το διήμερο 23-24/3.

Γιος του πατρινού αρχιτέκτονα, εικαστικού και πρώην διευθυντή του Πατρινού Καρναβαλιού Στάθη Χρυσικόπουλου και της βραβευμένης πατρινής συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος γεννήθηκε στη Φλωρεντία αλλά συνέδεσε την παιδική και νεανική του ηλικία με την αστική Πάτρα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Βινιανέλλι Αθηνών και έκανε πρόσθετες σπουδές στο στο Παρίσι και κατόπιν και στο Ανώτατο Τμήμα Παλαιάς Μουσικής του Conservatoire της Γενεύης.  Ιδρυτικό μέλος των ονομασών συνόλων μπαρόκ μουσικής Εx Silentio και Latinitas Nostra έχει συνεργαστεί με τη σημαντικότερη ορχήστρα μπαρόκ μουσικής στον κόσμο: την Venice Baroque Orchestra, αλλά και με πλειάδα κορυφαίων μουσικών και σοπράνο διεθνούς διαμετρήματος. Πολλά είναι τα επαινετικά αθηναικά δημοσιεύματα που τον αναφέρουν ως κεφάλαιο για την ανάδειξη της προκλασικής μουσικής στη χώρα μας. (Mήπως πρέπει να τον απολαύσουμε το συντομότερο και στην Πάτρα;)

ΜΙΑ  ΙΔΕΑ ΑΓΑΠΗΣ

Αυτό το διάστημα ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος επιμελείται εν όψει Πάσχα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής με θέμα τα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη» (23 Μαρτίου - 9 Απριλίου) μαζί με το μουσουργό Γιώργο Κουμεντάκη. Το δικό του δείγμα γραφής – σύλληψη, διεύθυνση-  θα ανοίξει τη διοργάνωση με τη σκηνοθετική υπογραφή της   Κατερίνας Ευαγγελάτου. Συγκεκριμένα το «Ασμα Ασμάτων» θα ερμηνευτεί από το γκρουπ  Latinitas Nostra, σαν συμπόσιο που ενώνει Ανατολή και Δύση. Όπως αναφέρει συμπατριώτης καλλιτέχνης:

«Στο πρότυπο μιας Αγάπης, δηλαδή ενός κοινού γεύματος σε μια πρωτοχριστιανική κοινότητα, αναζητήσαμε την αλήθεια των προθέσεών μας, καθήμενοι και πάλι γύρω από ένα τραπέζι, ίσως πιο επίσημο αυτήν τη φορά, αλλά όχι λιγότερο εορταστικό. Ψάχνουμε τον εαυτό μας εκεί που παιδιόθεν μάς είναι πλέον οικείο: στο μαζί, όπου Εγώ και Εμείς, Σάρκα και Ψυχή, Ανατολή και Δύση, δεν είναι εμπορικές εταιρίες με αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά τυχαία δίπτυχα της ίδιας ανθρώπινης ανάγκης».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο Communio συμμετέχουν Μαρία Παλάσκα (υψίφωνος), Γεώργιος Σταύρου (ιεροψάλτης), Μαριάννα Πολυχρονίδη (ηθοποιός), Νικόλας Παπαγιάννης (ηθοποιός). Με το μουσικό σύνολο Latinitas Nostra: Ευγένιος Βούλγαρης (γιαϊλί ταμπούρ), Ιάσων Ιωάννου (βιολοντσέλο), Θοδωρής Κίτσος (θεόρβη), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Σίμος Παπάνας (βιολί), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο). Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ.

 

 

*Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 23, 24 Μαρτίου στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: € 12, 15 / Φοιτητικό, παιδικό: € 8.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View